Shqipëria

Tetori me shtim të aksidenteve


Tetori i këtij viti numëron 127 aksidente rrugore nga 108 aksidente të ndodhura në po të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Shifrat tregojnë një rritje me 17.6 për qind, krahasuar me tetorin e vitit 2020, dallon një raport i fundit nga Instituti i Statistikave (INSTAT).

Aksidentet rrugore mujore, Tetor2017–Tetor2021

Ndërkaq, dhjetëmujori i vitit 2021 paraqitet me një rritje prej 13.8 për qind, ku numërohen 1 mijë e 151 aksidente rrugore nga 1 mijë e 11 aksidente të ndodhura në dhjetëmujorin e vitit paraardhës.

Numri i të aksidentuarve këtë tetor, të vrarë dhe të plagosur, është 179 persona nga 148 që ishte në të njëjtën muaj të një viti më parë.

Kurse në dhjetëmujorin e vitit 2021, numri i të aksidentuarve është 1 mijë e 570 persona nga 1 mijë e 312 persona në dhjetëmujorin e vitit 2020.

Aksidentet rrugore dhe numri i të aksidentuarve sipas gjinisë

Numri i të vdekurve në tetorin e këtij viti nga aksidentet rrugore është 14 persona, nga 15 persona të vdekur në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa në dhjetëmujorin e vitit 2021, numri i të vdekurve nga aksidentet rrugore është 165 persona. Kjo shifër ka qenë 153 për dhjetëmujorin e vitit 2020.

Aksidentet rrugore sipas përdoruesve të rrugës

Në 85.8 për qind të rasteve, aksidentet rrugore në tetor kanë ndodhur si pasojë e sjelljes së drejtuesit të mjetit, veçon INSTAT.

Numri më i lartë i aksidenteve në këtë periudhë është kryer nga grup-mosha 25–34 vjeç, duke zënë 27.6 për qind të numrit të aksidenteve gjithsej.

Kështu, aksidentet në këtë grup-moshë janë rritur me 9.4 për qind, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Aksidentet rrugore sipas moshës së drejtuesit të mjetit

Kurse në dhjetëmujorin e vitit 2021, aksidentet rrugore, në 15.5 për qind të rasteve, kanë ndodhur si pasojë e sjelljes së këmbësorit.

Gjatë kësaj periudhe, numri i aksidenteve sipas sjelljes së këmbësorit është rritur me 24.5 për qind, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Aksidentet rrugore dhe numri i të vdekurvesipas qarqeve

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore