Lajme

Shoferët po nxiten të adoptojnë makina elektrike – por tarifat shtesë nuk mungojnë


Shumë vende po përpiqen të nxisin shoferët të adoptojnë automjete elektrike.

Por gjithashtu po vendosin taksa shtesë ndaj tyre.

Në fund të shkurtit, provinca kanadeze e Alberta-s njoftoi se në vitin 2025, do të zbatonte një taksë vjetore regjistrimi prej 148 dollarë për automjetet elektrike.

Shoferët do të paguajnë taksën përveç tarifave ekzistuese të regjistrimit.

Disa avokatë të makinave elektrike kundërshtojnë tarifat shtesë, veçanërisht në një kohë kur shumë politikëbërës në Amerikën e Veriut po punojnë shumë për të joshur shoferët që të shikojnë mundësinë e një kredie për blerjet e makinave elektrike.

Tarifa shtesë mund t’i largojë konsumatorët nga blerja e një makina elektrike, por ligjvënësit thonë se nuk është një veprim ndëshkues, por një përpjekje për të shpërndarë koston e mirëmbajtjes së rrugëve.

Në Alberta, një nga burimet më të mëdha të të ardhurave publike të qëndrueshme është një taksë karburanti e ngarkuar përpara se benzina të dërgohet në një stacion.

Këto para zakonisht ndihmojnë në pagimin e rrugëve, urave dhe infrastrukturës tjetër publike.

Në sytë e ministrit të Financave të Alberta-s, Nate Horner, taksa e automjeteve elektrike është thjesht një çështje drejtësie.

Buxheti i qeverisë së tij përmendi gjithashtu peshën e makinave elektrike – të cilat priren të jenë më të rënda se homologët e tyre të motorëve me djegie të brendshme për shkak të motorëve të tyre elektrikë dhe baterive të mëdha – si pjesë e vendimit të qeverisë.

Automjetet më të rënda do të duhet të paguajnë për pjesën e tyre të dëmtimit të rrugës.

Edhe juridiksione të tjera, veçanërisht brenda Amerikës së Veriut, po marrin këtë qasje.

Disa avokatë të makinave elektrike i shohin këto tarifa si dritëshkurtër.

“Në afat të gjatë, nuk ka absolutisht asnjë arsye pse drejtuesit e automjeteve elektrike nuk duhet të paguajnë pjesën e tyre të taksave. Por ne jemi në një moment në kohë kur po përpiqemi të inkurajojmë adoptimin e automjeteve elektrike, dhe padyshim që është kundërproduktive. për këtë”, thotë Tim Burrows, president i Shoqërisë së Automjeteve Elektrike të Kanadasë.

Shitjet e automjeteve elektrike në Amerikën e Veriut janë rritur në mënyrë të qëndrueshme gjatë 10 viteve të fundit, dhe ndërsa kjo rritje vazhdon, prodhuesit e automjeteve dhe avokatët shpresojnë të arrijnë nivele të adoptimit masiv.

Stimuj të rëndësishëm tatimorë janë pjesë e kësaj: kreditimi i taksave federale të SHBA-ve për automjetet elektrike mund të jetë deri në 7 mijë e 500 dollarë dhe qeveria federale e Kanadasë mbulon deri në 3 mijë e 693 të çmimit përfundimtar, me gjashtë provinca që ofrojnë gjithashtu bonuse.

Megjithatë, qeveritë shpesh i lëshojnë këto kredi tatimore, ndërsa njëkohësisht vendosin tarifa shtesë regjistrimi.

Çështja, sipas ekspertit Gil Tal, është se këto komuna varen nga taksat e karburantit për të paguar infrastrukturën dhe shërbimet publike.

Sipas Institutit Urban, vetëm në vitin 2020, qeveritë shtetërore dhe lokale të SHBA-ve mblodhën 53 miliardë dollarë nga këto tarifa.

Pjesa më e madhe e saj është e destinuar vetëm për mirëmbajtjen e rrugëve.

Disa shoferë të makinave elektrike kundërshtojnë nocionin se të gjitha makinat elektrike bëjnë më shumë dëmtime në rrugë sesa automjetet me motorë me djegie.

Në mungesë të një takse për benzinën, Tal thotë se qeveritë duhet të gjejnë një mënyrë për të financuar mirëmbajtjen e infrastrukturës.

Në afat të shkurtër, mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është taksimi i pronësisë së këtyre makinave elektrike.

Një mundësi që disa ekspertë dhe avokatë të makinave elektrike të qarkullojnë është një taksë mbi kilometrazhin, ku të gjithë shoferët paguajnë sipas asaj se sa i përdorin rrugët.

Problemi me këtë sistem, thotë Tal, është se ai ka probleme me privatësinë.

Ndryshe nga taksa e benzinës, ku ofruesit e karburantit tarifohen përpara se benzina e tyre të niset për në një stacion pompimi, një taksë e kilometrazhit do t’u kërkonte rregullatorëve të qeverisë të gjurmojnë distancën e drejtuar nga çdo shofer.

Pavarësisht se si duken taksat e automjeteve – dhe si nuk duken – si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë, enigma e madhe për t’u zgjidhur do të jetë gjetja e një takse ku pronarët e automjeteve elektrike që adoptojnë këto makina të përfitojnë.

Sakaq, diskutimet mund të shkojnë përtej bashkive lokale dhe në një forum më të gjerë global, ku shumë palë të interesuara shprehin qëndrimet e tyre.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore