Vende

Tarifë hyrje në Venecia – por shumica e turistëve nuk do të paguajnë


Në Venecia eksperimenti nis të enjten më 25 prill dhe do të vazhdojë çdo ditë deri në datën 30 të muajit.

Më pas do të ketë edhe pesë ditë të tjera me pagesë, nga 1 deri më 5 maj.

Për të vazhduar me të gjitha fundjavat e verës deri më 13-14 korrik, për një total prej 29 ditësh provë, gjatë të cilave qasja në qytet do të jetë subjekt i rezervimit dhe, nëse nuk bini në një nga shumë kategori të përjashtuara, duke paguar 5 euro.

Por “stres testi” i vërtetë do të jetë e diela e 28 prillit, kur mijëra pelegrinë pritet të mbërrijnë në Venecia për vizitën e Papa Françeskut.

Ndërkohë, janë rreth shtatëdhjetë punonjës të rekrutuar, në detyrë midis Piazzale Roma dhe sheshit të stacionit hekurudhor Santa Lucia, për të verifikuar dokumentet e identitetit dhe kodet QR, të cilat vizitorët do të duhet të tregojnë kur kalojnë nëpër portat që do të të vendosen.

Me kontrollorët, por edhe patrullat e policisë lokale, të gatshme për të ndërhyrë nëse do të kishte probleme.

Sanksionet e pritshme variojnë nga 50 në 300 euro, plus një tarifë aksesi prej 10 eurosh dhe ankesat nuk përjashtohen.

Gjithashtu në dy vendet e evidentuara për kontrollet do të vendosen edhe bileta të përkohshme – përveç atyre të përhershme – për biletambajtësit e vonuar.

Dhe ndërkohë, nëse prenotimet po ngadalësohen – 50 mijë janë regjistruar tashmë për 25 prill, një numër dukshëm më i lartë edhe se ai i banorëve – nuk mund të thuhet e njëjta gjë për biletat e shitura: më pak se 4 mijë, për një të ardhur totale që nuk arrin 20 mijë euro.

Mjafton që turistët të lidhen me portalin e rezervimit për të realizuar gamën pothuajse të pafundme të përjashtimeve të ofruara.

Para së gjithash, rezervimet dhe biletat janë të detyrueshme vetëm në orarin nga ora 08:30 deri në orën 16:00.

Më pas, aksesi vazhdon të jetë i lirë në ishujt e lagunës, si Lido, Murano dhe Burano. Por ka kaq shumë përjashtime sa që, për të paguar biletën, pa u futur në një nga kategoritë pa bileta, duhet vërtet të bëhen përpjekje.

Sa i përket rezervimit, nuk ka shpëtim.

Të vetmit të përjashtuar janë banorët dhe të lindur në bashkinë e Venecias, të miturit nën 14 vjeç, mbajtësit e kartës evropiane të aftësisë së kufizuar me shoqëruesin e tyre, personeli i forcave të armatosura dhe agjencitë ligjzbatuese.

Sa i përket 5 eurove, megjithatë, është një histori krejtësisht tjetër.

Fillimisht, duhet thënë se bileta e aksesit u krijua si një deklaratë e qartë lufte ndaj turizmit “hit and run”.

Për këtë arsye, përveç atyre me vendbanim në zonën e bashkisë, të parët që përjashtohen nga pagesa e biletës – por jo nga prenotimi – janë ata që qëndrojnë në një objekt akomodimi që ndodhet në komunën e Venecias.

Të përjashtuar nga pagesa e 5 eurove janë padyshim banorët e Venetos, studentët e regjistruar në shkollat ​​apo universitetet veneciane dhe ata që punojnë mes qendrës historike dhe ishujve.

Dhe nuk ka pagesë as për studentët në një udhëtim shkollor.

Pastaj janë përjashtimet familjare. Dhe për këtë arsye nuk ka bileta për bashkëshortët, bashkëjetuesit, të afërmit apo vjehërrit deri në shkallën e tretë të banorëve midis qytetit të lashtë dhe ishujve, apo mysafirë të objekteve të kujdesit social-shëndetësor.

Dhe përjashtimi vlen edhe në rastin e pjesëmarrjes në varrimin e një familjari, edhe këtu me zgjatje deri në shkallën e tretë të lidhjes farefisnore.

Por përjashtohen edhe miqtë. Në këtë rast, për të demonstruar lidhjen, banori i Venecias duhet të rezervojë vizitën në emër të të njohurit.

Përjashtimet vazhdojnë, duke përfshirë edhe ata që udhëtojnë në qytet për të marrë pjesë në një ngjarje sportive. Në këtë rast, regjistrimi mund të bëhet edhe në grup, pa u futur emrat e të gjithë anëtarëve, por vetëm numri.

Dhe as ata që shkojnë në qytet për trajtime shëndetësore apo vizita mjekësore, as shoqëruesi i tyre, nuk do të duhet të paguajnë.

Asnjë biletë, pra, për pronarët e një prone që ndodhet në zonën e bashkisë, as për anëtarët e së njëjtës njësi familjare. Dhe e njëjta gjë vlen edhe për qiramarrësit.

Administratorët ose autoritetet publike në Venecia janë gjithashtu të përjashtuar për arsye institucionale. Dhe pastaj ata që mbërrijnë në qytet për një vizitë në burg, si palë gjyqi ose dëshmitarë në proces, ose sepse thirren në zyrat publike për arsye të interesit publik.

Po ashtu asnjë biletë as për ata që mbërrijnë në Venecia për të votuar.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore