Lajme

“Shkelje e transparencës, neutralitetit dhe besueshmërisë”, gjermanët të pakënaqur me Josep Borrell


Foto nga Albanian Post

Me 22 nëntor Albanian Post publikoi një artikull që tregonte se Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë i Politikës së Jashtme dhe Sigurisë, ka shumë mundësi që nuk do jetë më udhëheqës i dialogut Kosovë – Serbi.

Burimet diplomatike informonin se në Bashkimin Evropian ka pakënaqësi të përgjithshme me Borrell, por gjithashtu edhe për dialogun “që tashmë është kuptuar se formati i deritanishëm në Bruksel ka bankrotuar”, prandaj duhet ndryshojë.

Këtë të premte, prestigjiozja gjermane Der Spiegel raporton se Gjermania ka pakënaqësi të mëdha me Borrell-in.

“Diplomatët gjermanë akuzojnë shefin e politikës së jashtme të BE-së për shkelje të transparencës, neutralitetit dhe besueshmërisë”.

Qeveria federale gjermane, nga jo që ka kuptuar Spiegel, ka dyshime se Borrell po përdor autoritetin e tij në mënyrë jo të duhur dhe gjithashtu po operon me metoda të dyshimta.

Të paktën kështu e sheh Ministria e Jashtme Gjermane, sipas një raporti të takimit të brendshëm që ka parë Spiegel.

Shqetësimi i fundit i gjermanëve është edhe përpjekja e Borrell që përmes metodave të dyshimta ta bëjë drejtor të një instituti kërkimor në BE, një të besuar të tij.

Borrell donte që Steven Everts-in, këshilltar i lartë në Shërbimin Evropian të Veprimit të Jashtëm – ku shef është Borrelli – të emërohej drejtor i Institutit të BE-së në Paris për Studime të Sigurisë (EUISS).

“Borrell ndërhyri personalisht me ministrat e jashtëm të gjashtë vendeve të BE-së dhe i bindi ata të ‘kalonin’ nga politologja franko-gjermane Florence Gaub në holandezin Everts”, thuhet në shkrimin e Spiegel.

Por, ky rast është vetëm një nga shqetësimet e fundit.

Në raportin që ka parë Speigel nga përfaqësia gjermane në Bruksel për Ministrinë e Jashtme Gjermane, thuhet se “spanjolli i ka thënë lamtumirë ‘standardeve përgjithësisht të zbatueshme të transparencës, neutralitetit dhe besueshmërisë’.

Prandaj, sugjerimi urgjent i gjermanëve në Bruksel është që “kjo duhet t’i adresohet Borrell-it menjëherë dhe në një nivel të lartë”.

Deri më tani, përkundër se Der Speigel ka provuar, nuk ka pasur përgjigje as nga institucionet e Bashkimit Evropian dhe as nga Qeveria Gjermane për këtë zhvillim rreth diplomatit problematik evropian.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore