Lajme

Shkencëtarët gjejnë forma misterioze jete në shpellat e Hawai-t


Shkencëtarët nga disa institucione amerikane kanë zbuluar shumë mikrobe të panjohura më parë që jetojnë në shpellat gjeotermale dhe tubat e lavës të Hawaii-t.

Lajmi u bë i ditur nga “Science Alert”, duke sqaruar se këto depozita u formuan 65 dhe 800 vjet më parë dhe praktikisht nuk kanë marrë rreze dielli.

Përveç kësaj, gazrat helmues mund të jenë të pranishëm.

Sidoqoftë, prania e dyshemeve mikrobikë është një tipar i përbashkët i të gjitha shpellave të lavës në Hawai.

Studiuesit morën mostra dysheme midis viteve 2006 dhe 2009, dhe më pas përsëri midis viteve 2017 dhe 2019.

Analiza e tyre zbuloi shumë forma jete më unike sesa pritej.

Kur studiuesit renditën 70 mostra për një gjen të vetëm të ARN-së që përdoret zakonisht për të matur diversitetin dhe bollëkun mikrobial, ata nuk ishin në gjendje të përputhnin asnjë rezultat me gjini ose specie të njohura.

Sipas studiuesve, kjo tregon se këto shpella janë ekosisteme të larmishme pak të studiuara.

Vitet e fundit, mikrobet nëntokësore kanë tërhequr vëmendjen në rritje.

Por, sipas vlerësimeve të fundit, ne ende nuk i njohim 99.9 për qind të mikrobeve, kjo është arsyeja pse ata quhen ndonjëherë materie e errët.

Një studim i ri nga Hawaii tregon se sa shumë kemi ende për të mësuar.

Në të njëjtën kohë, diversiteti i baktereve në shtresa të ndryshme nuk ishte i njëjtë. Ata midis 500 dhe 800 vjet kishin më shumë baktere sesa zona gjeotermale ose ato më pak se 400 vjet.

Shkencëtarët sugjerojnë gjithashtu se mikrobet kanë nevojë për kohë për të kolonizuar bazaltet vullkanike.

Me ndryshimin e mjedisit, ndryshon edhe struktura e komunitetit të tyre.

Në depozitat më të reja të lavës, mikrobet ishin të lidhura më larg.

Kjo tregon se në kushte më të vështira konkurrenca ishte më e fortë, gjë që uli mundësinë e bashkëjetesës së specieve të lidhura ngushtë.

Disa klasa bakteresh, si Chloroflexi dhe Acidobacteria, ishin të pranishme pothuajse në të gjitha vendet, pavarësisht nga mosha.

Shkencëtarët i kanë quajtur ato baktere “qendër” sepse ato kombinojnë mikrobe të tjera.

Ka të ngjarë që Chloroflexi mund të veprojë si burim karboni në ekosistem, duke përdorur energjinë e dritës në krahasim me kushtet e errëta.

Megjithatë, ky është vetëm një supozim. Shkencëtarët kanë renditur vetëm një gjen, kështu që ata ende nuk mund të thonë se çfarë roli luan një mikrob i veçantë në komunitet.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore