Familja

Si të ndreqim një përçarje familjare


Ne shpesh i mendojmë lidhjet familjare si të pathyeshme, pa marrë parasysh rrethanat. Por, në fakt, shumica e familjeve përjetojnë një largim që çon në zemërim, trishtim dhe dhimbje zemre.

Sociologu Karl Pillemer zbuloi se ka shumë arsye që anëtarët e familjes arrijnë në një pikë të tjetërsimit. Ndër më të zakonshmet ishin konfliktet mbi paratë dhe trashëgiminë; konfliktet me vjehrrat.

Po ashtu, një fëmijëri e vështirë që përfshin prindërim të ashpër; divorci; dhe mospërputhjet në vlerat dhe stilin e jetës janë disa prej arsyeve të tjera.

Përçarjet e pazgjidhura shpesh krijojnë stres kronik për të gjithë anëtarët e familjes së përfshirë. Provat tregojnë qartë se ky lloj stresi mund të çojë në depresion dhe ankth, dhe madje manifestohet në probleme të shëndetit fizik.

Përçarjet e tilla shpesh përfshijnë atë që Pillemer e quan “dëm kolateral”. Ato krijojnë një humbje të kapitalit shoqëror, duke i shkëputur njerëzit nga mbështetja emocionale dhe burimet e anëtarëve të familjes që mund të ndihmojnë në bartjen e tyre në kohë të vështira.

Ekzistojnë disa rrethana ku largimi është i domosdoshëm dhe i shëndetshëm. Mund të jetë e domosdoshme largimi i një anëtari të familjes që është abuziv, kërcënues ose kryen veprimtari të paligjshme.

Por, për shumicën e njerëzve që kanë përjetuar një largim, thirrja e një armëpushimi është e dobishme për të gjithë të përfshirë.

Sipas Pillemer, që pajtimi të funksionojë, elementët kryesorë të mëposhtëm janë të rëndësishëm:

Hiqni dorë nga përsëritja e argumenteve të së kaluarës ose nga insistimi që njerëzit e tjerë t’i shohin gjërat në mënyrën tuaj.

Kaloni ca kohë duke menduar për të paktën sa mund të pranoni në marrëdhënie. A jeni të gatshëm ta shihni njëri-tjetrin gjatë kohërave të kufizuara ose në rrethana të kontrolluara?

Nëse jeni të interesuar të riparoni çarjen, drejtohuni në mënyrë periodike për të provuar të ndërtoni një urë.

Mendoni për vendosjen e kufijve. Nëse do të ribashkoheni me një anëtar të familjes të larguar, është e dobishme të shqiptoni terma specifikë që do të lejojnë një lloj marrëdhënieje.

Në përgjithësi, Pillemer zbuloi se njerëzit që gjejnë një mënyrë për të pajtuar janë zakonisht të lumtur që e bënë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore