Gatimi

Temperatura e mishit: Një udhëzues i sigurt për gatim


Mish qengji

Burimet e proteinave me bazë shtazore si viçi, pula dhe qengji përmbajnë shumë lëndë ushqyese.

Megjithatë, këto mishra mund të përmbajnë edhe baktere, duke përfshirë: Salmonella, Campylobacter, E. coli O157:H7 dhe Listeria monocytogenes, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje serioze të shkaktuara nga ushqimi. Prandaj, është e rëndësishme të gatuani mishin në temperatura të sigurta përpara se ta hani atë.

Ekspertët e sigurisë ushqimore thonë se mishi konsiderohet i sigurt për t’u ngrënë kur gatuhet për një kohë mjaft të gjatë dhe në një temperaturë mjaft të lartë për të vrarë organizmat e dëmshëm.

Ky artikull diskuton temperaturat e rekomanduara për gatimin e sigurt të mishrave të ndryshëm dhe shpjegon se si të matni siç duhet temperaturën e mishit.

Udhëzues për temperaturat e mishit

Temperaturat e sigurta të gatimit ndryshojnë në varësi të llojit të mishit që përgatitet.

Këtu është një përmbledhje e temperaturave të brendshme ideale për lloje dhe prerje të ndryshme mishi, me informacion më të detajuar për t’u ndjekur më poshtë:

Shpendët

Llojet e njohura të shpendëve përfshijnë pulën, rosën, patën, gjelin e detit, fazanin dhe thëllëzën. Kjo i referohet zogjve të tërë, si dhe të gjitha pjesëve të një zogu që njerëzit mund të hanë, duke përfshirë krahët, kofshët dhe këmbët.

Shpendët e papërpunuara mund të jenë të kontaminuara me Campylobacter, i cili mund të shkaktojë diarre të përgjakshme, ethe, të vjella dhe ngërçe të muskujve. Salmonella dhe Clostridium perfringens gjithashtu gjenden zakonisht në shpendët e papërpunuara dhe shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Temperatura e brendshme e sigurt për gatimin e shpendëve – në formë të plotë dhe të bluar – është 75°C.

Mish viçi

Ground viçi, përfshirë qofte, salçiçe dhe burgera, duhet të arrijnë një temperaturë të brendshme gatim prej 70 ° C. Bifteku dhe viçi duhet të gatuhen në të paktën 65°C.

Mishi i bluar shpesh ka një temperaturë më të lartë të gatimit të brendshëm, pasi bakteret ose parazitët përhapen në të gjithë grupin kur bluani mishin.

Mishi i viçit është një burim i E. coli O157:H7, një bakter që mund të shkaktojë kushte kërcënuese për jetën. Këto përfshijnë sindromën uremike hemolitike, e cila mund të çojë në dështim të veshkave, dhe purpura trombocitopenike trombotike, e cila shkakton mpiksje gjaku në të gjithë trupin tuaj.

Proteina që shkakton sëmundjen Creutzfeldt-Jakob, e cila lidhet me sëmundjen e lopës së çmendur, është gjetur edhe në produktet e viçit. Ky është një çrregullim fatal i trurit te lopët që mund t’u transmetohet njerëzve që hanë mish viçi të kontaminuar.

Qengj dhe dele

Qengjit i referohet mishit të deleve të reja në vitin e tyre të parë, ndërsa deleja është mishi i deleve të rritura. Ata hahen shpesh të papërpunuar, por disa kultura në mbarë botën hanë mish qengji të tymosur dhe të kripur.

Mishi i qengjit mund të përmbajë patogjenë, të tillë si Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O157:H7 dhe Campylobacter, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje të rënda të shkaktuara nga ushqimi.

Për të vrarë këta organizma, qengji i bluar duhet të gatuhet në 70°C, ndërsa bërxollat e qengjit dhe deleja duhet të arrijnë të paktën 65°C.

Mish derri dhe proshutë

Ju mund të infektoheni me trikinozën, e cila shkaktohet nga paraziti Trichinella spiralis, duke ngrënë produkte derri të papërpunuara dhe të papjekura. Trikinoza shkakton nauze, të vjella, ethe dhe dhimbje muskulore, që zgjasin deri në 8 javë dhe në raste të rralla mund të çojnë edhe në vdekje.

Mishi i derrit ose proshuta e freskët duhet të nxehet në 65°C. Nëse jeni duke ngrohur përsëri një produkt proshutë ose mish derri të gatuar paraprakisht, temperatura e sigurt është 75°C.

Është e vështirë të përcaktohet një temperaturë e brendshme e gatimit të mishrave të hollë si proshuta, por nëse proshuta gatuhet derisa të jetë krokante, zakonisht mund të supozohet se është gatuar plotësisht.

Këshilla për ruajtjen dhe ringrohjen

Mishi duhet të mbahet jashtë zonës së rrezikut – një interval temperaturash midis 5°C dhe 60°C në të cilin bakteret rriten shpejt.

Pasi mishi të jetë gatuar, duhet të qëndrojë në një temperaturë minimale prej 60°C gjatë servirjes dhe më pas të vendoset në frigorifer brenda 2 orëve nga zierja ose nxjerrja nga furra. Në mënyrë të ngjashme, mishi i ftohtë, si një sallatë pule ose sandviç me proshutë, duhet të mbahen në 5°C ose më pak.

Mishi që ka qenë në temperaturën e dhomës për më shumë se 2 orë, ose në 35°C për 1 orë, duhet të hidhet.

Mishi i mbetur dhe pjatat që përmbajnë mish, duke përfshirë tavën, supat ose zierjet, duhet të ngrohen në mënyrë të sigurt në një temperaturë të brendshme prej 75°C. Kjo mund të bëhet duke përdorur një tenxhere, mikrovalë ose furrë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore