Shëndet

Rekomandohet shtimi i proteinave bimore, “konsumohet pak prej tyre”


Shtoni në tryezë më shumë proteina bimore si bishtajoret.

Ky është një nga treguesit kryesorë që del nga rishikimi i pestë i Larn-it, Nivelet Referenciale të Marrjes së Lëndëve Ushqyese dhe Energjisë për popullatën italiane, që u zhvillua 10 vjet pas botimit të fundit dhe një punë që zgjati 4 vjet, e cila përfshinte 150 ekspertë, të paraqitur në Kongresin e 44-të Kombëtar të Shoqatës Italiane të Ushqyerjes (Sinu).

Larn vendosi sasitë e lëndëve ushqyese dhe të energjisë që mund të kënaqin mirëqenien tonë.

Janë një mjet për profesionistët, por janë me interes për të gjithë sepse në bazë të indikacioneve të tyre profesionistët na tregojnë se si, çfarë dhe sa të hamë për t’u ndjerë mirë.

“Për një dietë të shëndetshme, intervali i referencës për proteinat është zgjeruar, duke shkuar nga 12-18 për qind në 12-20 për qind të konsumit total të energjisë”, shpjegon Laura Rossi, anëtare e këshillit shkencor Sinu.

“Por më shumë se ndryshimi sasior, i cili është minimal, ai cilësor është i rëndësishëm. Indikacioni, në fakt, është rritja e proteinave bimore për të zëvendësuar pjesërisht proteinat shtazore. Proteinat bimore, të cilat gjithashtu kanë një ndikim më të ulët mjedisor, gjenden te frutat e thata, arrat, drithërat dhe mbi të gjitha te bishtajoret, të cilat i hamë shumë pak: më pak se një porcion në javë kur duhet të konsumojmë të paktën 3-4”.

Hapi tjetër do të jetë përditësimi i udhëzimeve italiane për ushqim të shëndetshëm, mjeti që tregon se cilat zgjedhje ushqimore mund të kënaqin Larn.

“Provat më të fundit shkencore kanë nxjerrë në pah se si rritja e sasisë së proteinave bimore redukton vdekshmërinë dhe shkakton më pak sëmundje, veçanërisht nga sëmundjet kardiovaskulare. Në fakt, duhet të kuptojmë porcionin e bishtajoreve si një pjatë të dytë që duhet të alternohet me mish, peshk dhe vezë. Proteinat me origjinë bimore duhet të jenë të paktën 40% e asaj që konsumojmë”, nënvizon Anna Tagliabue, presidente e Sinu.

“Megjithatë, te të moshuarit rekomandohet një rritje e vogël e proteinave të cilësisë së mirë , e cila, së bashku me ruajtjen e aktivitetit fizik, paraqet një strategji për parandalimin e humbjes së masës muskulore”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore