Lajme

Rezerva Federale rriti sërish normat me një të katërtën e përqindjes


Sistemi i Rezervës Federale të SHBA-ve vazhdoi ciklin e rritjes së normave, por përsëri ngadalësoi ritmin – pas muajsh rritjesh me 0,5-0,75 pikë përqindjeje në janar, norma u rrit me 0,25 pikë përqindjeje.

Lajmi është raportuar nga kompania “Bloomberg”.

Kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell tha se ndërsa Fed ka ngadalësuar rritjen e normave, zyrtarët presin “disa” rritje të normave të interesit përpara se të përfundonin ciklin e shtrëngimit të politikës monetare.

Anëtarët e Komitetit Federal të Operacioneve të Tregut të Hapur (OFAC) vendosën njëzëri të rrisin treguesin e synuar të normës bazë të Fed me 0.25 pikë përqindjeje në një interval prej 4.5 për qind deri në 4.75 për qind.

Lëvizja pasoi një rritje gjysmë pikë në dhjetor dhe katër rritje të forta prej 0.75 pikë përqindje më parë.

“Komiteti pret që rritje të mëtejshme në intervalin e synuar do të jenë të nevojshme për të përcaktuar një politikë monetare që do të jetë mjaft kufizuese për të kthyer inflacionin në 2 për qind me kalimin e kohës”, tha Fed në një deklaratë.

Në të njëjtën kohë, cikli i rritjes së normës mund të jetë drejt fundit.

Komiteti deklaroi se “kohëzgjatja e rritjes së ardhshme” të normave do të varet nga një sërë faktorësh, në veçanti, nga shtrëngimi i përgjithshëm i politikës monetare. Më parë, ai e lidhi “ritmin” e rritjes së ardhshme me këta faktorë.

Në një ndryshim tjetër nga deklarata e mëparshme, Fed tha se inflacioni “është lehtësuar disi, por mbetet i lartë”, duke sinjalizuar besimin në rritje midis politikëbërësve se presionet e çmimeve kanë arritur kulmin.

“Rivendosja e stabilitetit të çmimeve ka të ngjarë të kërkojë mbajtjen e një qëndrimi kufizues për disa kohë”, vuri në dukje Powell, duke shtuar se ai aktualisht nuk pret një ulje të normës këtë vit.

Në mbledhjen e mëparshme në dhjetor, 17 nga 19 anëtarët e Komitetit parashikuan se Fed do të rriste normat në 5 për qind ose më të larta këtë vit, me asnjë nga zyrtarët që nuk priste një ulje të normës.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore