Tregjet

Rusia ka kaluar SHBA-të si furnizues i gazit në Evropë në maj


Importet e gazit të Evropës nga Rusia tejkaluan furnizimet nga SHBA-të për herë të parë në pothuajse dy vjet në maj.

Kjo, pavarësisht përpjekjeve të rajonit për të hequr dorë nga karburantet fosile ruse që nga pushtimi në shkallë të plotë të Ukrainës.

Ndërkohë që faktorët e njëpasnjëshëm nxitën ndryshimin, ai nxjerr në pah vështirësinë e reduktimit të mëtejshëm të varësisë së Evropës nga gazi nga Rusia, me disa vende të Evropës Lindore që ende mbështeten në importet nga fqinjët e tyre.

“Është befasuese të shohësh pjesën e tregut të gazit rus dhe gazit natyror të lëngshëm më të lartë në Evropë pas gjithçkaje që kemi kaluar dhe të gjitha përpjekjeve të bëra për të shkëputur dhe hequr rrezikun e furnizimit me energji”, ka thënë Tom Marzec-Manser, kreu i analitikës së gazit në konsulencën ICIS.

Pas pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës nga Rusia në shkurt të vitit 2022, Moska shkurtoi furnizimet me gaz në Evropë dhe rajoni rriti importet e LNG-së, e cila transportohet në anije të specializuara me SHBA-të si një ofrues kryesor.

SHBA kaloi Rusinë si furnizues i gazit në Evropë në shtator 2022, dhe që nga viti 2023 ka zënë rreth një të pestën e furnizimit të rajonit.

Por muajin e kaluar, dërgesat e gazit dhe LNG-së me tubacione ruse përbënin 15 për qind të furnizimit total në BE, MB, Zvicër, Serbi, Bosnje dhe Hercegovinë dhe Maqedoninë e Veriut, sipas të dhënave nga ICIS.

LNG-ja nga SHBA përbën 14 për qind të furnizimit në rajon, niveli i tij më i ulët që nga gushti 2022, treguan të dhënat e ICIS.

Përmbysja vjen mes një rritjeje të përgjithshme në importet evropiane të LNG-së ruse, pavarësisht se disa vende të BE-së po shtyjnë për të vendosur sanksione ndaj tyre.

Rusia në mesin e vitit 2022 ndaloi dërgimin e gazit përmes tubacioneve që e lidhin atë me Evropën veriperëndimore, por vazhdon të sigurojë furnizime nëpërmjet tubacioneve përmes Ukrainës dhe Turqisë.

Flukset në maj u ndikuan nga faktorë të njëhershëm, duke përfshirë një ndërprerje në një strukturë të madhe të eksportit të LNG-së në SHBA, ndërsa Rusia dërgoi më shumë gaz përmes Turqisë përpara mirëmbajtjes së planifikuar në qershor.

Kërkesa për gaz në Evropë gjithashtu mbetet relativisht e dobët, me nivele magazinimi afër niveleve rekord për këtë periudhë të vitit.

Marrëveshja e tranzitit midis Ukrainës dhe Rusisë gjithashtu përfundon këtë vit, duke vënë në rrezik flukset përmes rrugës.

Komisioni Evropian po mbështet përpjekjet për të krijuar një plan investimi për të zgjeruar kapacitetin e tubacioneve në Korridorin Jugor të Gazit midis BE-së dhe Azerbajxhanit.

Komisionerja e BE-së për Energjinë Kadri Simson ka thënë se ajo kishte ngritur shqetësime rreth devijimit të LNG-së nga Evropa për të përmbushur kërkesën në Azi në një udhëtim në Japoni këtë muaj.

Sipas saj, Tokyo dhe Brukseli kishin krijuar një “sistem paralajmërimi të hershëm” për të monitoruar mungesat e LNG-së dhe kishin rënë dakord që të dy duhet të ndiqnin masat e kursimit të energjisë.

“BE-ja është e përgatitur të pengojë çdo ngjarje negative të ofertës ose kërkesës në tregjet globale të gazit”.

“Magazinimi ynë i gazit mbetet në nivele rekord të larta dhe kërkesa jonë për gaz u stabilizua në nivele rekord të ulëta, 20 për qind më poshtë krahasuar me vitin 2021”.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore