Shqipëria

Shqiptarëve u refuzohet më shpesh kërkesa për azil në Evropë


Shqiptarët renditen të fundit në Evropë sa i takon marrjes së mbrojtjes ndërkombëtare në kontinentin e vjetër.

Kështu zbulon raporti i fundit nga Agjencia e Bashkimit Evropian për Azilin (EUAA).

Sipas EUAA-s, disa vende në rajone specifike kishin nivele veçanërisht të ulëta njohjeje, si tunizianët (2 për qind) dhe marokenët (5 për qind) në Afrikën veriore, venezuelasit (4 për qind) dhe kolumbianët (6 për qind) në Amerikën Latine, shqiptarët (6 për qind) në Ballkanin Perëndimor, si dhe bangladeshët (4 për qind), gjeorgjianët (4 për qind) dhe pakistanezët (9 për qind).

Këto ishin rezultatet e vendimeve për aplikimet për azil në shkallë të parë.

Nga ana tjetër, më pak se një e katërta e vendimeve të nxjerra në shkallë të dytë ose më të lartë iu dhanë mbrojtje ndërkombëtare.

Normat e njohjes ishin veçanërisht të ulëta për gjeorgjianët (2 për qind), shqiptarët (4 për qind), kolumbianët (4 për qind) dhe gambianët (6 për qind).

Të gjitha këto kombësi kishin nivele të ulëta njohjeje edhe në shkallë të parë në vitin 2022.

EUAA-ja theksoi se shkalla e përgjithshme e njohjes së BE+ për vendimet e shkallës së parë për kërkesat për azil ishte 39 për qind në vitin 2022.

Kjo do të thotë se nga 646 mijë vendime të nxjerra, 252 mijë ishin pozitive, duke i dhënë aplikantit ose statusin e refugjatit ose mbrojtje shtesë.

Shkalla e njohjes u rrit me 5 pikë përqindjeje krahasuar me vitin e kaluar dhe ishte më e larta që nga viti 2017.

Rritja ishte kryesisht për shkak të vendimeve më pozitive që u dhanë sirianëve.

Shumica e vendimeve pozitive në shkallën e parë kanë dhënë statusin e refugjatit (149 mijë ose 59 për qind e të gjitha vendimeve pozitive) dhe mbrojtja plotësuese është dhënë në 103 mijë rastet e mbetura (41 për qind).

Si rezultat, përqindja e vendimeve pozitive për dhënien e statusit të refugjatit ra për të dytin vit radhazi.

Shkalla e njohjes së BE+ prej 39 për qind përjashton autorizimet për të qëndruar për arsye humanitare, sqaron EUAA-ja.

Nëse do të përfshiheshin autorizime të tilla, shkalla e njohjes për vitin 2022 do të rritej në 50 për qind.

Ky ndryshim i konsiderueshëm është kryesisht për shkak të statusit humanitar që u është dhënë afganëve në Gjermani dhe venezuelianëve në Spanjë, të cilat së bashku përfaqësonin më shumë se 7 në 10 leje humanitare për të qëndruar në vendet e BE+.

Në vitin 2022, më shumë gra dhe vajza morën vendime pozitive për kërkesat e tyre për mbrojtje sesa një vit më parë (45 për qind krahasuar me 41 për qind në 2021).

Burrave dhe djemve, nga ana e tyre, u është dhënë mbrojtje në 36 për qind të të gjitha vendimeve të dhëna për aplikimet e tyre.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore