Shqipëria

Shqipëria është sinonim i stabilitetit dhe politikave ekonomike liberale, thotë drejtuesja e UN Tourism


Sipas drejtoreshës së përgjithshme të UNWTO, degës së Kombeve të Bashkuara për Turizmin, Shqipëria është një sinonim për stabilitetin, politikat ekonomike liberale dhe ku investimet e huaja të drejtpërdrejta janë prioritet.

Kështu ka thënë Natalia Bayona, gjatë fjalës së saj në Takimin e 70-të të Komisionit të Turizmit të Kombeve të Bashkuara, i cili u mbajt për të parën herë në Tiranë.

Bayona nuk ngurroi të përmendë faktin se Shqipëria ka pasur performancën më të mirë në turizmin evropian gjatë vitit të shkuar dhe agjencia që ajo drejton, është tashmë gati për të nisur udhëzimet rreth projekteve të vlerësuara deri në 300 milionë dollarë në vend.

Në një broshurë lidhur me ngjarjen madhore për turizmin shqiptar, ajo ka radhitur edhe disa aspekte pozitive zhvillimore në vitet e fundit.

“Është me një ndjenjë të një mundësie të jashtëzakonshme që unë prezantoj udhëzuesin e investimeve për të bërë biznes Turizmi: Investimi në Shqipëri”, shkruan ajo fillimisht.

Ky raport gjithëpërfshirës sipas saj, jo vetëm që tregon potencialin unik të Shqipërisë si një destinacion turistik në zgjerim, por gjithashtu thekson rolin jetik të investimeve të qëndrueshme në zhbllokimin dhe maksimizimin e këtij premtimi.

Shqipëria shfaqet si një fener elasticiteti dhe mundësie në Evropën Juglindore, e dalluar për trashëgiminë e pasur kulturore dhe peizazhet e larmishme. Në dekadën e fundit, vendi përjetoi ritme të shpejta të rritjes ekonomike, sfida të paparashikuara dhe rikuperime premtuese, duke e bërë udhëtimin e tij ekonomik tërheqës.

Ky raport përmbledh me mjeshtëri atributet e shumanshme ekonomike, politike dhe sociale të Shqipërisë, duke ofruar një pamje gjithëpërfshirëse të një investimi mjedisor.

Nga ana tjetër, raporti thekson fushat kryesore ku investimet mund të katalizojnë ndryshime transformuese.

Në Shqipëri, përafrimi i nismave turistike me kuadrin e OKB-së për Turizmin mund të nxisë zhvillimin socio-ekonomik, krijimin e vendeve të punës dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe natyrore. Analiza gjithëpërfshirëse e sektorëve ekonomikë dhe të turizmit në Shqipëri nxjerr në pah të dhëna të rëndësishme, duke evidentuar kapacitetin e rritjes dhe zhvillimit të investimeve të Shqipërisë.

Shifrat kryesore përfshijnë një rritje të PBB-së prej gati 5% në 2022, me PBB-në me çmime aktuale që arrin në 23 miliardë dollarë në 2023, nga 12.3 miliardë dollarë në 2012.

Sektori i turizmit, një kontribuues kryesor në ekonomi, përbënte mbi 8% e PBB-së, me numrin e turistëve ndërkombëtarë në 7.5 milionë në 2022. Investimet e huaja direkte (IHD) në 2022 ishin të konsiderueshme, në 1.372 miliardë euro, duke demonstruar atraktivitetin e Shqipërisë për investitorët.

Vendi ka parë gjithashtu një rritje të njoftimeve të investimeve të huaja direkte në grupin e turizmit, me një total prej 135 milionë dollarë, duke theksuar rritjen e sektorit dhe rolin e tij në nxitjen e zhvillimit ekonomik të Shqipërisë.

Këto shifra nënvizojnë peizazhin elastik ekonomik të Shqipërisë dhe sektorin e saj turistik në zhvillim, duke e pozicionuar atë si një destinacion premtues për investime në Evropën Juglindore.

Në përfundim, Turizmi Të Bësh Biznes: Investimi në Shqipëri është një udhëzues për veprim.

Ai na fton të eksplorojmë potencialin e pasur të Shqipërisë dhe marrin pjesë në rrugëtimin e tij drejt zhvillimit të qëndrueshëm të turizmit. Ndërsa qëndrojmë në këtë udhëkryq mundësish, le të krijojmë një rrugë bashkëpunimi, inovacioni dhe rritjeje të qëndrueshme për sektorin e turizmit në Shqipëri.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore