Jetesë & Stil

Shenjat dhe simptomat e stresit të tepërt


Ilustrim

Stresi përkufizohet si një gjendje e tendosjes mendore ose emocionale e shkaktuar nga rrethana të pafavorshme.

Në një moment ose në një tjetër, shumica e njerëzve përballen me ndjenjat e stresit. Në fakt, një studim zbuloi se 33 përqind e të rriturve raportuan se kishin përjetuar nivele të larta të stresit të perceptuar.

Gjendja shoqërohet me një listë të gjatë simptomash fizike dhe mendore, këtu janë vetëm disa prej tyre:

Aknet

Aknet janë një nga mënyrat më të dukshme që shfaqen shpeshherë nga stresi.

Kur disa njerëz ndihen të stresuar, ata priren të prekin fytyrat e tyre më shpesh. Kjo mund të përhapë bakteret dhe të kontribuojë në zhvillimin e akneve.

Disa studime kanë konfirmuar gjithashtu se aknet mund të lidhen me nivele më të larta të stresit.

Një studim mati ashpërsinë e akneve në 22 persona para dhe gjatë një provimi. Nivelet e rritura të stresit si rezultat i provimit u shoqëruan me ashpërsi më të madhe të akneve.

Një studim tjetër i 94 adoleshentëve zbuloi se nivelet më të larta të stresit shoqëroheshin me akne më të këqija, veçanërisht te djemtë.

Këto studime tregojnë një lidhje, por nuk marrin parasysh faktorë të tjerë që mund të përfshihen. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të parë lidhjen midis akneve dhe stresit.

Përveç stresit, shkaqe të tjera të mundshme të akneve përfshijnë ndryshimet hormonale, bakteret, prodhimin e tepërt të vajit dhe poret e bllokuara.

Dhimbje koke

Shumë studime kanë zbuluar se stresi mund të kontribuojë në dhimbje koke, një gjendje e karakterizuar nga dhimbje në rajonin e kokës ose qafës.

Një studim i 267 njerëzve me dhimbje koke kronike zbuloi se një ngjarje stresuese i parapriu zhvillimit të dhimbjeve kronike të kokës në rreth 45% të rasteve.

Një studim më i madh tregoi se rritja e intensitetit të stresit u shoqërua me një rritje të numrit të ditëve të dhimbjes së kokës të përjetuara në muaj.

Një studim tjetër anketoi 150 anëtarë të shërbimit ushtarak në një klinikë për dhimbje koke, duke gjetur se 67% raportuan se dhimbjet e kokës së tyre shkaktoheshin nga stresi, duke e bërë atë shkaktarin e dytë më të zakonshëm të dhimbjes së kokës.

Shkaktarë të tjerë të zakonshëm të dhimbjes së kokës përfshijnë mungesën e gjumit, konsumimin e alkoolit dhe dehidratimin.

Dhimbjet kronike

Dhimbjet dhe dhimbjet janë një ankesë e zakonshme që mund të rezultojë nga rritja e niveleve të stresit.

Një studim i përbërë nga 37 adoleshentë me sëmundje drapërocitare zbuloi se nivelet më të larta të stresit të përditshëm shoqëroheshin me rritje të niveleve të dhimbjes në të njëjtën ditë.

Studime të tjera kanë treguar se nivelet e rritura të kortizolit të hormonit të stresit mund të shoqërohen me dhimbje kronike.

Për shembull, një studim krahasoi 16 njerëz me dhimbje kronike të shpinës me një grup kontrolli. U zbulua se ata me dhimbje kronike kishin nivele më të larta të kortizolit.

Një studim tjetër tregoi se njerëzit me dhimbje kronike kishin nivele më të larta të kortizolit në flokët e tyre, një tregues i stresit të zgjatur.

Përveç stresit, ka shumë faktorë të tjerë që mund të kontribuojnë në dhimbjen kronike, duke përfshirë kushte të tilla si plakja, lëndimet, qëndrimi i dobët dhe dëmtimi i nervave.

Sëmundje të shpeshta

Nëse ndiheni sikur po luftoni vazhdimisht me një rast të nuhatjes, faji mund të jetë stresi.

Stresi mund të ndikojë në sistemin tuaj imunitar dhe mund të shkaktojë rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksioneve.

Në një studim, 61 të rriturve të moshuar iu injektua vaksina e gripit. Ata me stres kronik u zbuluan se kishin një përgjigje të dobësuar imunitare ndaj vaksinës, gjë që tregon se stresi mund të shoqërohet me ulje të imunitetit.

Në një studim tjetër, 235 të rritur u kategorizuan në një grup me stres të lartë ose të ulët. Gjatë një periudhe gjashtëmujore, ata në grupin me stres të lartë përjetuan 70% më shumë infeksione të frymëmarrjes dhe kishin gati 61% më shumë ditë simptomash sesa grupi me stres të ulët.

Megjithatë, stresi është vetëm një pjesë e enigmës kur bëhet fjalë për shëndetin imunitar. Një sistem imunitar i dobësuar mund të jetë gjithashtu rezultat i një diete të dobët, pasivitetit fizik dhe disa çrregullimeve të mungesës së imunitetit si leukemia dhe mieloma e shumëfishtë.

Ulje e energjisë

Lodhja kronike dhe ulja e niveleve të energjisë mund të shkaktohen gjithashtu nga stresi i zgjatur.

Për shembull, një studim i 2 mijë e 483 njerëzve zbuloi se lodhja lidhej fort me rritjen e niveleve të stresit.

Stresi gjithashtu mund të prishë gjumin dhe të shkaktojë pagjumësi, e cila mund të çojë në energji të ulët.

Një studim i vogël zbuloi se nivelet më të larta të stresit të lidhur me punën ishin të lidhura me rritjen e përgjumjes dhe shqetësimit para gjumit.

Një studim tjetër i 2 mijë e 316 pjesëmarrësve tregoi se përjetimi i një numri më të madh të ngjarjeve stresuese lidhej ndjeshëm me një rrezik të shtuar të pagjumësisë.

Këto studime tregojnë një lidhje, por ato nuk marrin parasysh faktorë të tjerë që mund të kenë luajtur një rol. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar nëse stresi mund të shkaktojë drejtpërdrejt ulje të niveleve të energjisë.

Faktorë të tjerë që mund të luajnë një rol në uljen e niveleve të energjisë përfshijnë dehidratimin, sheqerin e ulët në gjak, një dietë të varfër ose një tiroide joaktive.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore