Aplikacione

Studiuesit ndërtojnë chatbot-in “vetja e së ardhmes” për të frymëzuar zgjedhjet e jetës


Nëse plani juaj i jetës i hartuar me kujdes është prishur, mund të jetë koha për një bisedë me veten tuaj të ardhshme.

Pa akses të gatshëm në një makinë kohe, studiuesit në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts (MIT) kanë ndërtuar një chatbot të fuqizuar nga AI që simulon veten më të vjetër të një përdoruesi dhe nxjerr vëzhgimet dhe perlat e mençurisë.

Qëllimi është të inkurajohen njerëzit që të mendojnë më shumë sot për personin që duan të jenë nesër.

Me një foto profili që është e vjetëruar në mënyrë digjitale për t’i treguar përdoruesit e rinj si të moshuar, chatbot-i gjeneron kujtime të besueshme sintetike dhe bazohet në aspiratat e tanishme të një përdoruesi për të rrëfyer përralla rreth jetës së tij të suksesshme.

“Qëllimi është të promovojmë të menduarit afatgjatë dhe ndryshimin e sjelljes”, ka thënë Pat Pataranutaporn, i cili punon në projektin Future You në Media Lab të MIT.

“Kjo mund t’i motivojë njerëzit të bëjnë zgjedhje më të mençura në të tashmen që optimizojnë mirëqenien e tyre afatgjatë dhe rezultatet e jetës”, ka shtuar ai.

Në një bisedë, një studente që shpresonte të bëhej mësuese e biologjisë, pyeti chatbot-in, një version i simuluar 60-vjeçar i saj, për momentin më shpërblyes në karrierën e saj.

Chatbot-i i tha se ishte një mësuese e biologjisë në pension në Boston dhe kujtoi një moment të veçantë kur ndihmoi një student në vështirësi të përmirësonte notat.

“Ishte kënaqësi të shihje fytyrën e studentit të ndriçuar me krenari dhe arritje”, i tha chatbot-i.

Për të bashkëvepruar me chatbot-in, përdoruesit fillimisht nxiten t’i përgjigjen një sërë pyetjesh në lidhje me veten, miqtë dhe familjen e tyre, përvojat e kaluara që i kanë dhënë formë dhe jetën ideale që ata parashikuan për të ardhmen.

Ata më pas ngarkojnë një portret, të cilin programi e vjetëron në mënyrë digjitale për të prodhuar një ngjashmëri të përdoruesit të moshës 60 vjeç.

Më pas, programi ushqen informacionin nga përgjigjet e përdoruesit në një model të madh gjuhësor që gjeneron kujtime të pasura sintetike për veten më të vjetër të simuluar.

Kjo siguron që kur chatbot-i u përgjigjet pyetjeve, ai bazohet në një histori koherente.

Pjesa e fundit e sistemit është vetë chatbot-i, i mundësuar nga GPT3.5 i OpenAI, i cili prezantohet si një version i mundshëm i vjetër i përdoruesit që është në gjendje të flasë për përvojat e tij jetësore.

Pataranutaporn ka pasur disa biseda me “veten e tij të së ardhmes”.

Por ka treguar se më e thella ishte kur chatbot-i i kujtoi se prindërit e tij nuk do të ishin aty përgjithmonë, kështu që ai duhet të kalonte kohë me ta sa të mundej.

“Seanca më dha një perspektivë që është ende me ndikim për mua edhe sot e kësaj dite”.

Përdoruesve u thuhet se “vetja e së ardhmes” nuk është një parashikim, por një vetvete e mundshme e ardhshme bazuar në informacionin që ata kanë dhënë.

Ata inkurajohen të eksplorojnë të ardhme të ndryshme duke ndryshuar përgjigjet e tyre në pyetësor.

Sipas një punimi shkencor të paraprintuar mbi projektin, i cili nuk është rishikuar nga kolegët, provat që përfshinin 344 vullnetarë zbuluan se bisedat me chatbot i lanë njerëzit të ndiheshin më pak të shqetësuar dhe më të lidhur me veten e tyre të ardhshme.

Kjo lidhje më e fortë duhet të inkurajojë vendime më të mira për jetën, sipas Pataranutaporn, nga përqendrimi në qëllime specifike dhe stërvitja rregullisht te ngrënia e shëndetshme dhe kursimi për të ardhmen.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore