Biznes

Si po e merr kontrollin e tregut të aksioneve të Kinës Xi Jinping?


Afërsisht një vit më parë, Presidenti Xi Jimping u tha udhëheqësve të lartë të mbledhur në Pekin se Kina kishte nevojë të mobilizonte një “sistem të ri të gjithë kombit” për të përshpejtuar përparimet në fushat strategjike duke “forcuar udhëheqjen e partisë dhe shtetit në risitë kryesore shkencore dhe teknologjike, duke i dhënë një lojë të plotë roli i mekanizmave të tregut”.

Kjo e re në sistemin e ri të gjithë kombit dhe referenca për “mekanizmat e tregut” dallojnë vizionin e tij nga ai i avancuar nën Mao Ce Dunin, i cili sundoi Kinën nga viti 1949 deri në vitin 1976.

“Sistemi i gjithë kombit” i Maos përfshinte stilin e planifikimit ekonomik nga lart-poshtë, duke ofruar përparime teknologjike duke përfshirë satelitët dhe armët bërthamore, por jo prosperitet për masat.

Thirrjet e Xi-së për koordinim të inovacionit në nivele më të larta të qeverisë erdhën pas një vargu investimesh katastrofike të stilit të kapitalit sipërmarrës në prodhuesit rajonal të çipave nga qeveritë lokale dhe akuzave për korrupsion në Fondin Kombëtar të Investimeve të Industrisë së Qarqeve të Integruara, një lojtar kyç në strategjinë e gjysmëpërçuesve të Kinës.

NICIIF në përgjithësi kishte kërkuar të balanconte qëllimet e politikës me kthimet e investimeve, duke riinvestuar fitimet në të gjithë industrinë.

Por ishte nën kritika për financimin e shpeshtë të kompanive të dizajnit të çipave me kosto të ulët dhe fitimprurëse, ndërkohë që dështoi të ndihmonte prodhuesit kinezë të çipave të nivelit më të lartë të arrinin rivalët koreanë, tajvanezë dhe rivalë të tjerë të huaj.

Teksa Mao mbylli bursat e Kinës, Xi dëshiron të përdorë tregjet e brendshme të kapitalit për të zvogëluar varësinë nga prona dhe zhvillimi i infrastrukturës për të nxitur rritjen.

Por sistemi i tij i ri mbarëkombëtar i jep përparësi politikës së partisë mbi fitimin.

Çka ndihmon për të shpjeguar pse kuadrot më të larta të partisë kanë ndjekur IPO-të me shpejtësi, por mbeten ngurrues për të vendosur stimulim të pronave dhe infrastrukturës në shkallë të gjerë për të rigjallëruar rritjen ekonomike.

Në sytë e tyre, kthimi në librin e vjetër të lojërave vetëm do të shtynte një llogari të pashmangshme për zhvilluesit e pasurive të paluajtshme të ngarkuara me borxhe dhe do të vononte tranzicionin e planifikuar në një ekonomi të re kineze.

Dritë e kuqe, dritë jeshile

Administrata e Xi-së tashmë po kanalizon qindra miliarda dollarë nga të ashtuquajturat fonde udhëzuese të qeverisë në kompanitë para-IPO që u shërbenin prioriteteve të shtetit.

Tani po përshpejton IPO-të në Shanghai dhe Shenzhen, ndërkohë që eliminon përpjekjet e listimeve nga kompanitë në sektorë me prioritet të ulët përmes lëshimit të dy sistemeve të ndërthurura.

Sistemi mbarëkombëtar i listimeve “i bazuar në regjistrim”, i prezantuar në shkurt, e bëri procesin zyrtar të Kinës për listimet e bursave më transparent dhe i dha fund një procesi shpesh të gjatë të verifikimit zyrtar nga Komisioni Rregullator i Letrave me Vlerë të Kinës për çdo aplikim IPO.

Po aq i rëndësishëm është një sistem “semafori” prapa skenave, në të cilin rregullatorët udhëzojnë bankat e investimeve kineze në mënyrë joformale se cilat lloje kompanish duhet të listojnë në të vërtetë.

Kompanitë si prodhuesit e pijeve dhe zinxhirët e kafeneve dhe restoranteve marrin një “dritë të kuqe”, duke i ndaluar në fakt të dalin në publik, ndërsa ato në industri të rëndësishme strategjike marrin një “dritë jeshile”.

Kjo qasje mund të hasë në vështirësi nëse aksionet në ato kompani që bëhen publike shiten menjëherë nga investitorët që shpresojnë të nxjerrin fitim kur çmimet rriten ndjeshëm në ditët e para të tregtimit.

Rregullatorët janë mbrojtur kundër këtij rreziku duke zgjatur periudhat e “bllokimit”, gjatë të cilave bankat kineze të investimeve dhe investitorët e tjerë institucionalë që marrin pjesë në IPO nuk lejohen të shesin aksione.

Po ashtu rregullatorët kanë kufizuar aftësinë e personave të brendshëm të kompanive – qofshin ata drejtorë, mbështetës të para-IPO-së ose të ashtuquajtur investitorë ankorues – për të shitur aksionet e tyre, veçanërisht nëse aksionet e një kompanie bien nën çmimin e tyre të emetimit ose ajo nuk arrin të paguajë dividentë për aksionerët e saj.

Një ditë pas shpalljes së këtyre ndryshimeve, të paktën 10 kompani të listuara në Shanghai dhe Shenzhen anuluan shitjet e planifikuara të aksioneve nga persona të brendshëm.

Disiplina e tregut

Kjo qasje e re dhe e koordinuar ndaj tregjeve të kapitalit tashmë po rezulton në përçarje që zyrtarët po përpiqen ta frenojnë.

Një shqetësim i madh është se vërshimi i listimeve të reja ka zvarritur vlerësimet e aksioneve ekzistuese, sepse investitorët individualë shpesh shesin aksione në kompanitë që janë tashmë të listuara për të mbledhur paratë që u nevojiten për të ofruar për aksionet e të ardhurve të rinj.

Presioni në rënie në tregun e gjerë të aksioneve nga teprica e listimeve të këtij viti ka qenë aq i madh sa rregullatori kinez i letrave me vlerë njoftoi së fundmi planet për të ngadalësuar ritmin e listimeve të reja në mënyrë që të “rrisë besimin e investitorëve në tregun e kapitalit”.

Por kjo përpjekje deri më tani ka pasur pak ndikim të dukshëm.

Edhe një lëvizje e papritur për të rritur qarkullimin duke ulur tarifat e tregtimit arriti ta shtyjë tregun rreth 2 për qind më lart ditën që u shpall.

Duke qenë se tregu dështon të përgjigjet në mënyrën si dikur, autoritetet po inkurajojnë një gamë të gjerë investitorësh institucionalë vendas që të blejnë dhe të mbajnë aksione në sektorë strategjikë në mënyrë që të mbështesin çmimet.

Lëvizja e fundit e tillë erdhi në fillim të këtij muaji, kur rregullatori i industrisë së sigurimeve të Kinës uli nivelin e rrezikut të përcaktuar për aksionet vendase në një përpjekje për të nxitur siguruesit normalisht të kujdesshëm për të blerë më shumë aksione.

Masa të tilla tregojnë se plani i deklaruar i Xi për t’i dhënë “lojë të plotë” rolit të tregjeve vjen me një kalorës të rëndësishëm: ato tregje do të marrin drejtim të qartë dhe të shpeshtë nga partia-shtet.

Biznes i rrezikshëm

Jo të gjithë janë të emocionuar nga roli i shtuar i shtetit në tregjet e aksioneve të Kinës.

Për ata që ende mund të fitojnë para lirisht nga aksionet kineze – domethënë investitorët e huaj – ka pasur pak hezitim për ta bërë këtë vit.

Kjo minon përpjekjet e gjata, duke përfshirë iniciativat e nisura në fillim të mandatit të Xi, për të bindur menaxherët e fondeve të huaja që të marrin pozita më të mëdha në kompanitë kineze.

Në atë kohë, besimi se kapitali ndërkombëtar do të ndihmonte në zbutjen e paqëndrueshmërisë së çmimeve të aksioneve – i nxitur kryesisht nga tregtarët me pakicë të prirjeve të vendit – ndihmoi në shtytjen e reformave pro-tregut që rezultuan në përfshirjen e letrave me vlerë kineze në standardet globale të përdorura nga fondet e mëdha të përcjelljes së indeksit.

Tani, ndërsa fondet e huaja po hedhin zotërimet e tyre, tregtarët dhe strategët thonë se “ekipi kombëtar” i investitorëve shtetërorë të Kinës është i zënë duke blerë si pjesë e një përpjekjeje për të parandaluar një shkatërrim më serioz të tregut.

Por veteranët e financave kineze thonë se kjo qasje është e paqëndrueshme dhe paralajmërojnë se parkimi i parave në aksione strategjike vetëm për të mbështetur vlerësimet është një humbje e kapitalit që mund të përdoret në mënyrë më efektive diku tjetër.

Kostot e kontrollit

Disa investitorë po paralajmërojnë se sistemi gjithnjë në zgjerim i kontrolleve shtetërore mbi investimet e kapitalit mund t’i bëjë dëm të qëndrueshëm apelit të brendshëm dhe global të aksioneve kineze.

Edhe nëse ndërprerja në tregjet e aksioneve të Kinës përfundimisht zbehet dhe plani i politikëbërësve për të kaluar në një ekonomi të përqendruar te konsumatori i mundësuar nga investimet e mëdha në kompanitë që u shërbejnë prioriteteve të politikës së Xi-së ka sukses, ka arsye për të vënë në pikëpyetje nëse rezultatet do të jenë në përputhje me vizionin e tij.

Ekonomistët thonë se sektorët e teknologjisë që favorizohen për listime nga Pekini – gjysmëpërçuesit, makinat elektrike, bateritë dhe prodhime të tjera të nivelit të lartë – thjesht nuk janë në gjendje të ofrojnë shkallën e mundësive të punësimit ose të nxisin nivelet e shpenzimeve të konsumatorit të parashikuara nga udhëheqësit kryesorë kinezë.

Rritja e çmimeve të aksioneve mund të krijojë një efekt të fuqishëm të pasurisë për klasat e mesme të Kinës në të njëjtën mënyrë si rritja e çmimeve të banesave dikur.

Por paaftësia e qeverisë për të krijuar një rritje të tregut të aksioneve këtë vit ka minuar më tej besimin e investitorëve me pakicë.

Nëse aksionet kineze vazhdojnë të mbeten prapa në tregjet e tjera për një afat të gjatë, kjo mund të fillojë të rëndojë mbi shpenzimet e familjeve dhe rritjen e mëtejshme të pengesave.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore