Sport

Gjithçka që duhet të dini për planet e reja të Super League Evropiane


Vala tronditëse e Super League Evropiane u ndje sërish në të gjithë botën e futbollit të enjten pasi u njoftuan propozime të reja për një turne që do të shkundte sportin.

Një vendim nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) u duk se u dha jetë planeve të cilat fillimisht dështuan në mënyrë spektakolare në vitin 2021, duke ringjallur një debat që u ndez aq fuqishëm kur u ngrit dy vjet më parë.

Megjithatë, ndërsa klube si Real Madrid dhe Barcelona po festonin se futbolli ishte “i lirë” nga kontrolli i UEFA-s, realiteti i situatës mbetet i mbushur me komplikime, çështje ligjore dhe përbuzje intensive publike.

Çfarë ka ndodhur?

Çështja e mprehtë e Super League Evropiane u ngrit sërish të enjten pas një vendimi të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë që UEFA dhe FIFA vepruan “në mënyrë të paligjshme” kur lëvizën për të bllokuar formimin e propozuar të kompeticionit dhe për të sanksionuar klubet e përfshira në vitin 2021.

U vendos se ata “abuzonin me pozicionin dominues” në treg dhe për këtë arsye shkelën ligjin e konkurrencës së BE-së, duke mos siguruar kushte dhe kritere të përshtatshme për t’u mundësuar promotorëve rivalë aksesin në treg.

Një kompani e quajtur “A22 Sports”, e mbështetur nga kryeprotagonistët e Super League Evropiane, Real Madrid dhe Barcelona, më pas ndoqi vendimin duke zbuluar propozimin e tyre për një format të ri të kompeticionit.

Në shikimin e parë, vendimi i GJED-it dukej si një fitore e madhe për Super League dhe një humbje e rëndësishme për UEFA-n dhe FIFA-n, megjithëse organet drejtuese kanë qenë të shpejtë për të minimizuar rëndësinë e tij.

Në të vërtetë, shumë nga rregullat për të cilat GJED vendosi se ishin të paligjshme tashmë janë ndryshuar, por GJED-ja po përdorte vetëm rregullat në fuqi në kohën e propozimeve fillestare të Super League-s.

Çfarë do të thotë kjo në praktikë është se UEFA dhe FIFA në mënyrë efektive u mbrojtën kundër deklaratës së së enjtes shumë më shumë se një vit përpara.

Cila është historia e idesë së Super League Evropiane?

Ndërsa propozimet e reja të së enjtes ishin të lidhura me planet e përshkruara rreth 32 muaj më parë, ideja e një Super League nuk është asgjë e re.

Në të vërtetë, kjo temë është diskutuar pothuajse në çdo dekadë që nga vitet 1960 e tutje, dhe presidenti i Real Madrid-it, Florentino Perez ka kërkuar diçka të ngjashme që të paktën që nga viti 2009.

Ishte në vitin 2021 që ne ndoshta ishim më afër t’i shihnim ato plane konkrete, me 12 klube, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Inter dhe Milan.

Kjo ishte një tronditje sizmike për botën e futbollit dhe një lëvizje që kërcënonte të ndryshonte vetë thelbin e sportit, dhe si i tillë shkaktoi valë të mëdha protestash midis mbështetësve, lojtarëve, klubeve dhe organeve drejtuese.

Ishte e tillë natyra katastrofike e nisjes, me një strategji joekzistente PR dhe mbështetjen publike jashtëzakonisht të kufizuar nga ndonjë prej individëve aktualë të përfshirë dhe jo nga klubet e tyre, saqë ideja u shkatërrua shpejt në një mënyrë të turpshme për 12 klubet.

Të gjashtë skuadrat angleze u larguan shpejt nga marrëveshja mes presionit të pashmangshëm të tifozëve dhe së shpejti atyre iu bashkuan Atletico, Inter dhe Milan.

Juventus-it iu desh më shumë kohë për t’u distancuar nga planet, kryesisht për shkak të rolit qendror që luajti Andrea Agnelli në krijimin e turneut, por ata përfundimisht sinjalizuan synimin e tyre për t’u larguar gjithashtu.

Së shpejti u bënë lëvizje për të parandaluar diçka të ngjashme që të ndodhte në të ardhmen, megjithëse vendimi i së enjtes, i cili dukshëm ishte kundër mendimit fillestar të Avokatit të Përgjithshëm nga dhjetori i kaluar, heq një nga ato pengesa.

Si do të duket një Super League e re Evropiane?

Ndoshta mosmarrëveshja më e madhe kur bëhej fjalë për planet e vitit 2021 ishte se ishte një turne i mbyllur, me sa duket i projektuar për të mbajtur 12 klubet e profilit të lartë të përfshirë në krye të sportit, të paktën financiarisht.

Promovimi dhe zbritja nuk u përfshinë, duke tjetërsuar shumicën dërrmuese të klubeve të tjera të botës dhe tifozët e tyre dhe duke ngritur pikëpyetje serioze mbi integritetin sportiv të një gare që nuk përmbante asnjë ndëshkim të vërtetë për dështimet e përsëritura.

Kur zbuloi planet e reja, CEO i “A22 Sports”, Bernd Reichart, theksoi se versioni 2.0 do të ishte një sistem meritokratik në të cilin pjesëmarrja do të bazohej vetëm në performancën sportive.

Në turneun e meshkujve do të marrin pjesë 64 klube, një kërcim domethënës nga 20 ekipet e propozuara nga viti 2021, në një sistem me tre nivele.

Dy nivelet e para, Star League dhe Gold League do të përmbanin 16 klube secila, ndërsa niveli i tretë, Blue League, do të përbëhet nga 32 ekipe.

Asnjë nga këto skuadra nuk do të ishte pjesëmarrëse e përhershme, me promovim vjetor dhe rënie midis niveleve, ndërsa promovimi në Blue League do të varej nga performanca brenda ligave vendase.

Të gjitha klubet do të luajnë të paktën 14 ndeshje çdo vit, shtatë ndeshje në shtëpi dhe shtatë jashtë, përpara një faze me eliminim direkt për të përcaktuar kampionët e çdo lige dhe cilat klube do të promovohen.

“A22 Sports” gjithashtu këmbëngul se nuk do të ketë rritje të numrit të lojërave të propozuara tashmë nga turnet ekzistues si Champions League, Europa League dhe Conference League.

Gara e femrave do të funksiononte pothuajse në të njëjtën mënyrë, por me 32 ekipe të ndara në dy nivele.

Më e rëndësishmja, asnjë klub nuk u pa si pjesëmarrës potencial, por “A22 Sports” premtoi “të ardhura të garantuara”, si dhe pagesa solidariteti dhe një platformë transmetimi digjitale që do t’i bënte ndeshjet falas për t’u parë.

Cili ka qenë reagimi?

Çuditërisht, jashtëzakonisht negativ.

Tifozët mund të mos kenë dalë ende në rrugë në protestë në të gjithë Evropën, por kjo ndoshta sepse ata nuk e ndjejnë nevojën, i tillë ka qenë kundërshtimi ndaj planeve nga klubet, përfshirë më shumë se gjysmën e atyre që ishin pjesë e propozimit origjinal në 2021.

Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Inter dhe Atletico Madrid kanë hedhur poshtë publikisht idenë dhe kanë riafirmuar angazhimin e tyre ndaj UEFA-s, FIFA-s dhe ECA-s, ashtu si një mori klubesh të tjera që nuk ishin përfshirë në zbulimin e vitit 2021.

Kjo përfshin klube si Bayern Munich, Paris Saint-Germain dhe Borussia Dortmund, të cilët janë të gjithë kundër kësaj ideje.

Nuk ishte befasi të shihje se organet qeverisëse i dënojnë njëzëri propozimet gjithashtu, me FIFA, UEFA, Premier League, La Liga dhe shumë të tjerë që refuzojnë nocionin e një Super League Evropiane që në fakt po realizohet.

Ka pasur një heshtje të dukshme nga disa klube, përkatësisht Liverpool, Milan dhe Juventus si anëtarë të 12 fillestarëve, me asnjë prej tyre që ende nuk ka lëshuar deklarata që sinjalizojnë kundërshtimin e tyre ndaj planeve.

Megjithatë, duhet theksuar gjithashtu se as ata nuk i kanë mbështetur planet, në të vërtetë, vetëm Real Madrid-i dhe Barcelona, protagonistët kryesorë gjatë gjithë kohës, kanë dalë publikisht në mbështetje të turneut të ri të “A22 Sport”, dhe kjo pritej duke qenë se ata krijuan kompaninë.

Nisja e ideve të reja përshëndeti futbollin evropian tani si “të lirë” nga “monopoli” i UEFA-s, me Reichart duke theksuar vazhdimisht përmirësimet e dukshme në këto plane në krahasim me ato të vitit 2021.

Megjithatë, reagimi pozitiv deri më tani është tejkaluar shumë nga reagimi negativ dhe, pa asnjë klub specifik të emëruar ende si pjesëmarrës të mundshëm të ardhshëm në turne, ka pasur pak nevojë që mbështetësit të mblidhen në të njëjtën masë si dy vjet më parë.

A do të ndodhë një Super League Evropiane?

Kjo është pyetja shumëmilionëshe dhe është një pyetje që nuk mund t’i përgjigjesh përfundimisht tani.

Sigurisht, ata që qëndrojnë pas “A22 Sports” besojnë se nuk është vetëm një rrugë e qëndrueshme përpara, por një rrugë jetike për të ardhmen e futbollit evropian.

Vendimi i së enjtes hoqi një nga pengesat në rrugën e tyre për ta bërë të mundur, por ka ende një rrugë të gjatë për të bërë, dhe shumë pengesa të tjera më të mëdha për të kapërcyer, përpara se një Super League Evropiane të bëhet realitet.

Vendimi i GJED-it nuk miraton Super League-n Evropiane dhe as nuk detyron UEFA-n dhe FIFA-n të pranojnë një turne rival në të ardhmen.

Çështja e menjëhershme më e dukshme për “A22 Sports” është në fakt marrja e klubeve që janë të gatshme të luajnë në turne, dhe këto çështje rrjedhin kryesisht nga fakti se sa i jashtëzakonshëm ishte reagimi i tifozëve ndaj planeve të 2021.

Një mori klubesh më të mira evropiane tashmë e kanë refuzuar idenë dhe do të ishte një surprizë nëse katër të tjerët përveç Real Madrid-it dhe Barcelona-s nga 12 fillestarët nuk e ndjekin shembullin në ditën e ardhshme ose më shumë.

A mund të quhet vërtet një “Super League” pa asnjë nga “gjashtë të mëdhenjtë” e Premier League, apo nga finalistët e Champions League, Bayern Munich apo PSG?

Me ritmin aktual, “A22 Sports” do të duhet të zbresë shumë larg piramidës së futbollit për të mbushur 64 vendet e tyre, gjë që zbeh thelbin e propozimit të tyre për t’u ofruar tifozëve përballje me të gjithë yjet për t’i parë çdo javë.

Ëndrra e Super League-s Evropiane ishte fillimisht që të kishte ndeshje të rregullta në peshën e rëndë midis Liverpool dhe Barcelona, Real Madrid dhe Manchester United ose Manchester City dhe Juventus, por kjo sigurisht nuk do të jetë e mundur nëse shumica e këtyre klubeve refuzojnë të marrin pjesë.

Sigurisht, paratë flasin në futboll dhe në varësi të premtimeve për pasuri që ofrohen, atëherë disa klube mund të tundohen, por më pas do të duhet të përballen me një revoltë tjetër të tifozëve.

Ishte padyshim egërsia e kundërshtimit të mbështetësve ndaj planeve të 2021-shit që luajti rolin më të madh në rrëzimin e tyre kaq shpejt dhe ka të ngjarë të kishte një reagim të ngjashëm këtë herë nëse perspektiva e realizimit të kësaj do të dukej e mundshme.

Shumë pronarë të klubeve moderne mund të jenë të shkëputur nga tifozët e tyre, por ata iu përulën kërkesave të tyre në vitin 2021 dhe është e vështirë të shihet ndonjë skenar, përveç që pronarët të shpërfillin plotësisht dëshirat e tifozëve, ku ata mund t’i bashkohen një Super League të re evropiane.

Dhe edhe nëse ato pengesa të mëdha do të kaloheshin, ka të ngjarë të ketë komplikime të rëndësishme ligjore për çdo klub që përpiqet të bashkohet me një turne të shkëputur.

Në Angli, një rregullator i ri i pavarur është vendosur të diktojë kushte që do të pengonin çdo klub që ta bëjë këtë, ndërkohë që qeveria italiane dhe franceze mendohet se po bëjnë hapa të ngjashëm.

Klubet gjermane nuk kanë pasur kurrë të ngjarë të regjistrohen për shkak të modelit të pronësisë në vend, duke e lënë Spanjën si të vetmen nga pesë ligat më të mira evropiane me diçka që i ngjan një rruge të qartë për pjesëmarrje, edhe pse La Liga e ka refuzuar zyrtarisht disa herë.

Ideja nuk ka të ngjarë të zhduket së shpejti dhe vendimi i së enjtes ndoshta do të jetë vetëm një në një linjë të gjatë betejash ligjore midis dy palëve.

Megjithatë, është e sigurt të supozohet se një Super League Evropiane është të paktën vite larg nga të bërit realitet dhe, duke përjashtuar ndryshime të mëdha në qëndrime dhe ambicie, nuk mund të arrijë kurrë në fushë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore