Lajme

Sa i madh është boshllëku i kapitalit në Credit Suisse?


Kompania e investimeve bankare, Credit Suisse, i ka kaluar ditët e fundit duke luftuar me thashethemet e mediave sociale në lidhje me fuqinë e bilancit të saj.

Po ashtu është përpjekur të bindë investitorët dhe klientët se rënia e çmimit të aksioneve dhe rritja e mospagimit të kredisë nuk po tregojnë historinë e vërtetë të bankës.

Dyshimet kanë nisur që kur Credit Suisse njoftoi se do të heqë bankën e investimeve dhe se do të shkurtojë kostot.

Muajin e kaluar, analistët kanë vlerësuar se lëvizjet drastike do ta linin huadhënësin zviceran që të kishte nevojë të gjente miliarda shtesë për shkak të kostove të ristrukturimit, nevojës për të rritur linja të tjera biznesi dhe presionit rregullator për të forcuar raportet e kapitalit.

Shpërndarja e bankës së investimeve dhe largimi nga puna i mijëra punëtorëve do të çonte në kosto të tepricës dhe në shlyerjen e humbjeve nga mbyllja e tregtive me rrezik të lartë.

Gjithashtu banka do të duhet të investojë në pjesë të tjera të biznesit për të rritur rrjedhat e të ardhurave dhe për të kompensuar të ardhurat e humbura të bankës së investimeve.

Për një bankë, kapitalizimi i tregut të së cilës është tkurrur në 10 miliardë franga zvicerane javët e fundit pas një rënie prej 25 për qind të çmimit të aksionit, perspektiva për t’u rritur duket gjithnjë e më e frikshme.

Sakaq, drejtuesit e lartë brenda bankës janë të bindur se një rritje e kapitalit do të ishte zgjidhja e fundit.

Banka planifikon të shesë pjesë të bankës së saj të investimeve, të cilat analistët thanë se mund të rrisin deri në dy miliardë franga zvicerane.

Dy çështjet që duken më shqetësuese për investitorët dhe komentuesit e mediave sociale janë pozicioni i kapitalit të bankës, i cili pasqyron aftësinë e saj për të absorbuar humbjet dhe nivelet e likuiditetit.

Këto të fundit do të viheshin në provë në periudha stresi afatshkurtra. Dhe banka këmbëngul që asnjëra nuk paraqet rrezik.

Lidhur me nivelet e likuiditetit të bankës, Credit Suisse ka një raport mbulimi të likuiditetit prej 191 për qind, i cili është dukshëm më i lartë se shumica e rivalëve.

Raporti është një pasqyrim i sasisë së aktiveve financiare me likuiditet të lartë që banka zotëron që mund të përdoren për të përmbushur detyrimet afatshkurtra.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore