Lajme

Shkreli dhe largimi i “Pharma Bro”


New York Times i ka kushtuar Martin Shkrelit, ekzekutivit farmaceutik me origjinë shqiptare që u bë i famshëm për deklaratat e tij mbi rritjen e çmimit të një ilaçi shpëtues me 5 mijë përqind, një artikull edhe pse ky i fundit gjendet në burg.

Sipas Times, me Shkrelin që gjendet prapa hekurave, figura të tjera brenda kompanisë po bashkohen me investitorë për të bindur aksionarët e tjerë që t’u japin kontrollin e kompanisë, Phoenixus.

Shkreli ende mban kontrollin e saj pavarësisht se është në burg për mashtrim me letra me vlerë dhe do të jetë i lirë në fund të vitit 2023.

Kjo luftë do të zhvillohet në kryesi të hënën e 12 korrikut, kur aksionerëve të Phoenixus do t’u kërkohet të rizgjedhin pesë drejtorët e saj ose të mbështesin listën alternative me gjashtë kandidatë.

“Thelbësore për hapin e investitorëve është ndërprerja e sa më shumë lidhjeve me Shkrelin që të jetë e mundur. Bordi aktual mbetet shumë afër ekzekutivit të burgosur”, shkruan Times.

Kompania, selia e së cilës është në Zvicër, ende zotëron të drejtat për Daraprim-in, një trajtim me toksoplazmozë, çmimin e të cilit Shkreli e ngriti në nivele stratosferike, duke fituar nofkën “Pharma Bro”.

“Martin Shkreli është një sëmundje e rëndë për këtë industri”, tha Jason Aryeh, një menaxher i fondit mbrojtës i cili ka udhëhequr fushatën e aktivistëve.

Kryetari dhe shefi ekzekutiv i Phoenixus, Averill Powers, nuk iu përgjigj kërkesave për komente. Në një letër drejtuar investitorëve muajin e kaluar, kompania pohoi se bordi i saj po merrte vendime “në mënyrë të pavarur nga udhëzimet nga Martin Shkreli (përveç në masën që Martin Shkreli voton aksionet e tij)”.

Megjithëse Z. Shkreli është i burgosur në një burg federal në Pensilvaninë qendrore, atij i lejohet ligjërisht të votojë aksionet e tij në Phoenixus, me vlerë afërsisht 44 përqind të kompanisë. Ai e ka mbajtur pjesën e tij pavarësisht se është urdhëruar si pjesë e dënimit të tij në 2018 për të humbur gati 7.4 milion dollarë, duke përfshirë albumin e tij të një lloji Wu-Tang Clan dhe një pikturë të Picasso-s.

Phoenixus gjithashtu ka vënë në pikëpyetje përpjekjet për të portretizuar Z. Mulleady si një lloj kalorësi të bardhë, duke shënuar në letrën e tij drejtuar investitorëve se ai kishte qenë në bordin e kompanisë për më shumë se tre vjet dhe madje një herë shërbeu si shefi ekzekutiv. Ai, z. Shkreli dhe kompania janë renditur si të pandehur në një proces gjyqësor antitrust nga Komisioni Federal i Tregtisë dhe Shteti i New York-ut, i cili i akuzon ata se kërkojnë në mënyrë të paligjshme për të bllokuar konkurrentët gjenerikë të Daraprim nga tregu.

Wall Street Journal raportoi në 2019 që Z. Shkreli kishte vazhduar të merrte biznes pas hekurave – përfshirë kontaktin e rregullt me ​​Z. Mulleady – përmes një telefoni celular kontrabandë, pjesë e ankesës në çështjen e F.T.C.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore