Kosova

Ekskluzive: Liburn Aliu e Naser Hafizi ia mbyllin kompanisë “Arbëria – Uji Alpet” borxhin prej 2.2 milionë eurove për vetëm 23 mijë euro


Foto nga Albanian Post

Në mesin e dhjetëra kompanive të ambalazhimit të ujit që ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ua kishte falur milionat përmes procedurave jo ligjore bashkë me vartësin e tij,  Naser Hafizi, zëvendësues i Drejtorit të Autoritetit Rajonal të Pellgjeve Lumore, është edhe kompania “Arbëria sh.p.k – Uji Alpet”.

Kjo kompani, sipas përllogaritjeve të Grupit Punues brenda ministrisë, kishte grumbulluar borxh prej 2 milionë e 11 mijë e 716 euro, vetëm nga viti 2010, kur ishte pajisur me leje e deri në vitin 2016, sa pagesa për litër ishte 0.009 centë.

Tabela me perllogaritjet e Grupit Punues nga ministria qe tregon borxhin e kompanise.

Derisa nga viti 2016 e tutje kompania kishte grumbulluar borxh prej 226 mijë e 800 eurove.

Gjithë këtë borxh, prej gjithsejtë 2 milionë e 238 mijë e 516 eurove, Aliu e Hafizi e kishin mbyllur me vetëm 23 mijë e 237 euro e 12 centë.

Siç tregon tabela me kartelën e pagesave të klientit, të cilën e ka siguruar Albanian Post, kompania kishte bërë tri pagesa. Një në vitin 2018 prej 7 mijë e 874 eurove, tjetrën në vitin 2021 prej 8 mijë e 182 eurove dhe një të fundit në vitin 2023 ku shihet pagesë prej 7 mijë e 180 euro.

Në të njëjtën kartelë, tek rubrika “pjesa e mbetur” e borxhit, vendosen shifra zero, duke aluduar se kompania ka shlyer gjithë borxhin.

Kartela qe tregon si u shlye borxhi per kompanine me shuma simbolike.

Kështu, kjo kompani, me ndihmën  kundërligjore të Aliut dhe Hafizit arriti t’i ikën borxhit milionësh dhe të vazhdojë ta mbajë lejen e fituar në vitin 2010 që ia siguron marrjen e 3.5 litrave për sekondë nga burimet ujore të Kosovës.

Leja Ujore e kompanise, e leshuar ne vitin 2010.

Çfarë kishte ndodhur?

Si në të gjitha rastet tjera, Grupi Punues i formuar nga ministria me datën 29 shtator 2021 kishte kalkuluar borxhin edhe për kompaninë Arbëria – Uji Alpet”, sipas formulës që e përcakton udhëzimi administrativ për strukturën e pagesës së ujit.

Siç tregon tabela e borxhlinjve të përbërë nga kompanitë që merren me ambalazhimin e ujit dhe prodhimin e pijeve, kompania në fjalë kishte grumbulluar borxh vetëm nga viti 2010 e deri në vitin 2016 mbi 2 milionë e 11 mijë euro.

Në rubrikën tjetër, atë ku grumbullohet borxhi nga viti 2016 e deri në vitin 2021, nuk ka shifra fare. Për shkak se Hafizi nuk e kishte dërguar te grupi punues këtë kompani për këtë prejurdh fare.

Gjithsesi, nga përllogaritja e kësaj pjese, sipas udhëzimit administrativ, kur bëhet përllogaritja e vlerës për pagesë bazuar në dokumentacionin tekoniko-investiv (lejen ujore) dilte borxh shtesë prej 226 mijë e 800 eurove.

Aliu e Hafizi, përmes metodës tashmë të njohur, në vend se t’i dërgojnë kompanisë vendim financiar, ashtu siç e thotë ligji dhe siç rekomandon grupi punës, ata i dërgojnë kompanisë një vendim preliminar ku e njoftojnë për borxhin mbi 2 milionë euro.

Njoftimi preliminar bëhet me datën 28 mars 2022.

Njoftimi preliminar per kompanine.

Por, siç kuptohet nga dokumentet e siguruara nga Albanian Post, një dokument financiar dhe kartela financiare e kompanisë, Hafizi lëshon një vendim financiar me vetëm 8 mijë e 182 euro e 44 centë ku përfshinë vetëm vitin 2018/19, duke anashkaluar milionat e grumbulluara nga vitet paraprake.

Vendimi financiar me shifra simbolike.

Më pas, siç shpjegon edhe lista nga kartela financiare, të njëjtës kompani i mundësohet të paguajë edhe një shumë prej 7 mijë e 180 euro e 22 centë dhe marrë edhe një pagesë të bërë në vitin 2018, gjithsejtë borxh i paguar del 23 mijë e 237 euro e 12 centë.

Vetëm në këtë rast, me shkeljet kundërligjore me këtë kompani, Aliu e Hafizi dëmtojnë buxhetin e shtetit me 2 milionë e 215 mijë e 278 euro e 88 centë.

Ky është vetëm një nga rastet e operimit të kundërligjshëm.

Janë gjithsejte 27 kompani të tilla që kanë borxhe milionëshe, por Aliu e Hafizi vendosën të futen në kalkulime personale për të shkaktuar humbje që sipas të dhënave fillestare janë mbi 90 milionë euro.

Ekskluzive: Hajnia multi-milionëshe e Liburn Aliut dhe Naser Hafizit

Për gjithë këtë parregullsi ishte njoftuar me 12 dhjetor të vitit 2022 Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti.

“Zotëri Kryeministër, duke ju kërkuar shumë falje në një situatë ku Kosova po ballafaqohet me agresorin serb, detyrohem të ju shkruaj për një çështje e cila vërtet kërkon Vëmendjen Tuaj” i ishte thënë Kurtit në e-mailin që e ka siguruar Albanian Post, nga një sinjalizues që e kishte kuptuar çfarë po bënin Aliu dhe Hafizi.

E-mail-i per Kurtin.

Më pas i ishte shpjeguar çështja në detaje dhe vjedhjet që po ndodhnin në ministri.

Kurti nuk ishte përgjigjur fare dhe s’kishte vendosur të merrej me këtë punë, përkundër njoftimit.

Madje, sinjalizuesit që e kishte njoftuar Kurtin i kishte dalë problem në vendin e punës dhe vetëm dy ditë pasi kishte dërguar mesazhin te kryeministri, ishte dërguar në një komision disiplinor për t’ia ndërruar pozitën.

Albanian Post ka kontaktuar me Hafizin, por ai tash e më shumë se një javë po refuzuon të përgjigjet, përkundër premtimit fillestar se do të jap një përgjigjet të zgjeruar.

Albanian Post do të vazhdojë publikin e rasteve të tjera.

Ekskluzive: Liburn Aliu e Naser Hafizi ia shlyen kompanisë “Fluidi” borxhin prej 3.5 milionëve për vetëm 13 mijë euro

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore