Pajisje

Rregullatorët britanikë ngarkojnë faqet pornografike për të kontrolluar moshën e përdoruesve


Faqet e pornografisë në internet duhet të forcojnë masat e tyre të verifikimit të moshës dhe të përdorin mjete të tilla si software-i i skanimit të fytyrës dhe kontrollet e kartave të kreditit për të mbrojtur fëmijët nga përmbajtja.

Dhe kjo vjen si pjesë e regjimit të ri të ashpër të sigurisë në internet në Mbretërinë e Bashkuar.

Ofcom, rregullatori i medias në Mbretërinë e Bashkuar, i ngarkuar me zbatimin e Aktit të Sigurisë në internet, ka lëshuar udhëzime për faqet pornografike, duke i detyruar ato të prezantojnë masa teknike më të rrepta për të siguruar që përdoruesit e tyre të jenë mbi moshën 18 vjeç.

Grupet që nuk respektojnë rregullat mund të gjobiten deri në 10 për qind të të ardhurave vjetore globale, të bllokohen nga operimi në MB ose të përballen me përgjegjësi penale për drejtuesit e tyre të emëruar.

Legjislacioni i ri shihet si ndër rregulloret më të forta online në botë, me udhëzimin e ri të Ofcom që përbën hapin e tij të parë në mbajtjen e kompanive për të llogaritur shkeljet e ligjit.

Mosha mesatare në të cilën fëmijët ndeshen për herë të parë me pornografinë në internet është 13 vjeç, sipas hulumtimit të komisionerit të fëmijëve këtë vit.

Megjithatë, 27 për qind e hasin atë në moshën 11-vjeçare.

Sipas udhëzimit të Ofcom, metodat e sigurimit të moshës, duhet të jenë “të sakta, të forta, të besueshme dhe të drejta”.

Vlerësimi i moshës së fytyrës, në të cilin fytyra e një përdoruesi skanohet për të vlerësuar moshën e tyre, është gjithashtu në listën e sugjerimeve të rregullatorit të Mbretërisë së Bashkuar.

Ky lloj software-i, megjithatë, është kritikuar për mungesë saktësie, me një shkallë më të madhe gabimesh në fytyrat jo të bardha.

Sakaq, kritikët argumentojnë se verifikimi i moshës do të krijojë baza të të dhënave që përmbajnë informacione shumë të ndjeshme që mund të ekspozojnë individë nëse zbulohen ose hakerohen.

“Udhëzimet e propozuara të Ofcom krijojnë rreziqe serioze për privatësinë dhe sigurinë e të gjithëve”, ka thënë Abigail Burke nga Open Rights Group.

“Pasojat e mundshme të nxjerrjes së të dhënave janë katastrofike dhe mund të përfshijnë shantazh, mashtrim, dëmtim të marrëdhënieve dhe shfaqjen e preferencave seksuale të njerëzve në rrethana shumë të cenueshme”.

Megjithatë, Iain Corby, drejtor ekzekutiv në Shoqatën e Ofruesve të Verifikimit të Moshave, një organ tregtar për furnizuesit e teknologjive të sigurimit të moshës, ka thënë se ligjet për mbrojtjen e të dhënave e parandalojnë këtë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore