Jetesë & Stil

Si të rregulloni sjelljen e fëmijës suaj para se të bëhet tepër vonë?


Nena me vajzen

Ka shumë shtresa në personalitetin e një fëmije. Ndërsa janë të pafajshëm dhe të ndershëm, ata mund të zhvillojnë tipare që mund të jenë të pakëndshme për prindërit. Sjellja e keqe e një fëmije është shpesh rezultat i përkëdheljes së padëgjuar ose të tepërt.

Si prind, njeriu duhet të mësojë të gjejë një ekuilibër midis dy ekstremeve, në mënyrë që ta bëjë fëmijën të ndërgjegjshëm për veprimet e tij ose të saj dhe ta bëjë atë më të përgjegjshëm.

Për ata prindër, fëmijët e të cilëve janë në prag të problemeve të sjelljes, që përshkruajnë periudha të caktuara agresioni dhe të folurit prapa, këtu janë disa mënyra për të rregulluar sjelljen e fëmijës tuaj para se të bëhet tepër vonë.

Vendosni rregulla bazë që herët

Kur fëmija juaj zhvillon aftësitë gjuhësore dhe njohëse, filloni të vendosni rregulla bazë. Mos prisni që ata të rriten, por prezantojini me vlerat e mira, rutinat e duhura dhe besimet pozitive që herët në jetë. Kjo do t’u qëndrojë atyre derisa të rriten dhe do të mbajë larg sjelljet e papërshtatshme dhe të pavëmendshme.

Mësojuni atyre dallimin midis së drejtës dhe së gabuarës

Prindërit gjithashtu duhet të sigurohen që t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të bëjnë dallimin midis asaj që është e gabuar dhe asaj që është e drejtë. Duke qenë se ata ende nuk kanë përjetuar shumë gjëra, njohuritë tuaja për botën mund të bëjnë mrekulli për ta. Lërini të kuptojnë kur gabojnë dhe vlerësojini për veprat e mira që bëjnë. Ndihmojini të bëjnë zgjedhjet e duhura në jetë dhe mos i qortoni për gabimet që bëjnë.

Bëjeni komunikimin një proces të dyanshëm

Mos u bëj prind, që di vetëm të ligjërojë. Përkundrazi, bëhuni të aftë të dëgjoni fëmijën tuaj. Kur bëhet fjalë për prindërimin, komunikimi duhet të jetë një proces i dyanshëm. Ashtu siç prisni që fëmija juaj t’ju dëgjojë, ju duhet të mësoni t’i vini veshin fëmijës tuaj. Bëjini tuajat shqetësimet e tyre dhe ndihmojini të gjejnë një zgjidhje për problemet e tyre. Në këtë mënyrë, jo vetëm që ata do të kenë besimin e tyre tek ju, por do të besojnë në vendimet tuaja.

Mos e kritikoni gjithmonë fëmijën tuaj, jini gjithashtu shpërblyes

Kritika produktive është e mirë. Por nëse vazhdoni të numëroni të metat e fëmijës suaj dhe e bëni atë të ndihet keq për këtë, ai do të përmbahet të mos hapet me ju. Ata do të bëhen rebelë në natyrë dhe nuk do të dëgjojnë asgjë nga ju. Nëse dëshironi të shmangni rrethana të tilla, në vend që ta kritikoni fëmijën tuaj për gabimin që ka bërë, vlerësojeni për përpjekjen që ka bërë. Shpërblejeni dhe bëjini të ndihen të veçantë.

Bëhu një model i mirë

Më e rëndësishmja, prindërit duhet të japin shembuj të shkëlqyer. Nëse gënjeni, tregoni agresion, largoni njerëzit, shikoni me përçmim njerëzit, fëmija juaj do të bëjë të njëjtën gjë. Arroganca nuk është diçka me të cilën dikush ka lindur, por zhvillohet për shkak të faktorëve përreth.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore