Aplikacione

Pse “Unlimited Mobile Data” nuk është në të vërtetë e pakufizuara


“I pakufizuar” është një fjalë e madhe në botën e celularëve. Kjo është arsyeja pse transportuesit pëlqejnë të përdorin fjalën, por “I pakufizuar” rrallë do të thotë vërtet i pakufizuar. Ka disa arsye për këtë.

Kishte një kohë kur planet e pakufizuara ishin vërtet të pakufizuara. Keni paguar një shumë të caktuar çdo muaj dhe mund të përdornit aq të dhëna sa të dëshironit. Megjithatë, shumica e botës ka adoptuar telefonat inteligjentë, këto plane janë zhdukur.

Është praktikë e zakonshme për planet e pakufizuara të lejojnë vetëm qasje në të dhëna me shpejtësi të lartë për një sasi të caktuar, si p.sh. 25 GB. Pasi të përdorni kaq shumë të dhëna, shpejtësia juaj ulet.

Në realitet, e vetmja gjë që është në të vërtetë “e pakufizuar” është sa të dhëna mund të përdorni. Nuk thotë asgjë për kufijtë e vendosur në shpejtësinë e të dhënave. Jeni më se të mirëpritur të përdorni më shumë se ato 10 GB, por lidhja do të jetë shumë më e ngadaltë pas kësaj.

Një tjetër taktikë e zakonshme që përdorin planet “të pakufizuara” për të kufizuar përdorimin tuaja janë kufizimet e cilësisë së transmetimit të videos. Disa plane “të pakufizuara” nuk do t’ju lejojnë të shikoni YouTube ose Netflix në cilësinë e tyre më të lartë.

Ka kuptim nga këndvështrimi i tyre. Transmetimi i videos në rezolucion 1080p ose 4K përdor shumë më tepër të data. Duke kufizuar cilësinë, ata mund të ofrojnë data “të pakufizuara” duke kufizuar ende sasinë që përdorni.

Çfarë ndodh kur shumë njerëz përpiqen të hyjnë në një rrjet në të njëjtën kohë? Pikërisht atëherë fillon heqja e prioriteteve. Transportuesit do të frenojnë shpejtësinë për të lehtësuar mbipopullimin në rrjet, por nuk është gjithmonë e drejtë.

Ky është zakonisht më shumë problem për MVNO-të sesa për operatorët kryesorë. Megjithatë, është ende një mënyrë për të kufizuar sasinë e data që po përdorni.

Është e qartë se ka shumë kufizime në këto plane “të pakufizuara”. Kufizime në shpejtësi, kufizime në cilësinë e videos dhe kufizime në përparësi. Pra, cila pjesë e saj është vërtet e pakufizuar? Siç u përmend, zakonisht është vetëm sasia e të dhënave që përdorni.

Asgjë nuk mund t’ju ndalojë të digjni 50 GB të dhëna në një muaj, por kjo nuk thotë asgjë se si arrini në ato 50 GB. Mund të jetë me shpejtësi të ngadaltë me video 480p.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore