Kulturë

Stili arkitektonik modern ndër shekuj


Ilustrim

Stili modern po del të jetë më i preferuari, i cili hedhë poshtë zbukurimet dhe ndjekë linja të qarta dhe të pastra.

Krijuesit e arkitekturës moderne përdorën teknika dhe materiale të reja të ndërtimit dhe bënë kështu revolucion në konceptin e së bukurës dhe në jetën metropolitane.

Baza e këtij stili ishin parimet 3-F “Form Follows Function” (Forma ndjek funksionin) dhe “Less is More” (më pak është më shumë).

Ishte viti 1901 dhe çasti vendimtar për arkitekturën moderne, kur u organizua në Darmstadt një ekspozitë me pjesëmarrjen e Mies van der Rohe, Le Corbusier, Walter Gropius dhe Peter Behrens.

Të katër frymëzuesit e arkitekturës moderne njihen si baballarët e këtij stili.

Foto ilustruese, nga Albert Uruqi

Po ashtu, ndër të parat lëvizje konsiderohen Jugendstil në Gjermani apo Art Nouveau siç quhej në Francë. Si përfaqësues të tyre mund të përmenden Antonio Gaudí, dhe Charles Rennie Mackintosh.

Në këtë ekspozitë u hodhën themelet e stilit që dominoi arkitekturën dhe artin në gjashtëdhjetë vitet e ardhshme.

Promotorë kryesorë e arkitekturës dhe artit modern ishte shkolla Bauhaus, në atë kohë shkolla më e famshme e artit dhe e ndërtimit.

Themelues dhe drejtor i Bauhaus ishte Walter Gropius, i cili së bashku me Mies van der Rohe përgjigjej për arkitekturën, kurse për pikturën përgjigjeshin piktorët në zë të kohës Wassily Kandinsky dhe Paul Klee.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore