Tregjet

Thuajse 1 në 10 adoleshentë në Itali nuk mund të blejë as një palë këpucë


Ata nuk mund të blejnë një palë këpucë të reja, shpesh kanë vështirësi edhe të hanë një vakt të plotë.

Pothuajse një në 10 adoleshentë në Itali, midis 15 dhe 16 vjeç, jeton në një situatë privimi të madh material.

Gjithsej mbi 100 mijë djem dhe vajza.

Save the Children ngriti alarmin me një hulumtim, i cili pasqyron një hendek dramatik të mundësive mes të rinjve, duke nënvizuar se si kjo gjendje rëndon mbi pritshmëritë për të ardhmen.

Sipas të dhënave, 17.9 për qind e fëmijëve thonë se prindërit e tyre kanë vështirësi të bëjnë pazarin, të blejnë rroba dhe të paguajnë faturat.

Pothuajse një në katër e nis vitin shkollor pa pasur të gjithë librat dhe materialet e nevojshme.

Edhe udhëtimet me miqtë janë një mirazh për 24 për qind të të intervistuarve sepse janë shumë të shtrenjta.

Nuk është e pazakontë që pothuajse gjysma e të rinjve të intervistuar të shohin babanë dhe nënën e tyre duke kërkuar hua nga miqtë dhe të afërmit, 43.7 për qind e moshave 15-16 vjeç ndihmojnë familjen për të përballuar shpenzimet dhe përpiqen të mos kërkojnë para nëse kjo nuk është thelbësore.

18.6 për qind bëjnë tashmë disa punë të çuditshme, disa edhe nën moshën 16 vjeç.

Kjo gjendje e varfërisë ekonomike hipotekon edhe të ardhmen: më shumë se një në katër fëmijë në kushte të mungesës së rëndë materiale thonë se nuk do të mbarojnë shkollën dhe do të shkojnë në punë, krahasuar me 8.9 për qind të moshatarëve të tyre.

67,4 për qind kanë frikë se edhe nëse punojnë nuk do të kenë burime të mjaftueshme ekonomike, krahasuar me 25,9 për qimd të adoleshentëve që nuk përjetojnë kushte privimi.

Padrejtësi brezash

“Për shkak të një padrejtësie të rëndë brezash, në Itali janë të rinjtë ata që preken më shumë nga varfëria. Duke dëgjuar zërat e djemve dhe vajzave, zbuluam se kjo gjendje ndikon jo vetëm në të tashmen e tyre, por mbyll pritshmëritë e tyre për të ardhmen”, ka thënë Claudio Tesauro, president i Save the Children.

“Është e papranueshme të shohësh adoleshentë në kushte privimi të rëndë ekonomik, tashmë të vetëdijshëm për pengesat që duhen kapërcyer për t’i shndërruar aspiratat e tyre në një projekt konkret jetësor”.

“Vajzat dhe djemtë që mendojnë se duhet të lënë shkollën për të shkuar në punë, kanë frikë se nuk mund të përballojnë universitetin dhe të mos gjejnë një punë të mirë nesër”, ka shtuar ai.

Sipas Tesauro, është një alarm që nuk duhet të kalojë pa u vënë re.

Për të adresuar këto pabarazi serioze është “thelbësore një ndërhyrje strategjike për të luftuar varfërinë e fëmijëve, e cila përfshin mbështetjen e duhur për familjet dhe forcimin strukturor të ofrimit arsimor, shkollor dhe jashtëshkollor”.

“Çështja e së ardhmes së të rinjve duhet të vendoset në qendër të zgjedhjeve ekonomike të vendit. Me vetëdijen se është investimi më i rëndësishëm për zhvillim. Jemi në prag të zgjedhjeve evropiane dhe kërkojmë nga kandidatët që lufta kundër varfërisë mes vajzave, djemve dhe familjeve të tyre të jetë prioritet politik, edhe përmes mbështetjes për masën e Garancisë Evropiane për Fëmijët, me financim adekuat dhe angazhim për zbatimin e saj”.

Vështirësitë e vajzave

Bazuar në provat e hulumtimit të Save the Children, pavarësisht nga kushtet ekonomike, vajzat janë më të dekurajuara: pavarësisht nga konteksti në të cilin rriten, vajzat kanë pritshmëri më të larta se bashkëmoshatarët për studimet e tyre, por pritshmëri shumë të ulëta për të ardhmen e tyre në botën e punës.

Megjithëse 69.4 për qind mendojnë se do të ndjekin patjetër universitetin, deri në 46.1 për qind e vajzave kanë frikë të mos gjejnë një punë të mirë dhe një në tre thonë se nuk do të mund të bëjnë çfarë të duan.

Hulumtimi tregon gjithashtu se varfëria materiale është e ndërthurur në mënyrë të pandashme me varfërinë arsimore: 15 për qind e të miturve të intervistuar nuk kanë një vend të qetë në shtëpi për të studiuar, 8,8 për qind një tavolinë dhe 8,4 për qind një smartphone, të cilin mund ta përdorni për të studiuar.

15.5 për qind nuk ​​kanë tablet/kompjuter dhe 11.7 për qind nuk ​​kanë lidhje të shpejtë interneti; 23.2 për qind nuk ​​kanë abonime për shërbimet multimediale dhe aplikacionet me pagesë në familje.

Pothuajse dy në pesë jetojnë në shtëpi me pak libra: 18.8 për qind kanë maksimumi 10, 20 për qind midis 11 dhe 25.

Jashtë shtëpisë situata nuk është më e mirë, me pak hapësira të gjelbra dhe vende qëndrimi të përshtatshme për fëmijët.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore