Kosova

“Veç në Ukrainë gratë jetojnë më keq se në Kosovë” – S’ka fare reagime për gjetjet skandaloze të raportit ndërkombëtar


Foto: Albanian Post.

Sipas Indeksit për Gratë, Paqen dhe Sigurinë të vitit 2023, Kosova është vendi më i keq në Evropë për të jetuar si grua.

Më keq se Kosova rezulton të jetë vetëm Ukraina.

Ky indeks është krijuar nga Instituti i Oslos për Kërkime Paqeje (PRIO).

Mediumi ka nxjerrë raportin vetëm për Evropë, ndërsa në ranglistën botërore Kosova qëndron në pozitën e 100-të.

Në të dhëna janë matur përfshirja, drejtësia dhe siguria për gratë.

Renditja e Kosovës në Indeksin për Gratë, Paqen dhe Sigurinë e vitit 2023.

Janë përdorur 13 matës nga shkollimi deri te ligjet e punësimit e tek perceptimi për sigurinë dhe dhunën.

Nëntë nga dhjetë shtetet më të mira të botës për të qenë grua janë në Evropë. Danimarka i prin listës, me trefish më shumë pikë se Afganistani që është vendi i fundit.

Pas Danimarkës, në renditje janë Zvicra dhe Suedia.

Ukraina është e fundit në Evropë, nga 41 shtete, që përformoi tejet ulët në sektorin e sigurisë, për shkak të luftës.

Pikët e ulëta për Kosovën iu atribuuan shkollimit të dobët dhe nivelit të ulët të punësimit për gratë si dhe “niveleve shumë të larta” të vdekjeve të grave gjatë lindjeve.

Azerbajxhani ishte i treti për së keqi, për shkak të preferencës që të ketë lindje të djemve më shumë se të vajzave.

Ndërsa nga institucionet e Kosovës, s’ka pasur asnjë reagim lidhur me renditjen e Kosovës në këtë indeks.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore