Lajme

Zimbabve hedh në treg monedha ari për të frenuar inflacionin


Zimbabve ka hedhur në treg monedha ari për t’ia shitur publikut. Kjo, si një përpjekje për të frenuar rritjen e inflacionit që ka gërryer monedhën e paqëndrueshme të vendit.

Lëvizja u njoftua të hënën nga banka qendrore e vendit, Banka e Rezervës së Zimbabvesë, e cila shpërndau 2 mijë monedha për bankat tregtare.

Të quajtura Mosi-oa-Tunya, e cila në gjuhën lokale Tonga i referohet Ujëvarave Victoria, monedhat “do të kenë status të aktiveve likuide”, që do të thotë se ato “do të jenë të afta të konvertohen lehtësisht në para dhe do të tregtohen në nivel lokal dhe ndërkombëtar”, Banka Qendrore tha në njoftimin e saj, duke shtuar se monedhat “mund të përdoren edhe për qëllime transaksioni”.

Mbajtësit do të mund t’i tregtojnë ato me para në dorë vetëm pas 180 ditësh nga data e blerjes.

Sipas njoftimit, individët ose kompanitë do të mund t’i blejnë ato nga pikat e autorizuara dhe t’i mbajnë në bankë ose t’i marrin në shtëpi. Të huajt mund t’i blejnë monedhat vetëm në valutë të huaj.

Grupi i parë është prodhuar jashtë vendit, por përfundimisht ato do të prodhohen në vend, tha John Mangudya, guvernatori i Bankës Rezervë të Zimbabve.

Ai shtoi se monedhat 22 karatëshe mund të përdoren për blerje në dyqane, në varësi të faktit nëse dyqani ka këmbim të mjaftueshëm, si dhe siguri për kreditë dhe lehtësitë e kredisë.

Çmimi i tyre do të përcaktohet nga norma e tregut ndërkombëtar për një ons ari, plus pesë për qind për koston e prodhimit të monedhës. Në kohën e lëshimit të hënën, kostoja e një Mosi oa Tunya ishte 1 mijë e 824 dollarë.

Besimi në monedhën e Zimbabvesë është i ulët pasi njerëzit panë që kursimet e tyre të zhdukeshin nga hiperinflacioni në vitin 2008. Në qershor, inflacioni u hodh në 191.6 për qind, nga 132 për qind në maj.

Autoritetet po përpiqen të tërheqin Zimbabvenë nga kontrollet e një krize ekonomike të karakterizuar nga një zhvlerësim i shpejtë i monedhës vendase, 90 për qind papunësi dhe rënie të prodhimit.

Ekonomisti i pavarur me bazë në Harare, Victor Bhoroma  tha se “monedhat e arit janë një ide e mirë për sa i përket vlerës së ruajtjes … por ato ka të ngjarë të indeksohen në dollarë amerikanë që do të thotë se është një skemë për mbledhjen e fondeve për të marrë dollarë amerikanë nga tregu nga banka qendrore . Kështu, suksesi do të varet nga besimi në bankën qendrore si shitës i monedhave dhe garancitë që i mbështesin ato”.

Ndërkombëtarisht, monedhat e arit përdoren në vende të tilla si Kina, Afrika e Jugut dhe Australia për të mbrojtur kundër inflacionit dhe si një mundësi investimi, megjithëse ato nuk përdoren aq gjerësisht si monedhë siç parashikohet nga banka qendrore e Zimbabve.

Harare ka depozita të konsiderueshme ari dhe eksportet e metalit të çmuar janë një nga fituesit kryesorë të valutës së huaj të vendit të Afrikës së Jugut.

Megjithatë, kontrabanda e arit ka qenë e shfrenuar. Kontrabanda po i kushton vendit rreth 33 ton ar në vit, sipas një raporti të lëshuar muajin e kaluar nga Qendra për Qeverisjen e Burimeve Natyrore.

I gjithë ari i nxjerrë në Zimbabve supozohet t’i shitet bankës qendrore, por shumë prodhues preferojnë ta kontrabandojnë atë jashtë vendit për të marrë pagesën në dollarë amerikanë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore