Lajme

Zaev-Betel: Marrëdhënia e ngushtë mes RMV dhe Luksemburgut


Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zora Zaev, zhvilloi një takim gjatë ditës së martë me kryeministrin e Luksemburgut, Xavier Betel. U diskutua për marrëdhien dhe bashkëpunimin e ngushtë midis dy vendeve.

Zaev shkruan në median sociale Facebook, se investimet e huaja direkte e kompanive të Luksemburgut kanë ndikuar në jetën ekonomike të RMV-së.

“Luksemburgu është partneri ynë i ngushtë dhe zë i rëndësishëm në Komisionin Evropian për fillimin e negociatave për anëtarësimin e RMV-së në BE”.

Takimi i sotshëm vjen në vijimin të mbështetjes që Luksemburgu i ka dhënë RMV-së në rrugën drejt integrimit Evropian.

Pasi Luksemburgu është një ndër shtetet që e ka përkrahur RMV-në, dhe nuk ka ndërhyrë tek çështja e vendosjes së vetos nga ana Bullgarisë.

“Kjo mosmarrëveshje iu takon dy vendeve fqinjë RMV-së dhe Bullgarisë”.

Sipas Betel, cështjet e identitetit dhe historisë janë e drejtë që zgjidhet nga vendet përkatëse, pa pasur nevojën e ndërhyrjes nga jashtë.

Marrëdhënia Bullgari-RMV

Kujtojmë se këto dy vende kanë pasur konflikte të hershme historike. Tensionet mes vendeve u rritën vitin e kaluar.

Kjo erdhi pas vendosjes së vetos nga pala bullgare për hapjen e negociatave mes BE-së dhe RMV-së.

Mosmarrëveshjet mes dy vendeve kanë të bëjnë me konfliktet disavjeçare mbi shteformimin e tyre. Bullgaria ka pretenduar se kombi maqedonas nuk ekziston dhe se ata në të vërtetë janë bullgarë.

RMV-ja nga ana tjetër jep vesionit e saj të historisë.

Prandaj procesi integrues për RMV-në është shtyrë për në vitin 2021.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore