Jetesë & Stil

Shitet piktura e Sulltan Sulejmanit, kalon pritshmëritë e çmimit


Portreti i rrallë i shekullit të XVI, i Sulltanit Osman Suleiman I, i cili ishte sulltani osman me mbretërinë më të gjatë që shërbeu midis viteve 1520 dhe 1566, u shit në shtëpinë e ankandit Sotheby në Londër për 438,500 paund (603,821 dollarë).

Një ofertues anonim që morri pjesë në ankand përmes telefonit bleu, duke mos preferuar që emri i tij të publikohet.

Ankandi erdhi pothuajse saktësisht dy vjet pasi që Sotheby kishte ankanduar një sërë veprash arti historike në lidhje me Perandorinë Osmane, duke përfshirë një portret tjetër të Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm, që konsiderohet të jetë vepër e një prej pasuesve të piktorit të njohur italian, Gentile Bellini.

Sipas faqes së internetit të shtëpisë së ankandit, ata aktualisht kanë shitur një pikturë që përshkruan Sulltan Süleyman-in në moshën 43 vjeçare.

Piktura nuk është e shkruar me moshën e sulltanit, por sipas burimeve të informacionit brenda, Sotheby, ajo ka një ngjashmëri me dy shembuj të tjerë të shekullit të 16-të, që të dy u kopjuan direkt nga një pikturë në pronësi të Paolo Giovio, një humanist dhe historian italian i shekullit XVI që zotëronte një koleksion prej më shumë se 400 portreteve.

Një nga këto portrete që i përkisnin Sulltan Sulejmanit I, kopjuar në një kohë midis 1552 dhe 1568 për Cosimo di Giovanni de ‘Medici, i cili ishte një bankier dhe politikan italian i njohur për krijimin e familjes së famshme Medici si sundimtarë efektivë të Firences gjatë Rilindjes Italiane, tani gjendet në Uffizi të Firences.

Portreti tjetër me të cilin shoqërohet është një kopje e prodhuar midis vitit 1578 dhe 1599 për Perandorin e Shenjtë Romak, Archduke Ferdinand II, i cili u kurorëzua në vitin 1619 dhe mbretëroi deri në vitin 1637.

Kjo kopje aktualisht është e ekspozuar në Muzeun “Kunsthistorisches” në Vjenë.

Në të vetmen pikturë tjetër të njohur të sulltanit në moshën 43 vjeç, ai mban një palë vathë. Ky version u krijua nga Paul Ardier, ish arkëtar i sundimtarit francez të shekullit të XVI, Henri IV, në “Galerie des Illustres” .

Ankandi i portretit të Sulltan Sulejmanit I ishte pjesë e një programi të madh të reklamuar si “Artet e Botës Islamike & Indi përfshirë Rrugicat dhe Qilimat e Bukura” nga shtëpia e ankandit, Sotheby.

Por fillimisht, portreti pritej të arrinte një çmim që varion nga 80,000 to deri në 120,000 paund.

Në ankand, një portret i vajzës së Sulejmanit të Madhërishëm, Mihrimah Sultan, gjithashtu arriti një çmim shumë më të lartë se sa pritej dhe u shit për 60,000 paund.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore