Vende

Rabdishti, fshati piktoresk në Peshkopi


Rabdishti gjendet gjashtë kilometra larg qytetit të Peshkopisë.

Një fshat i rrethuar nga malet, cilësuar me një bukuri të jashtëzakonshme.

Me një ndërthurje të bukurisë natyrore të ujërave termale, ajrit të freskët malor dhe legjendave të vendbanimeve.

Rabdishti ndodhet në majë të Luginës së Shërimit, nga ka marrë dhe emrin, prej vetive kuruese të burimeve termale të Peshkopisë dhe nga pjesa malore e Kullotës së Malësisë së Rabdishtit, pjesë e vargmalit Deshat-Korab.

Bujqësia është pjesa kryesore e ekonomisë së fshatit, e specializuar në kultivimin e patateve, llojeve të ndryshme, arra, mollë, fruta pylli dhe bimë medicinale. Fshati është i përsosur për t’u çlodhur dhe për piknik.

Shumë shtigje të vjetra dhe rrugë barinjsh në të gjithë rajonin që përdoren edhe sot, do t’ju çojnë nëpër fusha dhe livadhe, përrenj dhe ujëvara, si dhe nëpër zona me pyje në male.

Në të kaluarën, këto shtigje ishin mënyra e vetme e lidhjes midis fshatrave të Peshkopisë.

Ka shumë shtëpi tradicionale prej guri me një pamje të shkëlqyer të natyrës përreth.

Gryka e Rabdishtit është mes maleve dhe fshati ndodhet në këtë grykë. Gryka ofron shumë pika të bukurisë natyrore, pemë të mëdha me arra dhe ecje të shkëlqyera.

“Lugina e Arushës”

Lugina është një grykë tjetër e Rabdishtit me një pamje shumë të këndshme të gurit të bardhë dhe pyllit të gjelbër të pishave.

Një legjendë lokale thotë se arinjtë vijnë nga mali për të pirë ujë dhe prandaj lugina mori emrin e tyre.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore