Jetesë & Stil

Si të flisni me fëmijët tuaj për seksin: një udhëzues sipas moshës


Ilustrim

Ndërsa kulturës pop i pëlqen të portretizojë mësimin e fëmijëve për seksin vetëm si një “bisedë” e madhe, ekspertët pajtohen se seksi është diçka për të cilën fëmijët duhet të mësojnë.

Ata rekomandojnë thurjen e seksit në diskutimet e përditshme, shtresimin e më shumë informacionit me kalimin e kohës dhe futjen e koncepteve të caktuara në mosha të veçanta.

Me këtë në mendje, ne kemi bashkuar këtë udhëzues të moshës për t’ju ndihmuar të mësoni se si të flisni me fëmijët për seksin.

Si të flisni me fëmijët për seksin nga lindja deri në moshën 2 vjeç

Procesi i të folurit për seksin duhet të fillojë para se të jetë verbal. Kjo do të thotë përfshirja e emrave të duhur për organet gjenitale në aktivitetet e përditshme si koha e banjës.

Mësimi i foshnjës tuaj me termat anatomikisht të saktë për organet gjenitale të saj mund të tingëllojë frikësuese, por Nadine Thornhill, e cila është një edukatore seksi që ju ndihmon të mësoni fëmijët për pëlqimin, trupat dhe marrëdhëniet, thotë se këto tema duhen trajtuar. Ajo gjithashtu rekomandon shmangien e lidhjes së biologjisë seksuale me gjininë.

Për shembull, hidhni idenë se të gjithë djemtë kanë penis dhe të gjitha vajzat kanë vagina. Në vend të kësaj thoni: “njerëzit me penis” ose “njerëz me vaginë”. Thornhill shpjegon se duke parë gjuhën tuaj tani, ju vendosni bazën për biseda më të lehta për rolet dhe identitetet gjinore më vonë.

Më afër moshës dy vjeç, mund të filloni të flisni me fëmijët tuaj se kur dhe ku është e përshtatshme për të eksploruar trupat e tyre. Nëse fëmija juaj i vogël ka tendencën të prekë organet gjenitale të tij, gjë që është krejt normale, përdoreni atë si një mundësi për të shpjeguar se si kjo është diçka që ne bëjmë në intimitetin e dhomave tona të gjumit.

“Ju dëshironi të jeni vërtet të butë”, thotë Thornhill, duke shpjeguar se nuk doni që fëmija juaj të ndihet sikur po bën diçka të turpshme.

Si të flisni me fëmijët për seksin kur janë dy deri në pesë vjeç

Një fokus kryesor për këtë grupmoshë është të mësosh për kufijtë dhe nuk është e përshtatshme kur bëhet fjalë për prekjen nga njerëzit e tjerë.

Ndërkaq, Cory Silverberg, i cili është edukator kanadez i seksit, autor dhe folës publik, shpjegon se është thelbësore që edhe fëmijët e vegjël të mësojnë të pyesin para se të prekin dikë tjetër. Mësimet rreth ndarjes, lojërat e bazuara në prekje si gudulisja dhe pohimi i kufijve tuaj, të tilla si t’i thuash një fëmije kur është dhe nuk është në rregull të ngjitesh në prehrin tënd, të gjitha ndihmojnë për të krijuar një kuptim më intuitiv të pëlqimit.

Përcaktimi se fëmijët kanë një fjalë mbi trupin e tyre gjithashtu ndihmon në mbajtjen e tyre të sigurt. Ndërsa mund të anashkaloni detajet eksplicite, tani është koha kur duhet t’i thoni fëmijës tuaj që të tjerët nuk duhet t’i kërkojnë ose të përpiqen t’i prekin organet gjenitale të tyre.

Thornhill thotë se është e rëndësishme të tregoni se fëmijët tuaj mund t’ju tregojnë për veprime të papërshtatshme në çdo kohë, edhe nëse ata më parë e kanë mbajtur sekret.

Në këtë moshë, fëmijët mund të jenë shumë kuriozë për trupat e njëri tjetrit. Thornhill shpjegon se është e rëndësishme të pranoni këtë kureshtje dhe ta përdorni atë si një pikë hyrëse për të diskutuar rregullat dhe vlerat e familjes tuaj.

Në këtë moshë, fëmija juaj mund të fillojë të pyesë se si bëhen bebet. Për Silverberg, përgjigjja më e lehtë dhe më përfshirëse është, “ka shumë mënyra”.

Autori, libri i parë i të cilit “Çfarë e bën një fëmijë” i përgjigjet kësaj pyetjeje për grupin parashkollor, shpjegon: “Sasia e detajeve që hyn në të vërtetë varet nga sa mendoni se fëmija juaj mund të kuptojë”.

Nëse fëmija juaj dëshiron më shumë informacion, mund të provoni diçka si: “dy të rritur i bashkojnë trupat e tyre, ndajnë spermën dhe vezën për të bërë një fëmijë si ju, ose ndonjëherë ata marrin spermën ose vezën nga dikush tjetër”.

Silverberg shton se është mirë t’i tregoni fëmijës tuaj se disa detaje, si mënyra e takimit të spermës dhe vezës, do të diskutohen më vonë.

Thornhill sugjeron të eksploroni se si bëhen foshnjat duke u treguar fëmijëve historinë e tyre të lindjes, e cila ju lejon të përshtatni detajet me situatën specifike të familjes tuaj. Vetëm sigurohuni që të vini re se historia e lindjes së fëmijës tuaj është vetëm një nga mënyrat e shumta të krijimit të familjes.

Është e rëndësishme t’i prezantoni fëmijët e kësaj grupmoshe me idenë se familjet dhe marrëdhëniet mund të ndërtohen në mënyra të ndryshme.

Si të flisni me fëmijët për seksin kur janë gjashtë deri në tetë vjeç

Në këtë moshë, është e rëndësishme të diskutoni se si të eksploroni me siguri hapësirat dixhitale edhe nëse fëmija juaj nuk do të përdorë internetin pa mbikëqyrje për disa vite të tjera.

Vendosni rregulla rreth bisedës me të huajt dhe ndarjes së fotografive në internet, si dhe çfarë të bëni nëse fëmija juaj has në diçka që e bën atë të ndihet i pakëndshëm.

Thornhill vëren se ndërsa nuk keni nevojë t’u shpjegoni paragrafisht pornografinë fëmijëve, jini të përgatitur që t’i pengoni ato.

“Shpjegoni me qetësi se ato lloj uebfaqesh kanë të bëjnë me të rriturit që bëjnë gjëra të rritura”, thotë ajo. Ndërsa nuk ka nevojë të paraqisni pornografinë si diçka të keqe, ju do të dëshironi të deklaroni se këto lloje të faqeve të internetit janë vetëm për të rriturit.

Kjo është gjithashtu një kohë e mirë për të rishqyrtuar masturbimin, pasi në moshën tetë vjeçare shumica e fëmijëve kanë filluar të eksplorojnë trupat e tyre. Kornizojeni atë si diçka që, ndonëse normale, bëhet në mënyrë private dhe mos harroni të trajtoni higjienën e duhur.

Në këtë moshë, ju gjithashtu mund të flisni më qartë me fëmijët për abuzimin seksual.

Silverberg shpjegon se është e rëndësishme që fëmijët të dinë për këtë realitet fatkeq në mënyrë që të mbrojnë veten ose të ndihmojnë një mik që përjeton abuzim. Se sa i detajuar bëhet ky bisedim varet nga fëmija juaj. Silverberg rekomandon të filloni me bazat, të tilla si askush nuk duhet t’i prekë pa leje.

Deri tani, mund të jetë koha për t’u shpjeguar fëmijëve mekanikën aktuale të seksit. Silverberg vëren se nuk ka asgjë të keqe të futni këtë informacion më herët nëse fëmija juaj duket i gatshëm për të, ose ta vononi atë pak nëse mendoni se ata nuk do ta kuptojnë atë. Për ta bërë këtë diskutim më të lehtë për ju, ai sugjeron të përfshini një libër të mirë që ka për qëllim parashikimin e pyetjeve të shumta të fëmijës tuaj.

Të flasësh për seksin mund të shkojë dorë për dore me një temë tjetër kryesore: pubertetin. Thornhill thotë se kur fëmijët janë rreth moshës gjashtë vjeç, ky mund të jetë një diskutim i thjeshtë se si ndryshojnë trupat ndërsa rritemi.

Për shembull, mund të krahasoni fotot kur ishin të vegjël me atë që duken tani. Silverberg rekomandon ruajtjen e fjalimit më të detajuar të pubertetit para se fëmija juaj ose ata në grupin e bashkëmoshatarëve të fillojnë të përjetojnë atë.

Fëmijët me vagina mund të presin që të fillojnë pubertetin midis nëntë dhe njëmbëdhjetë. Për ta, një tregues kryesor që ky ndryshim është duke u zhvilluar është zhvillimi i sythave të gjirit, i cili zakonisht fillon para moshës 10 vjeçare. Menstruacionet vinë disa vjet më vonë, zakonisht rreth moshës 12 vjeç.

Ndërsa fëmijët me penis kanë tendencë të fillojnë pubertetin më afër 10, me rritjen e qimeve pubike si shenja e parë e qartë.

Kur bëhet fjalë për diskutimin e pubertetit, Silverberg rekomandon ndarjen e një libri të mirë me fëmijën tuaj që mund t’ju përcjellë aspektet më teknike të pubertetit, të tilla si ndryshimet midis testosteronit dhe estrogjenit, dhe pse dhe si trupat tanë pësojnë ndryshime në flokë, organe gjenitale, zëra , etj.

Nëse gama gjinore është një temë nga e cila jeni shmangur, edukoni veten së pari. Thornhill sugjeron të filloni bisedën me mënyrën se si nuk mund të tregoni gjininë e dikujt bazuar në organet gjenitale të tij.

Si të flisni me fëmijët për seksin kur janë nëntë deri në 12 vjeç

Silverberg shpjegon se tani është koha kur duhet të filloni të flisni për seksizmin dhe seksualizimin. Përdorni shembuj të gjetur në media apo edhe në komunitetin tuaj, për shembull, një gjysh që mendon se djemtë duhet të kenë flokë të shkurtër, për të ndezur diskutimet.

Këto biseda mund të jenë dëshpëruese, por mbështesni fëmijët të gjejnë fuqinë e tyre dhe tregoni shembuj pozitivë të individëve që kanë kapërcyer stereotipet. Gjithashtu, vini në dukje se si është arritur progresi.

Kjo moshë është plot me ndryshime emocionale dhe shoqërore, dhe vajzat në veçanti mund të luftojnë me çështjet e trupit. Thornhill inkurajon prindërit të kontrollojnë me fëmijët e tyre se si ndihen dhe për çfarë po pyesin.

Diçka tjetër që dëshironi të normalizoni është seksi i sigurt. “Nga 11 vjeç, ju doni të filloni të bëni biseda rreth zgjedhjeve seksuale dhe seksit më të sigurt”, thotë Thornhill. Ajo pranon se, si një nënë vetë, kjo ide është pak shqetësuese, por është gjithashtu vendimtare, pasi hulumtimet tregojnë se adoleshentët bëjnë zgjedhje më të mira kur i dinë rreziqet. Thornhill thotë se ju duhet të nënvizoni lloje të ndryshme të kontrollit të lindjes dhe të shpjegoni bazat se si funksionojnë.

Si të flisni me adoleshentin tuaj për seksin

Biseda me fëmijët tuaj për seksin dhe seksualitetin në fillim të jetës me të vërtetë shpërblehet pasi të kenë mbushur adoleshencën. Nëse e keni vendosur veten si të hapur për të diskutuar ato tema, “fëmijët tuaj ndoshta do të ndihen më mirë të flasin me ju dhe t’ju bëjnë pyetje”, thotë Thornhill.

Është gjithashtu e rëndësishme që shpesh të diskutohet pëlqimi në marrëdhëniet seksuale.

Bisedat e shpeshta rreth marrëdhënieve të shëndetshme janë vendimtare. Nëse fëmija juaj ngurron të flasë për veten, Silverberg rekomandon që të flisni për “miqtë në shkollë”. Ju gjithashtu mund të dëshironi të ndani historitë e marrëdhënieve nga e kaluara juaj.

Në fund të fundit, kur bëhet fjalë për adoleshentët, ju doni të fuqizoni fëmijën tuaj që të jetë në gjendje të vlerësojë rreziqet dhe të marrë vendime të mira.

Dhe duke diskutuar temat e duhura në moshat e duhura, ju jeni duke e vendosur fëmijën tuaj që ta bëjë këtë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore