Jetesë & Stil

Seksi gjatë shtatzënisë – siguria, rreziqet dhe benefitet


Është plotësisht e sigurt për një grua që të vazhdojë të bëjë seks gjatë gjithë shtatzënisë, përveç nëse mjeku ose mamia e saj i kanë thënë ndryshe.

Në fakt, dëshira seksuale e një gruaje mund të rritet në faza të caktuara të shtatzënisë dhe seksi mund të ketë disa përfitime.

Ndërsa barku i saj fillon të rritet, një grua mund të zbulojë se disa pozicione janë më të rehatshme për të.

Po ashtu, të folurit hapur për seksin mund t’i ndihmojë të dy partnerët të shijojnë seksin gjatë gjithë shtatzënisë.

Seksi gjatë shtatzënisë.

A është e sigurt të bësh seks gjatë shtatzënisë?

Seksi nuk do ta dëmtojë fëmijën në asnjë fazë gjatë një shtatzënie tipike dhe të pakomplikuar, shkruan Medical News Today.

Foshnja mbrohet nga muskuj të fortë të mitrës, lëngu amniotik dhe një prizë mukusi që zhvillohet rreth qafës së mitrës.

Disa njerëz besojnë se aktiviteti seksual ose orgazma mund të dëmtojë foshnjën, të rrisë shanset për një abort ose të nxisë lindjen e hershme.

Megjithatë, në një shtatzëni të shëndetshme, asnjë nga këto nuk është e vërtetë.

A mund të shkaktojë seksi lindjen?

Shumë studime kanë arritur në përfundimin se seksi vaginal gjatë shtatzënisë nuk ka lidhje me rritjen e rrezikut të lindjes së parakohshme.

Megjithatë, nëse një mjek konsideron se dikush është në rrezik të lartë, ai mund t’i rekomandojë që personi të shmangë marrëdhëniet seksuale gjatë shtatzënisë ose vetëm në fazat e mëvonshme.

Është e mundur që një orgazmë ose penetrim seksual mund të shkaktojë kontraktimet e Braxton Hicks në fund të shtatzënisë.

Braxton Hicks janë kontraktime të lehta që disa gra i përjetojnë në fund të shtatzënisë. Megjithatë, këto kontraktime nuk tregojnë ose nxisin lindjen, kështu që nuk duhet të jenë shkak për shqetësim.

Seksi oral dhe anal

Seksi oral është krejtësisht i sigurt për të vazhduar gjatë gjithë shtatzënisë.

Megjithatë, një partner duhet të shmangë fryrjen e ajrit në vaginën e gruas shtatzënë pasi kjo mund të shkaktojë një emboli ajri, ku një flluskë ajri bllokon një enë gjaku.

Edhe pse e rrallë, një emboli ajri mund të jetë kërcënuese për jetën si për gruan ashtu edhe për foshnjën.

Kur duhet shmangur seksi

Një mami ose mjek mund të këshillojë një grua që të shmangë marrëdhëniet seksuale gjatë shtatzënisë nëse ajo ka përjetuar probleme me qafën e mitrës që mund të rrisin gjasat për abortin ose për lindjen e hershme.

Të tjera rreziqe përfshijnë, shtatzëninë me binjakë,placenta previa, ku placenta mbulon pjesërisht ose tërësisht hyrjen në qafën e mitrës, inkompetenca e qafës së mitrës, ku qafa e mitrës hapet para kohe si dhe një histori të shkuarjes në lindje të parakohshme.

Edhe një humbje e konsiderueshme e gjakut ose gjakderdhje vaginale e pashpjegueshme është shenjë për t’i shmangur marrëdhëniet seksuale.

Është thelbësore që një grua shtatzënë të mbrojë veten dhe fëmijën e saj nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST).

Kjo nënkupton përdorimin e kontracepsionit pengues, si p.sh. prezervativët ose digat dentare, gjatë gjithë aktivitetit seksual me partnerë të rinj seksualë.

Seksi anal nuk do ta dëmtojë fëmijën, por mund të jetë i pakëndshëm nëse një person ka hemorroide të lidhura me shtatzëninë.

Gratë duhet të shmangin seksin anal i ndjekur nga seksi vaginal, pasi kjo mund të shkaktojë që bakteret të përhapen nga rektumi në vaginë duke rezultuar në infeksion.

Efektet e shtatzënisë në dëshirën seksuale

Një rritje e hormoneve mund të rrisë dëshirën seksuale të një personi, veçanërisht në tremujorin e dytë.

Shtatzënia ndikon në dëshirat seksuale të njerëzve në mënyra të ndryshme dhe nuk ka asnjë përgjigje tipike.

Një rritje e hormoneve dhe rritja e rrjedhjes së gjakut në organet gjenitale mund të rrisë dëshirën seksuale të një personi, veçanërisht në tremujorin e dytë.

Njerëz të tjerë mund të përjetojnë një ulje të dëshirës së tyre seksuale të shkaktuar nga luhatja e hormoneve, ndjenja më pak rehat në trupin e tyre, ulje e niveleve të energjisë ose dhimbje fizike.

Shtatzënia gjithashtu mund të ndikojë në dëshirën seksuale të partnerit të një personi shtatzënë.

Disa njerëz mund të përjetojnë një tërheqje të shtuar ndaj partnerit të tyre shtatzënë për shkak të ndryshimeve në formën e trupit të tyre, siç është rritja e madhësisë së gjoksit.

Në disa raste, shqetësimet dhe tendosjet që ndjejnë të dy partnerët mund t’i bëjnë ata më pak të interesuar për seksin.

Është thelbësore të jeni të hapur për seksin për t’u siguruar që të dy partnerët të jenë të rehatshëm.

Përfitimet e seksit gjatë shtatzënisë

Seksi gjatë shtatzënisë mund të ketë disa përfitime për një grua shtatzënë dhe partnerin e saj. Përfitimet e mundshme përfshijnë:

Orgazma më të mira – rritja e rrjedhjes së gjakut në organet gjenitale mund të nënkuptojë një numër më të madh të orgazmave më të fuqishme për gratë shtatzëna.

Mbajtja në formë – seksi djeg kalori dhe mund të ndihmojë për të mbajtur të dy partnerët në formë.

Lidhja mes partnerëve – disa çifte zbulojnë se aktiviteti seksual gjatë shtatzënisë i afron më shumë.

Rritja e lumturisë – orgazmat çlirojnë endorfinë që mund të ndihmojnë nënën dhe foshnjën të ndihen të lumtur dhe të relaksuar.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore