Shqipëria

Shqipëria do të ketë inflacionin më të ulët në rajon gjatë vitit, sipas Institutit të Vjenës


Inflacioni në Ballkanin Perëndimor në vitin 2023 parashikohet mesatarisht 9.5 për qind, më i larti në Serbi – 12 për qind dhe më i ulëti në Shqipëri – katër për qind.

Kështu bëjnë të ditur parashikimet e Institutit të Vjenës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare (WiiW).

Instituti i Vjenës analizoi ekonomitë e 23 vendeve në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore në raportin “Parashikimet e verës: Rritja në Evropën Lindore po dobësohet”.

Rritja e dobët pritet në shumë nga ekonomitë e rajonit, pavarësisht nga ajo që thuhet të jetë një qëndrueshmëri mbresëlënëse në trajtimin e pasojave ekonomike të luftës në Ukrainë.

Rritja e PBB-së së rajonit parashikohet në 1.6 për qind në vitin 2023.

Në njoftimin e WiiW-së thuhet se ekonomitë e rajonit vazhdojnë të rëndohen rëndë nga inflacioni i lartë, shtrëngimi i politikës monetare dhe dobësia e mjedisit ndërkombëtar.

Instituti i Vjenës parashikon rritjen ekonomike të vendeve të rajonit që janë anëtare të BE-së në një mesatare prej 1.2 për qind në vitin 2023.

Këtë vit, Serbia do të ketë rritjen më të ulët ekonomike në Ballkanin Perëndimor dhe Mali i Zi do të ketë rritjen më të lartë.

Rritja e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) të Serbisë në vitin 2023 parashikohet nga Instituti i Vjenës në 1.3 për qind, pas 2.3 për qind një vit më parë.

Buxheti i Serbisë për vitin 2023 parashikon rritje të PBB-së prej 2.5 për qind, ndërsa Banka Kombëtare e parashikon atë ndërmjet dy dhe tre për qind dhe BERZH-i e parashikon atë në dy për qind.

Në vitin 2023, Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria do të kenë një rritje të PBB-së prej më shumë se tre për qind: Mali i Zi nga 3.5 për qind, Kosova nga 3.4 dhe Shqipëria nga 3.3 për qind.

Bosnjë dhe Hercegovina do të shënojë rritje prej 1.5 për qind dhe Maqedonia e Veriut 1.6 për qind.

Në nivelin e Ballkanit Perëndimor, rritja e PBB-së do të jetë mesatarisht 1.9 për qind në vitin 2023, pastaj 2.8 për qind në vitin e ardhshëm, ndërsa në vitin 2025 do të kalojë paksa tre për qind.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore