Shqipëria

Shqipëria është kthyer në parajsën e re të pensionistëve italianë


Me mbylljen e dyerve të Portugalisë, Shqipëria në vetëm pak muaj është kthyer në destinacionin e preferuar të pensionistëve italianë.

Vendi i shtrirë në bregdetin përballë Italisë nuk është vetëm një destinacion i ri turistik për ata që udhëtojnë gjatë verës dhe duan të shpenzojnë pak, por është bërë një qendër tërheqëse për ata që duan të gëzojnë kompensimin e tyre të sigurimeve shoqërore me taksa dukshëm më të ulëta, krahasuar me shtëpinë e tyre të lindjes.

Dhe ishte njëri prej tyre, një nga pensionistët që u zhvendos në anën tjetër të Adriatikut, i cili shpjegoi arsyet që i shtyjnë pensionistët të nisen për në Tiranë: “Kemi parë që është e dobishme të blesh në supermarketet e Durrësit.

Të tjera avantazhe? Qetësia sociale.

“Në Shqipëri më vjen të them se mikrokrimi nuk ekziston për ne pensionistët, është një gjë e rëndësishme që jetojmë në një mënyrë shumë të qetë. Mund ta lë derën time të hapur, askush nuk do ta prekë. Ky është realiteti shqiptar dhe për një pensionist është shumë i rëndësishëm”, shpjegoi Carmine para mikrofonave të “Zona Bianca” pak ditë më parë.

Por sigurisht motivimi kryesor për të paketuar valixhet dhe përkëdhelur këstin e ëndrrave në Shqipëri është thuajse thjesht ekonomik.

Agjencitë që organizojnë transferta, për ata që kanë vendosur të ndërpresin lidhjet me vendin e tyre, po përhapen në internet.

Dhe përpara se të merrni një vendim kaq të rëndësishëm, është mirë të konsultoheni me shifrat.

Simulatorët në këtë rast janë shumë efikas dhe vetëm me disa klikime pensionisti arrin të kuptojë se cili është avantazhi konkret për mbylljen e valixheve dhe prenotimin e biletës për në Shqipëri.

Në fakt, me një pension rreth 1 mijë e 500 euro dhe të ardhura vjetore rreth 19 mijë e 500 euro, kursimet e përgjithshme në vitin e parë me këmbët tuaja në tokën shqiptare janë rreth 4 mijë e 200 euro.

Nëse, megjithatë, çeku arrin në 2 mijë euro dhe ke të ardhura mbi 12 muaj rreth 26 mijë euro, veza e folesë e kursyer në periudhën e parë në Shqipëri mund të arrijë edhe 7 mijë euro.

Këto shifra po inkurajojnë gjithnjë e më shumë pensionistët italianë që të ndryshojnë zakonet e tyre, duke u zhvendosur diku tjetër.

Shqipëria është bërë tërheqëse në 24 muajt e fundit.

Në fakt, në sistemin ligjor është futur një risi domethënëse: leja e qëndrimit për pensionistët.

Një ligj i mbështetur fuqishëm nga Shoqata e Pensionistëve të Shqipërisë (Apia) që gjeti dritën jeshile në Parlament në vitin 2021.

Dhe kështu filloi vala e pensionistëve italianë që mbajnë çekun më të rëndë, me 30 për qind më shumë se sa do të merrnin në Itali. Për të hequr dorë nga gjithçka dhe për të lëvizur, gjithçka që ju nevojitet është fletë pensioni dhe të dhënat tuaja kriminale.

Por nuk është vetëm Shqipëria.

Greqia është kthyer edhe në një destinacion të artë për italianët në pension.

Në hijen e Partenonit mund të pini uzo ndërsa jeni ulur në një tavernë me një taksë mbi çeqet e sigurimeve shoqërore prej 7 për qind për 15 vjet.

Këtu duhet respektuar një kusht i rëndësishëm: të jesh rezident tatimor në Greqi dhe të mos kesh qenë i tillë për 5 nga 6 vitet para transferimit.

Kujdes edhe për parajsën fiskale për pensionistët në Sllovaki. Rreth Bratislavës pensioni është tërësisht pa taksa nëse vjen nga jashtë.

Më në fund kujtojmë edhe Qipron. Ishulli ka një nga taksat më të favorshme për çeqet e pensionistëve italianë: këtu një normë prej 5 për qind zbatohet për të gjitha kreditë që vijnë nga jashtë dhe kalojnë pragun prej 3 mijë e 420 euro.

Për më tepër, nëse pensioni është nën këtë prag, shuma është plotësisht e pataksuar.

Me pak fjalë, pas sezonit portugez, fillon një epokë e re për mijëra pensionistë italianë të ngopur nga duart pushtuese të autoriteteve tatimore italiane.

Kujtojmë se INPS dhe Tatimet nisin kontrollet vjetore për pensionistët jashtë vendit.

Në fakt, nga data 20 shtator 2023, sqaron INPS, Citibank filloi t’u dërgonte kërkesa për vërtetim ekzistence pensionistëve rezidentë në Evropë, Afrikë dhe Oqeani, për t’u kthyer në bankë brenda datës 18 janar 2024.

Në rast të dështimit për të mbledhur personalisht ose të prodhojë certifikatën e ekzistencës deri më 19 shkurt 2024, pagesa e pensioneve do të pezullohet duke filluar nga kësti i marsit 2024.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore