Jetesë & Stil

Pse të rinjtë, veçanërisht burrat, bëjnë më pak seks?


Ilustrim

Njerëzit po bëjnë më pak seks dhe rënia po shihet te të rinjtë, veçanërisht te meshkujt.

Trendi mund të ketë më shumë të bëjë me internetin dhe aplikacionet e takimeve sesa moralin, frikën nga shtatzënia ose aksesin e lehtë në pornografi.

Rreth 1 në 3 meshkuj të moshës 18 deri në 24 vjeç nuk raportuan asnjë aktivitet seksual vitin e kaluar, sipas studim të botuar në JAMA Network Open.

Pasiviteti seksual i vitit të kaluar u rrit nga pothuajse 19 përqind në pothuajse 31 përqind te meshkujt e moshës 18 deri në 24 vjeç, sipas studimeve të udhëhequra nga Dr. Peter Ueda, një studiues postdoktoral në Institutin Karolinska në Stokholm.

Inaktiviteti seksual midis grave të së njëjtës moshë mbeti relativisht konstant, duke u rritur nga 15 përqind në 19 përqind gjatë të njëjtës periudhë kohore.

Studimi zbuloi gjithashtu se aktiviteti seksual ra ndjeshëm midis burrave dhe grave të moshës 25 deri në 34 vjeç (7 përqind kundrejt 14 përqind te meshkujt, 7 përqind kundrejt 12 përqind te femrat).

Aktiviteti seksual nuk ka rënë tek të rriturit e moshës 35 deri në 44 vjeç.

Më pak të rritur gjithashtu raportuan se bënin seks çdo javë ose më shpesh.

Burrat e pamartuar, me të ardhura të ulëta dhe të papunë ose të punësuar me kohë të pjesshme kishin më shumë gjasa të mos kishin kryer marrëdhënie seksuale gjatë vitit të kaluar sesa ata që ishin të martuar, kishin të ardhura më të larta ose kishin punë.

Studimi zbuloi gjithashtu se edhe në mesin e njerëzve që bënin seks, frekuenca ka rënë.

“Ndërsa frekuenca mesatare seksuale midis atyre që ishin seksualisht aktivë mund të pasqyrojë prioritetet dhe preferencat e tyre, pasiviteti seksual mund të pasqyrojë mungesën e marrëdhënieve seksualisht intime, me implikime thelbësisht të ndryshme për individët dhe shoqërinë”, tha Ueda.

Gjetjet u nxorrën nga përgjigjet e 4 mijë e 291 burrave dhe 5 mijë e 213 grave që morën pjesë në Anketën e Përgjithshme Sociale të SHBA-ve midis viteve 2000 dhe 2018.

Mosha mund të jetë një faktor

Duke shoqëruar rezultatet e sondazhit, Jean M. Twenge, profesoresh e psikologjisë në Universitetin Shtetëror të San Diegos, tha se rënie të ngjashme në aktivitetin seksual janë treguar në sondazhet e kryera në Britaninë e Madhe, duke sugjeruar se tendenca nuk është e kufizuar në Shtetet e Bashkuara.

Twenge tha se të rinjtë mund të kenë më pak seks sepse u duhet më shumë kohë për të përparuar drejt moshës madhore.

“Kjo përfshin shtyrjen jo vetëm të aktivitetit seksual, por edhe të aktiviteteve të tjera që lidhen me çiftëzimin dhe riprodhimin, duke përfshirë takimin, jetesën me një partner, shtatzëninë dhe lindjen”, tha ajo.

“Megjithatë, këto tendenca riprodhuese nuk kanë ndodhur të izoluara: në vend të kësaj, ato janë pjesë e një tendence më të gjerë kulturore drejt zhvillimit të vonuar. Për shembull, adoleshentët në vitet 2010 kishin gjithashtu më pak gjasa të drejtonin makinën, të pinin alkool, të dilnin pa prindërit dhe të punonin në punë të paguara krahasuar me adoleshentët në dekadat e mëparshme”.

“Nuk janë vetëm djemtë që bëjnë seks më pak se një brez më parë, por edhe gratë e reja”, tha Jeffrey Jensen Arnett, një profesor kërkimi në Universitetin Clark në Massachusetts dhe krijues i teorisë së “të rriturit në zhvillim” – si koha nga fundi i adoleshencës deri në fillimin e përgjegjësive të reja-të rritura, si puna e qëndrueshme, martesa dhe prindërimi.

“Është pjesë e një tendence të përgjithshme drejt sjelljeve më pak të rrezikshme që nga viti 1990, duke përfshirë jo vetëm seksin, por përdorimin e alkoolit, drejtimin e rrezikshëm të makinës dhe aktivitetin kriminal”, tha Dr. Arnett.

Shpërqëndrimet e mediave dixhitale

 

Pornografia ndoshta nuk është problemi, shtoi Twenge, pasi kërkimet tregojnë se përdoruesit e pornografisë janë në të vërtetë më aktivë seksualisht.

Përkundrazi, sugjeroi ajo, opsionet e mëdha argëtuese të ofruara nga interneti dhe media dixhitale në tërësi mund t’i shpërqendrojnë të rinjtë nga zhvillimi i marrëdhënieve në jetën reale.

“Megjithëse faqet e internetit dhe mediat sociale teorikisht duhet ta bëjnë më të lehtë gjetjen e partnerëve të rinj seksualë, koha e kaluar në internet ka zhvendosur gjithashtu kohën e kaluar në ndërveprim social ballë për ballë”, tha Tëenge.

“Midis disponueshmërisë 24-orëshe të argëtimit dhe tundimit për të përdorur telefonat inteligjentë dhe mediat sociale, aktiviteti seksual mund të mos jetë aq tërheqës sa dikur. E thënë thjesht, tani ka shumë më shumë zgjedhje për të bërë në mbrëmje vonë se sa dikur dhe më pak mundësi për të filluar aktivitetin seksual nëse të dy partnerët janë të zhytur në mediat sociale”.

Nancy Sutton Pierce, një seksologe klinike, tha se rënia prej dekadash e niveleve të testosteronit mashkullor gjithashtu mund të luajë një rol në pasivitetin seksual.

“Gratë janë më të fuqizuara për të thënë po dhe jo dhe janë intolerante ndaj detyrimit dhe seksit të detyruar”, tha Pierce.

Ajo shtoi se më pak shtatzëni të padëshiruara dhe sëmundje seksualisht të transmetueshme mund të jenë disa nga përfitimet pozitive që lidhen me rënien e aktivitetit seksual.

COVID-19 nuk po ndihmon

Karantinat dhe mandatet e distancimit fizik të lidhura me pandeminë COVID-19 ka të ngjarë ta bëjnë pasivitetin seksual edhe më të zakonshëm, të paktën në afat të shkurtër.

“Nëse rritja e pasivitetit seksual është pjesërisht e nxitur nga papunësia dhe të ardhurat më të ulëta, rënia ekonomike me siguri nuk do ta bëjë atë më të mirë”, tha Ueda.

“Bllokimi dhe shqetësimi për transmetimin e sëmundjes mund të mos jenë gjithashtu një situatë optimale për gjetjen e partnerëve”, shtoi ai.

Ndërkaq, Pierce thotë se “e gjithë bota është më pak seksuale për shkak të COVID”.

Mirëqenia në rrezik

Gjetjet gjithashtu mund të kenë implikime përtej seksualitetit.

“Një pyetje kryesore është se deri në çfarë mase pasiviteti seksual lidhet me pakënaqësinë?”, tha Ueda. “Ndërsa të qenit seksualisht joaktiv është një zgjedhje për disa individë, mund të jetë një burim shqetësimi për të tjerët”.

“Paaktiviteti seksual dhe pakënaqësia e mundshme me të duket se janë tema të ndjeshme, ndoshta më shumë se seksi”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore