Aplikacione

Shteti i Washington-it mund të ndalojë përdorimin e TikTok-ut në pajisjet qeveritare


Washington-i po shqyrton ndalimin e përdorimit të TikTok-ut në pajisjet qeveritare.

Këtë, duke zgjeruar potencialisht një fushatë të udhëhequr nga republikanët kundër aplikacionit në pronësi kineze në një nga pjesët më liberale të SHBA-ve.

Shteti i Washington-it do të bëhet bastioni i parë demokrat që ndalon TikTok-un, për shkak të privatësisë së të dhënave dhe shqetësimeve të sigurisë kombëtare, nëse ndalon përdorimin e aplikacionit në pajisjet qeveritare.

Të paktën 19 shtete kanë ndaluar ose kufizuar përdorimin e aplikacionit në pajisjet qeveritare për shkak të privatësisë së të dhënave dhe shqetësimeve kombëtare.

Të gjitha shtetet kanë guvernatorët republikanë, me përjashtim të Luizianës, një bastion konservator, i cili ka kufizuar përdorimin e aplikacionit vetëm në pajisjet nën kompetencën e Sekretarit të Shtetit.

Propozimet në shtetin e Washington-it, ku demokratët kontrollojnë guvernatorin dhe të dy degët e legjislaturës së shtetit, u zbuluan në email-et e marra nga “Al Jazeera” pas paraqitjes së kërkesave për të dhënat publike me të 50 shtetet amerikane dhe Distriktin e Kolumbisë.

Në email-et e dërguara midis Shoqatës Kombëtare të Zyrtarëve të Shefave të Informacionit të Shtetit, Stevens Fox, shefi i sigurisë së informacionit të shtetit të Washington-it, ka thënë se shteti i tij po shqyrtonte ndalimin e përdorimit të TikTok-ut.

Sakaq, shtrirja e ndalimit të propozuar nuk është i qartë.

Përveç shtytjes së nivelit shtetëror për të kufizuar TikTok-un, në Kongresin amerikan janë në pritje fatura të veçanta për të ndaluar plotësisht aplikacionin dhe për të ndaluar përdorimin e tij në pajisjet qeveritare.

TikTok-u është përballur me një kontroll në rritje në SHBA që kur ish-presidenti Donald Trump i dha kompanisë mëmë ByteDance 90 ditë për të hequr asetet e veta në SHBA, mes shqetësimeve që të dhënat e ndjeshme të përdoruesve mund të qasen nga qeveria kineze.

Ndërkohë, presidenti amerikan Joe Biden zëvendësoi urdhrat ekzekutivë të Trump me një urdhër ekzekutiv më të gjerë që u bën thirrje zyrtarëve të zhvillojnë kritere për vlerësimin e privatësisë dhe rreziqeve të sigurisë kombëtare që lidhen me aplikacionet në pronësi të huaj.

Nga ana tjetër, TikTok-u ka këmbëngulur se ruan të gjitha të dhënat personale që u përkasin përdoruesve amerikanë në SHBA me kopje rezervë në Singapor, megjithëse ka pranuar se disa punonjës me bazë në Kinë kanë qenë në gjendje të aksesojnë të dhënat e SHBA-ve.

Dhe prej asaj kohe, platforma e mediave sociale ka kërkuar të adresojë shqetësimet për mbrojtjen e të dhënave duke lëvizur të gjitha të dhënat e përdoruesve amerikanë në serverët amerikanë të operuar nga gjigandi i teknologjisë me bazë në Teksas, Oracle.

Marrë nga “Al Jazeera”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore