Jetesë & Stil

Të ardhura të paparashikueshme? Ja se si të menaxhoni paratë tuaja


Ilustrim

Nëse jeni i pavarur, drejtoni një biznes të vogël ose mbështeteni në pagesën e klientëve për jetesë, të ardhurat tuaja ka të ngjarë të jenë të paparashikueshme nga viti në vit. Por mënyra se si menaxhoni dhe shpërndani paratë që fitoni nuk duhet të jetë.

Këtu janë disa mënyra të zgjuara për t’u siguruar që keni mjaftueshëm për të paguar faturat, për të minimizuar borxhin dhe për të krijuar kursime pavarësisht se keni të ardhura të luhatshme.

Llogaritni të gjitha shpenzimet tuaja

Llogarisni sa keni nevojë në të vërtetë për të mbuluar shpenzimet thelbësore fikse dhe të ndryshueshme në jetën tuaj — strehim, ushqim, gaz, shërbimet komunale, pagesat e borxhit, etj.

Bëni të njëjtën gjë për shpenzimet e biznesit tuaj.

Kur bëni llogaritjet tuaja, mos harroni të përfshini taksat, veçanërisht pasi mund t’ju duhet të paguani taksat e përllogaritura çdo tremujor, kështu që duhet të keni para për ta bërë këtë për të shmangur gjobat.

Përveç taksave mbi të ardhurat, ju gjithashtu do t’i nënshtroheni taksave të vetëpunësimit për të financuar sigurimet sociale dhe mjekësore, dhe nëse keni punësuar punonjës, do t’ju duhet të siguroni edhe pjesën e punëdhënësit të atyre taksave për ta.

Për të qenë në gjendje të përfitoni plotësisht nga çdo zbritje tatimore që mund të jetë në dispozicion për ju, mbani shënime shumë të mira të faturave për pagesat dhe blerjet që bëni.

Dhe mos harroni për blerjen dhe pagesën e sigurimit të aftësisë së kufizuar. “Ju jeni pasuria juaj. Dhe nëse nuk mund të punoni, nuk keni të ardhura”, tha planifikuesja e certifikuar financiare Lazetta Braxton.

Jini realistë për potencialin tuaj të fitimit

Fusha juaj e zgjedhur, zbaticat dhe flukset sezonale në linjën tuaj të punës dhe ajo që ju dallon nga konkurrenca juaj do të ndikojnë se sa të ardhura mund të gjeneroni në një vit.

Projektoni një gamë realiste se sa para mund të sillni dhe bazoni strategjitë tuaja financiare rreth fundit të atij diapazoni nëse doni të jeni të sigurt.

Mbani rezerva parash për muaj të dobët dhe fatura të papritura

Mundohuni të lini mënjanë shpenzime prej gjashtë deri në 12 muaj për ata muaj kur nuk po sillni shumë të ardhura.

Nëse keni një bashkëshort që ka të ardhura të qëndrueshme që po mbështet familjen tuaj, mund të mos ju duhen më shumë se gjashtë muaj të lënë mënjanë.

E njëjta gjë mund të jetë e vërtetë nëse keni kosto të përgjithshme shumë të ulëta, që do të thotë se keni më pak gjasa të përballeni me riparime të papritura, rritje të qirasë ose çmime inflacioniste të furnizimeve.

Jini sistematik në mënyrën se si i menaxhoni ditët e pagave

Pavarësisht nëse merrni një çek për 500 dollarë ose 50 mijë dollarë, planifikuese financiare e certifikuar Ashlee de Steiger, e cila themeloi “Gunder Wealth Management”, rekomandon shpërndarjen sistematike, në të njëjtën mënyrë për nevojat tuaja financiare të paracaktuara.

Ndryshe, de Steiger vuri në dukje, “është e lehtë të thuash, oh, ky është një çek i vogël, unë thjesht do ta shpenzoj”. Ose “Kjo është një e madhe, unë do ta vendos për një blerje shtëpie”.

Bazuar në shpenzimet dhe qëllimet tuaja financiare, ajo rekomandon të vendosni se sa nga çdo pagë duhet të ndahet në fushat kryesore: X% për gjërat thelbësore, si strehimi dhe ushqimi, X% për taksat dhe X% për qëllimet e kursimeve, si udhëtimi, blerja e një shtëpi apo pension.

“Fokusohu më pak në shumat e dollarit, të cilat mund të ndryshojnë shumë, dhe përmirësohu në një proces”, rekomandon de Steiger.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore