Stil

Si mund ta shpëtojnë industrinë e birrës gratë që pinë alkool?


Të shfaqura në seksionin e birrës artizanale të një supermarketi në qytetin e New York-ut janë katër pako me kanaçe me ngjyra të ndezura me modele gjeometrike, që i ftojnë konsumatorët t’i provojnë.

Nëse pamja e tyre del “femërore”, sidomos mes marketingut mashkullor të kanaçeve pranë tyre, kjo është pikërisht çështja.

Kompania që qëndron pas pijeve në këtë paketim me ngjyra pastel është Talea Beer Co, një fabrikë birre me bazë në Brooklyn, e themeluar në vitin 2019 nga LeAnn Darland dhe Tara Hankinson, të dyja 37 vjeç.

“Hipoteza jonë kur themeluam Talea ishte se gratë si ne nuk konsideroheshin si klientë nga fabrikat ekzistuese të birrës artizanale”, tregojnë ato.

“Ne synojmë ta bëjmë birrën artizanale më gjithëpërfshirëse, pavarësisht nëse jeni gra, anëtare të komunitetit LGBTQIA+, pakicë apo thjesht një e re në prodhimin e birrës”.

Gratë kanë konsumuar gjithmonë birrë, por ato shpesh kanë qenë një mendim i mëvonshëm në peizazhin e alkoolit.

Për vite të tëra, markat kryesore të birrës dhe fabrikat e birrës kanë synuar burrat si demografinë e tyre kryesore. Por aty ku prodhuesit e birrës me bazë në Mbretërinë e Bashkuar kanë bërë më shumë lëvizje për t’u zhvendosur nga marketingu seksist, markat amerikane po luajnë ta arrijnë.

Teksa femrat fillojnë të tejkalojnë meshkujt si konsumatore të alkoolit, bota e birrës po mbështet tek ato duke filluar t’i akomodojë ato si një treg i madh, dikur i shtyrë në një industri të dominuar nga meshkujt.

Kate Bernot, një reportere e pijeve alkoolike, e quan marketingun gjithëpërfshirës një “imperativ ekonomik”.

“Normat e lezetshme kulturore sot nuk janë më norma kulturore heteronormative, gjinore. Unë mendoj se gratë janë të emocionuara kur shohin një qasje më të zgjuar dhe më të freskët. Kjo kërkon që kompanitë të punojnë pak më shumë”.

Bernot vë në dukje se një arsye e madhe për këtë ndryshim është një numër në rritje i grave udhëheqëse që thërrasin në dhomat e këshillit historik të kompanive të birrës për meshkuj.

Ajo përmend gjithashtu rritjen e fuqisë blerëse të grave, me gratë amerikane që parashikohet të zotërojnë tre të katërtat e shpenzimeve diskrecionale të vendit deri në vitin 2028.

Të gjithë këta faktorë po e shtyjnë industrinë e birrës përtej kulturës seksiste të viteve ‘90 dhe fillimit të viteve 2000.

“Prodhuesit e birrës artizanale – veçanërisht në fazat e hershme të lëvizjes së birrës artizanale në Amerikë – kishin këtë qëndrim shumë rebel”, ka thënë Bernot.

Kjo mendësi çoi në atë që Bernot e quan një lloj marketingu “shumë agresiv”.

Bernot argumenton se marketingu i tillë mund të shkëpusë konsumatorët potencialë që tashmë ndihen të përjashtuar nga industria.

“Ky qëndrim është shumë i pakëndshëm për gratë – është një lloj i pakëndshëm për të gjithë. Ju thuhet fjalë për fjalë: Kjo nuk është për ju”.

Jo vetëm që kompanitë ekzistuese janë bërë të mençura për të zhvendosur mesazhet e tyre, por hyrjet e reja po gjejnë gjithashtu një mundësi komerciale për të ndjekur gratë dhe konsumatorë të tjerë të harruar historikisht si tregjet e tyre kryesore.

Një mënyrë për ta bërë këtë nuk është vetëm ndryshimi i emrave të ambalazhit dhe birrës për të shmangur tjetërsimin, por edhe prodhimi duke pasur parasysh një shumëllojshmëri më të gjerë paletash.

Talea ofron një gamë birrash komplekse, disa prej të cilave kanë shtylla kurrizore më të lehta ose nota frutash që ndonjëherë mungojnë në përzgjedhjet e rënda të shumë prodhuesve të birrës.

Darland dhe Hankinson vlerësojnë se rreth 70 për qind e klientëve të tyre janë gra.

Megjithatë, birrat e tyre nuk janë pijet dietike që përbëjnë pjesën më të madhe të tregut të alkoolit të fokusuar te gratë.

“Nëse merrni parasysh preferencat e grave si kompani birre, do të tërhiqni edhe konsumatorë meshkuj që thjesht nuk u pëlqejnë produktet ekzistuese”, ka shtuar Bernot.

Grave u pëlqen birra dhe ato kanë para për të shpenzuar me markat që marrin parasysh.

“Gratë po bëjnë para, shkojnë në kolegj dhe kanë punë profesionale të nivelit të lartë që u ofrojnë atyre të ardhura të mira dhe shumë pushtet”, sipas Bernot.

“Ato janë fuqizuar të dalin dhe të ndikojnë në botën e markave të alkoolit, sepse kanë fuqinë dhe dëshirën për të gjetur produkte që janë kuptimplotë për to. Gratë kanë para dhe fuqi për të zgjedhur atë që duan”.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore