Jetesë & Stil

Pse e ngremë zërin dhe fillojmë t’u bërtasim njerëzve kur grindemi?


Ilustrim

A jeni personi që rrisni automatikisht zërin tuaj, në mënyrë që të krijoni një situatë në të cilën të bëheni folësi dominues? Nëse është kështu, ju mund të dëmtoni aftësinë tuaj për të qenë një komunikues më i mirë.

Njerëzit tregojnë nevojat dhe ndjenjat e tyre, pavarësisht nëse janë të vetëdijshëm për këtë apo jo. Ndoshta mbi gjysma e kuptimit që të tjerët i japin mesazhit tonë të folur vjen jo nga vetë fjalët, por, edhe nga toni i zërit.

Bërtitja ndodh kur godasim gishtin me çekiç, kur kemi frikë, ose kur jemi të ngazëllyer. Edhe pse më shpesh, bërtitja është një shenjë agresioni. Ngritja e zërit krijon stres dhe tension që shpesh përshkallëzohet në një grindje.

Mendoni për një ngacmues si një person që bërtet, ose u bërtet të tjerëve për të dominuar veprimet e tyre. Sa më i lartë të jetë zëri, aq më i lartë është intensiteti i zemërimit që krijohet, i cili mund të çojë shpejt në konfrontime fizike.

Është e qartë se bërtitja në fakt nuk bind askënd. Atëherë, pse e bëjmë? Hulumtimet e fundit tregojnë për një përgjigje befasuese: mungesë besimi.

Për një kohë të gjatë, dukej sikur studiuesit po zbulonin vazhdimisht mënyra të reja në të cilat njerëzit ishin tepër të sigurt. Për shembull, në vitin 2002 një ekip studiuesish të Stanford raportuan në revistën “Personaliteti dhe Buletini i Psikologjisë Sociale” në tre sondazhe në të cilat pjesëmarrësit e vlerësuan veten si më pak të ndjeshëm ndaj paragjykimeve sesa bashkëmoshatarët e tyre ose sesa “amerikanët mesatarë”.

Në një vazhdim, të anketuarit qëndruan pranë pohimit të tyre edhe pasi dëgjuan një shpjegim se si pikëpamja e tyre për veten mund të ishte e njëanshme.

Bërtitja ose ngritja e zërit mund të jetë një metodë e përdorur për të kontrolluar situatën dhe për të dominuar një person tjetër. Ne ngrihemi me zë të lartë për të detyruar personin tjetër të nënshtrohet dhe të dëgjojmë atë që kemi për të thënë. Kjo me radhë u thotë atyre që të respektojnë atë që duam, ose do të ketë pasoja ndëshkuese.

Megjithatë dëgjimi rrallë ndodh gjatë një gjendje të nënshtruar. Përkundrazi, “dëgjuesi” po pret që folësi të pushojë, në mënyrë që të sulmojë me një kundërshtim për t’u mbrojtur kundër këtij sulmi verbal.

Për shumë njerëz, bërtitja justifikon përdorimin e forcës, pasi ata i përgjigjen një sulmi verbal me forcë fizike në një përpjekje për të parandaluar sjelljen kërcënuese nga një person tjetër. Prandaj, është e rëndësishme që ne ta rregullojmë zërin tonë në një volum ose ton që nuk nënkupton sjellje agresive ose dominim mbi personin tjetër.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore