Shqipëria

Shqipëria tashmë jashtë listës së vendeve në monitorim nga KiE, pas 29 vitesh


Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani, ka falënderuar Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, pasi kjo e fundit e njohur reformën transformuese në drejtësi, si edhe luftën që Shqipëria ka bërë vitet e fundit ndaj korrupsionit dhe progresin në demokraci dhe të drejtat e njeriut.

“Angazhimi i Shqipërisë ndaj standardeve të Këshillit të Evropës ka qenë i palëkundur dhe përpjekjet tona të pandërprera më në fund po japin rezultatet e shumëpritura”, shkruan Hasani përmes një reagimi në X, ish-Twitter.

Ai po ashtu falënderoi edhe raportuesin për këtë çështje, eurodeputetin rumun, Ionut-Marian Stroe për punën e kryer, teksa votimi kaloi me 52 vota pro nga 53 të pranishëm dhe një abstenim.

Çfarë thotë raporti?

Raporti përshëndeti lehtësimin e krizës sistematike politike në vend dhe reformat e zbatuara – në veçanti reformën e gjyqësorit për të siguruar pavarësinë e tij, dhe reformën territoriale administrative që ka forcuar efikasitetin e vetëqeverisjes lokale – si dhe miratimin e një kuadër i ri ligjor për zgjedhjet, i bazuar në një konsensus të gjerë ndërmjet aktorëve politikë.

Në këtë drejtim, komisioni theksoi se ndryshimet kushtetuese të vitit 2016 kishin lejuar riorganizimin e plotë të Gjykatës së Lartë dhe Kushtetuese dhe ngritjen e Këshillit të Lartë të Drejtësisë dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë.

Ai gjithashtu vuri në dukje përparimin e rëndësishëm të bërë në luftën kundër korrupsionit ende të përhapur dhe sistematik në Shqipëri, si dhe shqetësimet për ndërthurjen e krimit të organizuar me interesat ekonomike dhe politike në vend.

Megjithatë, komisioni shprehu shqetësimin për polarizimin e mjedisit politik, i cili minon sistemin e kontrollit dhe balancimit të vendit dhe kufizon mbikëqyrjen parlamentare. Ai shprehu gjithashtu keqardhje për mungesën e legjislacionit zbatues për Ligjin e vitit 2017 për Mbrojtjen e Pakicave Kombëtare dhe përkeqësimin e lirisë së medias.

Komiteti u bëri thirrje autoriteteve shqiptare që të trajtojnë këto shqetësime dhe rekomandime në lidhje me luftën kundër korrupsionit, mbrojtjen e pakicave, lirinë e medias dhe lirinë e shprehjes dhe do të shqyrtojë progresin e bërë në raportin e tij të ardhshëm si pjesë e dialogut pas monitorimit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore