Shëndet

Si të përgatisni dhe ruani siç duhet ushqimin?


Ilustrim

Kur sjellim sende ushqimore në shtëpi, i ruajmë sipas kërkesave të tyre. Kjo do të thotë se ne lexojmë deklarata që thonë nëse ushqimi ruhet në një temperaturë të caktuar.

Në lidhje me informacionin nga deklarata, ushqimi ruhet, pra në disa raste mund të ruhet në temperaturën e dhomës deri në përdorim, në një pajisje ftohëse plus (të zakonshme) ose minus (frigorifer).

Temperatura e përshtatshme e ruajtjes së ushqimit është një masë parandaluese shumë e rëndësishme.

Kontaminimi

Gjithashtu, gjatë përgatitjes së ushqimit, është e rëndësishme të parandaloni kontaminimin e kryqëzuar. Kjo arrihet duke përcaktuar enët dhe pajisjet për çdo ushqim veç e veç, p.sh. për mish dhe perime, sepse në asnjë mënyrë nuk duhet të përgatitet mishi i papërpunuar me të njëjtën thikë ose në të njëjtën dërrasë dhe më pas të priten perimet për sallatë me të njëjtën thikë ose në të njëjtën dërrasë.

Një procedurë e tillë mund të çojë në kontaminim të ushqimit, i cili mund të çojë në çrregullime shëndetësore. Është shumë e rëndësishme që të gjitha ushqimet që kërkojnë trajtim termik të trajtohen siç duhet.

Kjo do të thotë që duhet të ekspozohet ndaj një temperature mjaft të lartë për një kohë mjaft të gjatë. Trajtimi i duhur termik zvogëlon rrezikun e helmimit nga ushqimi. Është një temperaturë prej të paktën 75 gradë celsius. Mbani mend se ushqimi i trajtuar me nxehtësi, gati për t’u shërbyer, duhet të mbahet gjithmonë i ndarë nga ushqimi i papërpunuar.

Larja e duarve

Aq sa është e rëndësishme të mbash pastër vendin në kuzhinë ku përgatitet ushqimi, po aq e rëndësishme është edhe larja e duarve gjatë punës me ushqimin, veçanërisht ushqimin e papërpunuar, por siç duhet. Larja e duhur e duarve është masa parandaluese më e lirë dhe më efektive në parandalimin e përhapjes së të gjitha sëmundjeve infektive, përfshirë ato që transmetohen me ushqim. Larja e duhur e duarve nënkupton fërkimin e duarve për të paktën 20 sekonda.

Roli i ujit

Një kusht tjetër i rëndësishëm që ushqimi të jetë i sigurt është që uji dhe lëndët e para që janë të sigurta të përdoren në përgatitjen e ushqimit.

Pavarësisht se sëmundjet që vijnë nga ushqimi janë, padyshim, të parandalueshme, të dhënat për incidencën e tyre në mbarë botën janë shqetësuese.

Ushqimi i pasigurt është burim infeksioni

Sigurimi i ushqimit të mjaftueshëm, ushqimi i duhur dhe siguria ushqimore janë të lidhura pazgjidhshmërisht.

Ushqimi i pasigurt krijon një rreth vicioz sëmundjesh dhe kequshqyerjeje, veçanërisht duke prekur foshnjat, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe të sëmurët.

Sëmundjet që vijnë nga ushqimi pengojnë zhvillimin socio-ekonomik, varfërojnë sistemet shëndetësore dhe dëmtojnë ekonomitë kombëtare, turizmin dhe tregtinë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ne të gjithë të marrim përgjegjësi dhe të sigurohemi që ushqimi që konsumojmë është i sigurt.

Meqenëse ushqimi i duhur është plotësisht i varur nga siguria ushqimore, siguria ushqimore duhet të shihet si një pjesë integrale e ushqyerjes së duhur. Këta janë dy elementë të lidhur pazgjidhshmërisht që përcaktojnë në mënyrë të konsiderueshme gjendjen shëndetësore të një individi, dhe rrjedhimisht shëndetin publik.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore