Shqipëria

Shqipëri: MFRR-ja kërkon anulimin e Agjencisë për Media dhe Informim


Aleanca Për Liri të Mediave dhe Përgjigje të Shpejtë (MFRR) kërkoi të hënën e 11 tetorit anulimin e Agjencisë së re për për Media dhe Informim (MIA).

Kërkesa e tyre i është adresuar qeverisë Rama dhe nënvizon se kjo agjenci nuk duhet të përdoret “për të forcuar më tej kontrollin mbi rrjedhën e informacionit publik”.

Ndër të tjera, MFRR-ja i bën thirrje Bashkimit Evropian që të angazhohet menjëherë me qeverinë shqiptare për të ngritur këto shqetësime.

MFRR-ja është krijuar në vitin 2020 dhe financohet nga Komisioni Evropian.

Sipas këtij mekanizmi, planet e agjencisë së re, do të centralizonin kontrollin mbi marrëdhëniet publike të qeverisë brenda “një njësie të vetme”.

“Zëdhënësit në ministri dhe departamente qeveritare do t’u ndalohet të flasin drejtpërdrejt me mediat dhe informacionet publike ose komentet duhet të miratohen nga drejtori i përgjithshëm i MPB -së, i cili do të emërohet drejtpërdrejt nga kryeministri dhe do të ketë një status të barabartë me atë të një ministri qeveritar”, shkruhet në deklaratën e MFRR-së.

Sa i takon rolit të drejtorit të përgjithshëm, mekanizmi liston fuqinë e vendimmarrjes, caktimin e intervistave dhe organizimin e konferencave të kabinetit qeveritar.

Përveç kësaj, MFRR-ja thekson se MPB-ja do të kryejë monitorim si të shtypit ashtu edhe të mediave sociale.

Qeveria ka thënë se agjencia e re, e cila do të financohet nga buxheti i shtetit dhe “donacione” të paspecifikuara, do të rrisë transparencën dhe do të unifikojë mesazhe nëpër ministri të ndryshme.

Agjencia 

Gjatë mbledhjes së parë të qeverisë “Rama 3” një ndër vendimet e para që u ndërmorën prej saj ishte krijimi i kësaj agjencie.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ravijëzonte se Agjencia për Mediat dhe Informimin, “do të garantojë transparencë” në lidhje me politikat, projektet apo problematikat që kanë të bëjnë me aktet e Këshillit të Ministrave e institucioneve përbërëse.

Kjo agjenci do të varet direkt nga Kryeministria dhe do t’i bëjë me dije institucioneve të qeverisjes vendore gjithçka që lidhet me qëndrimin e medias dhe publikut, mbi çështje me interes publik.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore