Shqipëria

Shqipëria me depozitat më të mëdha të burimeve strategjike në Evropë


Në Shqipëri gjenden disa nga depozitat më të mëdha të burimeve strategjike në Evropë.

Hulumtimet e mëtejshme mund të zbulojnë se nëntoka fsheh thesare të tjera.

Puna në kantieret për rritjen e Shqipërisë është e ngadaltë sepse nevojiten më shumë investitorë të interesuar.

Mediat italiane shkruajnë se tani është momenti që vendi i tyre të ndërhyjë.

Kjo pasi Italia, Evropa dhe një pjesë e madhe e Perëndimit kanë një problem të furnizimit me lëndë të para kritike, pra të gjitha ato burime që janë të domosdoshme për përkthimin në realitet të Revolucionit të Gjelbër (dhe më gjerë).

Furnizimi me lëndë të parë kritike do të thotë industri e madhe, teknologji e lartë, teknologji informacioni.

Por kjo do të thotë gjithashtu: Kinë.

Italia dhe vendet e Bashkimit Evropian i drejtohen Kinës për të plotësuar 44% të nevojave të tyre për lëndë të para kritike.

Lëndët e para kritike i nevojiten Italisë për të drejtuar industritë kombëtare, pasi ato kontribuojnë në krijimin e rreth një të tretës së produktit të brendshëm bruto.

Midis vendeve perëndimore ka një nxitim për të grumbulluar burime natyrore strategjike, sepse është një treg i dominuar së pari nga Pekini dhe së dyti nga Moska.

Koha po mbaron.

Sa më shumë të vazhdojë dhe të përkeqësohet konkurrenca midis fuqive të mëdha, aq më shumë rrezikohen zinxhirët e vlerave.

Por është e mundur të parandalohet ose të zbutet dëmi i një ndërprerjeje të mundshme midis furnitorëve dhe klientëve.

Duhen vetëm zgjidhje novatore, si riciklimi i produkteve teknologjike, dhe “miniera miqësore”, siç është Shqipëria.

Albanian Profile - Kromi dhe bakri pa taksa, falen 500 milionë lekë për tre vite

Kromi, ari i Shqipërisë

Në rrethinat e Krastës, një qytet në Shqipërinë lindore, ndodhet një nga “minierat e ngrira” më të rëndësishme gjeo-ekonomike të Kontinentit të Vjetër: miniera e Krastës.

Miniera e Krastës, e futur në komplekset maksimale minerare të zonës së Bulqizës, është veçanërisht e pasur me krom, mineralin e kromit, një metal me përdorime të shumëfishta.

Numrat bëjnë Krastën një nga minierat më të mëdha të kromit në Evropë.

E zhvilluar në vitet 1960, në mes të epokës së Hoxhës, miniera e Krastës ishte një nga dymbëdhjetë minierat më të mëdha të kromit në Shqipëri, si dhe një nga shtyllat e të gjithë sektorit minerar.

Në të vërtetë, 716 mijë ton krom janë nxjerrë nga këtu midis 1971 dhe 2006.

Ndonëse miniera e Krastës është e ngrirë, pasi i gjithë aktiviteti minerar pushoi në vitin 2006, ka ende sasi të mëdha kromi brenda saj: dy milionë tonë, të paprekura, në pritje të ardhjes së investitorëve të duhur.

Investitorët të cilët, nëse mund të paraqesin një plan shfrytëzimi me ndikim të ulët mjedisor, mund të bindin politikën vendase dhe popullsinë që t’i japin dritën jeshile rihapjes së minierës.

Thesaret e tjera të vendit të shqiponjave

Kromi është vetëm një nga thesaret e shumta që gjenden në atë arkë thesari gjeologjikE që është Shqipëria, në nëntokën e së cilës ka depozita burimesh natyrore strategjike me përmasa të pamatshme si kobalti, nikeli, platini dhe bakri.

Gjurmët e kobaltit dhe platinit janë gjetur në minierën e Krastës, e cila është sa e madhe aq edhe e paeksploruar, por do të nevojitej një hartë e gjerë për të pasur një ide mbi numrat në tavolinë.

Aktualisht nikeli nxirret në minierat e pjekura të Devollit dhe Kokogllave, të cilat së bashku përmbajnë pothuajse një milion ton element.

Bakri është një tjetër thesar në të cilin Shqipëria është veçanërisht e pasur, metali i dytë pas kromit, për nga numri i rezervave të përdorura, të virgjëra dhe të supozuara.

Depozitimet e metalit të kuq janë të përqendruara ndjeshëm në veri të vendit, më saktë në gjashtë rrethe, por studimet gjeologjike sugjerojnë praninë e tij të gjerë.

Mundësi për Italinë

Shqipëria është në kërkim të investitorëve të huaj që janë të interesuar të rikthejnë në jetë minierat e ngrira, si ajo e Krastës, dhe të hartojnë një plan në një territor që, sipas studimeve paraprake në duar, mund të jetë i pasur me kobalt, magnez dhe platin.

Por disponueshmëria e kapitalit mund të mos jetë e mjaftueshme.

Një nga problemet më të mëdha të sektorit minerar shqiptar ka qenë gjithmonë ai i ndotjes: miniera që u japin punë rretheve të tëra, miniera që helmojnë rrethe të tëra, duke rënduar cilësinë e ajrit të tyre dhe duke kërcënuar shëndetin e banorëve.

Problemin e ndotjes nga minierat e kanë ndjerë veçanërisht ata që jetojnë pranë kompleksit minerar makroskopik të Bulqizës: rreth gjashtëdhjetë vendburime të verifikuara të kromit në një sipërfaqe prej 370 kilometrash katrorë.

Kromi shqiptar drejt përfundimit, prej 7 vitesh mungojnë kërkimet e reja

Ata që tregojnë interes për thesarin gjeologjik të Shqipërisë, do të kenë të bëjnë me një popullsi (me të drejtë) që heziton të rijetojë déjà-vu.

Kjo do të thotë se marrja e të drejtave të eksplorimit mund të mos jetë e mjaftueshme: planet e veprimit do të duhet të marrin në konsideratë veçoritë historike të vendeve dhe, bazuar në këto, të ofrojnë siguri.

Kompanitë italiane minerare kanë të gjitha kredencialet për të marrë pjesë në agimin e arit në Shqipëri në rolin e protagonistëve.

Jo vetëm që kanë njohuritë e nevojshme për të kryer aktivitete kërkimi dhe nxjerrjeje, por kanë një ndjeshmëri shumë më të theksuar ndaj çështjeve mjedisore sesa shumë nga konkurrentët e tyre.

Marrë nga “INFOSANNIO”, përshtatur për Albanian Post 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore