Lajme

Rritja ekonomike në Britani ngadalësohet në korrik


Ecuria e shpejtë në ngritjen e ekonomisë britanike, pas fazës kritike të pandemisë së  coronavirusit, u ngadalësua ndjeshëm në korrik. Ndërkohë, një valë e re rastesh, detyroi qindra mijëra punëtorë të vetë-izolohen sipas rregullave të qeverisë për të kufizuar përhapjen e sëmundjes.

Supermarketet dhe transportuesit thonë se mungesat e stafit po e bëjnë të vështirë rimbushjen e rafteve dhe shpërndarjen e mallrave.

Të dhënat e indeksit të menaxherëve të blerjeve mujore (PMI), të së premtes së 23 korrikut, dhanë provat e para të qarta të shkallës së ndikimit.

PMI ra në 57.7 në korrik nga 62.2 që ishte në qershor.

Chris Williamson, shefi i ekonomisë së biznesit në IHS Markit, tha se “korriku pa një rritje të fundit në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar, të shkatërruar nga vala në rritje e infeksioneve të virusit, e cila uli kërkesën e konsumatorit, ndërpreu zinxhirët e furnizimit dhe shkaktoi mungesa të stafit”.

Ekonomia ishte ende në drejtim të zgjerimit në tremujorin e tretë, por me një ritëm më të ngadaltë se më parë, shtoi ai.

Ekonomia e Britanisë është ringritur pas rënies së saj gati 10 përqind në vitin 2020, kur vendi pësoi një nga numrat më të rëndë të vdekjeve në botë nga coronavirusi.

Rihapja e vendit ka krijuar ngushtime dhe presione të inflacionit.

Dy politikbërës të Bankës së Anglisë (BoE), kanë sugjeruar një fund të hershëm të stimulit të blerjes së bonove të BoE-së.

Të dhënat e PMI-së treguan një rritje rekord në kostot e bizneseve dhe një rritje gati rekord të çmimeve që ata akuzuan.

BoE-ja pritet të shpallë vendimin e saj të ardhshëm të politikave në datën 5 gusht.

“Duke pasur parasysh numrat e sotëm, pasigurinë rreth variantit Delta dhe ndikimin e fundit të Skemës së Mbajtjes së Punës nga shtatori, ne presim që Banka t’i përmbahet kursit të saj aktual”, tha Willem Sels, zyrtari kryesor i investimeve në divizionin e menaxhimit të pasurisë të HSBC .

Rritja më e ngadaltë e aktivitetit të biznesit parë në sondazhin PMI – kryer 12-21 korrik – është në kontrast me një kthim në nivelet e besimit të konsumatorit para-pandemik, sipas një sondazhi nga studiuesit e tregut GfK botuar më herët.

Sidoqoftë, familjet shprehën shqetësime më të mëdha për perspektivën ekonomike sesa një muaj më parë për shkak të shqetësimeve për variantet COVID-19, rritjen e inflacionit dhe uljen e mbështetjes.

Shifrat e tjera treguan se vëllimet e shitjeve me pakicë u rritën 0.5% në qershor për të qëndruar 9.5% mbi nivelet para-pandemisë.

E hëna shënoi fundin e shumicës së kufizimeve të COVID për bizneset në Angli, me klubet e natës të lejuara për të rihapur, mbajtja e detyrueshme e maskave u hoq dhe kufizimet e kapacitetit u hoqën për pubs, restorante dhe dyqane.

Rihapja është vënë në dyshim nga kritikët e qeverisë, për shkak të rritjes së infektimeve nga COVID 19.

Vala e fundit e infeksioneve çoi javën e kaluar në vetëizolim më shumë se 600 mijë njerëz në Angli dhe Uells.

Bizneset duan që qeveria të afrojë më shumë datën e planifikuar të 16 gushtit, për punëtorët që janë plotësisht të vaksinuar ose që kanë test negativ të COVID 19.

 

 

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore