Vende

Zhytësi britanik përjeton shpëtimin e shpellës Thai


Anëtarët e Marinës Mbretërore Thai gjatë operacionit të shpëtimit në 2018-n për të shpëtuar 12 djem dhe trajnerin e tyre të futbollit të cilët ishin bllokuar në shpellën Tham Luang në Tajlandë.

Në Tetor 2020, Rick Stanton përgatiti veshjen e tij, parzmore zhytjeje, cilindra dhe rregullatorë.

Ai po përgatitej të zhytej në skenën e xhirimeve nënujore në Pinewood Studios në Buckinghamshire, një rezervuar i thellë gjashtë metra, i rrethuar nga mure të errëta të përgatitura me një kalim artificial të shpellës.

Stanton, së bashku me gjashtë zhytës të tjerë britanikë, po rikrijonte misionin e jashtëzakonshëm të shpëtimit të shpellës Tham Luang, në të cilin mori pjesë, një operacion që tërhoqi vëmendjen e botës në vitin 2018, dhe që shpëtoi 12 futbollistë adoleshentë dhe ndihmës trajnerin e tyre, të cilët ishin bllokuar në shpella veriore e Tajlandës.

Rezultati është Shpëtimi, një film dokumentar, i cili u shfaq në SHBA në 8 Tetor dhe hapet në MB në 29 Tetor. Ajo premton të rrëfejë historinë e shpëtimit në detaje gozhduese.

“Ne themi se në Tajlandë e bëmë atë të duket ndoshta shumë e lehtë”, tha Stanton.

“Çdo ditë hynim dhe i nxirrnim djemtë jashtë. Por askush nuk e dinte se çfarë ndodhi në të vërtetë, kështu që ne donim të tregonim historinë tonë”.

Stanton, së bashku me zhytësin britanik në shpella John Volanthen, e zbuluan grupin të gjallë – një moment dramatik i kapur në film.

Ata u japin dritë pishtarit djemve të cilët, me pantallona të shkurtra dhe bluza, janë ulur së bashku në një parvaz.

Ata pyesin se sa janë akoma gjallë, duke numëruar shifrat përpara; “Po, 13”, thërret një zë në anglisht.

Misioni, i cili nënkuptonte lundrimin nëpër ujërat e turbullta me shikueshmëri afërsisht zero, përdredhjen dhe kthimin për të shtrydhur nëpër pasazhe jashtëzakonisht të ngushta dhe lundrimin në rrymat vicioze, nuk ishte gjë tjetër veçse e thjeshtë.

Dy shpëtimtarë vdiqën ndërsa përpiqeshin të shpëtonin grupin. Saman Gunan, një ish -zhytës Thai Navy Seal i cili i dërgoi tanke ajrit grupit të bllokuar, i doli ajri gjatë kthimit të tij. Beirut Pakbara, një vulë e Marinës Thai, vdiq më vonë pasi kontraktoi një infeksion gjaku gjatë operacionit.

Shpëtimi, i bërë nga Elizabeth Chai Vasarhelyi dhe Jimmy Chin me National Geographic, mbështet 87 orë pamje të padukshme më parë, të ndara nga Thai Navy Seals, si dhe intervista dhe rikrijime.

Ajo që haset në film, tha Stanton, është se ishte një situatë e jashtëzakonshme – dhe një plan i jashtëzakonshëm për të nxjerrë djemtë jashtë.

“Vite më vonë, ju thjesht mendoni, kjo ishte vërtet e çmendur – e gjithë gjëja,” tha ai.

Filmi përshkruan se sa i shpejtë ishte shpëtimi. Në një skenë, një zhytës që po nxjerr një fëmijë jashtë humbet litarin e tij të zhytjes, pastaj fillon të notojë në drejtim të gabuar.

Një tjetër godet aksidentalisht veten me një shiringë ketamine ndërsa ishte nën ujë.

“Për fat të mirë nuk ishte e lidhur”, tha Stanton. Fëmijët u qetësuan për t’i parandaluar ata nga paniku teksa mbaheshin nën ujë.

Qendrore në film janë Stanton dhe zhytësit e tjerë, aftësitë unike të të cilëve, të zhvilluara prej dekadash duke eksploruar shpellat si një hobi, u mundësuan atyre të realizonin një arritje gati të pamundur.

Xhirimi i skenave nënujore ishte mjaft i thjeshtë, tha Stanton. “Ne thamë që nuk do të vepronim … do të dukej prej druri.” Në vend të kësaj, ata dolën me pajisjet që përdorën në Tajlandë dhe bënë pikërisht atë që kishin bërë në 2018.

“Nëse ata përpiqen të thonë, a mund ta bëni këtë? Ne thamë, ‘jo, ne nuk e bëmë atë në Tajlandë’ “.

Intervistat e thella që prekin jetën dhe prejardhjen e zhytësve ishin pak më pak të rehatshme, pranon Stanton, një ish-zjarrfikës që punonte në West Midlands. Ai preferon të përqëndrohet në arrat dhe bulonat e operacionit.

Furi e medias në atë kohë, e cila çoi në mbulimin e përgjithshëm të shpëtimit në të gjithë botën, ishte kaotike, tha ai. Për të përballuar presionin, ai thjesht e injoroi atë. “Ne e dinim që të gjithë në botë po e shikonin atë … por ne thjesht kishim sytë për këtë,” tha ai.

“Ajo me të cilën ne nuk u angazhuam, dhe kjo është ndoshta një gjë e mirë, është se sa emocionalisht të gjithë ishin të përfshirë në gjendjen e vështirë të djemve.” Kjo nuk u regjistrua derisa u kthyen në shtëpi.

Kishte, shtoi ai, shumë keqkuptime në mbulimin e mediave në lidhje me operacionin.

Stanton, i cili ka shkruar një libër, Aquanaut: A Life Beneath The Surface, në lidhje me operacionin, është i kënaqur se Shpëtimi vendos rekordin drejt. “Ne jemi njerëz të përpiktë,” tha ai.

Megjithëse ai nuk mban kontakte me djemtë, herë pas here i dërgohen fotografi të tyre.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore