Stil

Pse njerëzit shpërblejnë talentin e lindur mbi punën e palodhur?


Suksesi, thuajse në çdo disiplinë, vjen nga një ndërthurje e talentit dhe guximit.

Thomas Edison mund të jetë më i cituari, me pretendimin e tij se “gjeniu është një për qind frymëzim dhe nëntëdhjetë e nëntë për qind djersë”.

Por ekzistojnë shumë variacione të tjera.

Merr parasysh këshillat e Octavia Butler për shkrimtarët e rinj. “Harroje talentin. Nëse e keni, mirë. Përdore. Nëse nuk e keni, nuk ka rëndësi. Meqë zakoni është më i besueshëm se frymëzimi, të mësuarit e vazhdueshëm është më i besueshëm se talenti”.

Edhe futbollisti portugez, Cristiano Ronaldo, vë në dukje gjakun, djersën dhe lotët në stërvitjen e tij. “Talenti pa punë nuk është asgjë”.

Tregime të tilla mund të jenë të dobishme për figurat e famshme që dëshirojnë të duken të përulur.

Por hulumtimet e fundit psikologjike tregojnë se theksimi i tepërt i rëndësisë së punës së palodhur mund të rezultojë mbrapsht në shumë situata profesionale – falë një fenomeni të njohur si “paragjykimi i natyrshmërisë”.

Këto studime sugjerojnë se njerëzit kanë respekt më të madh për ata që kanë një dhunti të lindur sesa për ata që u është dashur të përpiqen për suksesin e tyre.

Paragjykimi i natyrshmërisë mendohet se funksionon në nënvetëdije dhe pasojat mund të jenë thellësisht të padrejta.

Për fat të mirë, shkencëtarët që qëndrojnë pas këtij hulumtimi kanë disa këshilla për mënyrat se si mund të shmangim ‘dënimin’ për punën tonë të palodhur.

Në psikologjinë e konsumatorit, termi përdoret shpesh për të përshkruar preferencën tonë për mallrat natyrore mbi ato sintetike.

Autori Malcolm Gladwell duket se ka qenë i pari që ka aplikuar konceptin për aftësitë njerëzore, gjatë një prezantimi në Shoqatën Psikologjike Amerikane (APA) në vitin 2002.

“Në një nivel themelor, ne besojmë se sa më afër të jetë diçka me gjendjen e saj origjinale, sa më pak i ndryshuar apo i falsifikuar të jetë, aq më i dëshirueshëm është”, deklaroi ai.

Sipas kësaj logjike, propozoi ai, dikush që duhet të punojë shumë për të arritur sukses, në thelb shkon kundër natyrës dhe arritjet e tij do të respektohen më pak.

Argumenti i Gladwell bazohet kryesisht në vëzhgim dhe jo në prova eksperimentale, por Chia-Jung Tsay, një profesoreshë e asociuar në Shkollën e Menaxhimit të Kolegjit Universitar në Londër, që atëherë e ka vënë në provë idenë në një seri studimesh.

Eksperimenti fillestar i Tsay, i kryer ndërsa ajo ishte në Universitetin e Harvard-it, shqyrtoi perceptimet e njerëzve për talentin muzikor.

Pjesëmarrësit ishin të gjithë muzikantë të trajnuar, të cilët u prezantuan me dy klipe 20 sekondash nga një performancë e Trois Mouvements de Petrouchka të Stravinsky.

Të dy pjesët u luajtën nga pianistja tajvaneze Gwhyneth Chen, por pjesëmarrësit u bënë të besonin se ato vinin nga regjistrimet e bëra nga dy pianistë të ndryshëm.

Me çdo këngë, pjesëmarrësve iu dha një tekst i shkurtër biografik që ose theksonte talentin natyral të interpretuesit, ose punën e palodhur që i kishte ndihmuar ata të zhvillonin artin e tyre.

Pasi dëgjuan, ata më pas duhej të vlerësonin aftësinë e interpretuesit, shanset për sukses në të ardhmen dhe punësimin si muzikant profesionist.

Në teori, pjesëmarrësit duhet t’i kenë vlerësuar të dy ekstraktet njësoj. Megjithatë Tsay zbuloi se informacioni biografik kishte një ndikim të dukshëm në gjykimet e tyre: ata dhanë vlerësime dukshëm më të larta nëse kishin lexuar për gjenialitetin e lindur të interpretuesit dhe vlerësime më të ulëta nëse kishin lexuar për përkushtimin e interpretuesit ndaj praktikës së tyre të përditshme.

Çuditërisht, këto gjykime kundërshtonin drejtpërdrejt bindjet e shprehura hapur të interpretuesve për arritjet e suksesit muzikor.

Kur ata u pyetën drejtpërdrejt se cili faktor ishte më i rëndësishëm për arritjet muzikore, shumica zgjodhën përpjekjen mbi talentin. Duke pasur parasysh këtë rezultat, Tsay dyshon se paragjykimi i natyrshmërisë mund të jetë rezultat i përpunimit të pavetëdijshëm të trurit.

Lindur për madhështi

Për të zbuluar nëse paragjykimi i natyrshmërisë mund të zbatohej në fusha të tjera, përveç muzikës, Tsay krijoi një eksperiment të ngjashëm që shqyrtonte qëndrimet e njerëzve ndaj suksesit sipërmarrës.

Secilit pjesëmarrës iu dha një profil i një sipërmarrësi të ri dhe një prezantim audio një minutësh i planit të tyre të biznesit.

Informacioni ishte identik në secilin rast, përveç disa fjalive që përshkruanin se si kishin arritur në sukseset e tyre aktuale.

Për gjysmën e pjesëmarrësve, ky informacion biografik e paraqiste personin si një sprovë që kishte punuar shumë; për gjysmën tjetër, profili përshkruante një talent të lindur.

Pas leximit të profilit, pjesëmarrësit vlerësuan sipërmarrësit dhe propozimet e tyre të biznesit në shkallë të ndryshme. Tsay gjeti të njëjtat lloj gjykimesh që kishte parë në vlerësimet e aftësisë muzikore.

Mesatarisht, pjesëmarrësit kishin respekt më të madh për arritjet natyrale dhe e vlerësuan më lart planin e tyre të biznesit.

Një vendimmarrje e tillë e njëanshme mund të ketë një kosto të konsiderueshme. Kur iu kërkua të krahasonin drejtpërdrejt kandidatë të ndryshëm, pjesëmarrësit e Tsay ishin të gatshëm të investonin në sipërmarrës me rezultate më të dobëta të testit të inteligjencës, më pak vite përvojë drejtuese dhe më pak në kapitalin e grumbulluar – thjesht sepse u thanë të kenë arritur suksesin aktual përmes talentit të tyre.

Paragjykimi i natyrshmërisë shfaqet në një moshë shumë të re. Duke punuar me kolegët në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë në Hong Kong, Tsay zbuloi se fëmijët në moshën pesë vjeçare tregojnë respekt më të madh për ata me aftësi të lindura.

Kini parasysh mentalitetin

Puna e Tsay mbi paragjykimin e natyrshmërisë kryqëzohet me një grup të madh kërkimesh psikologjike mbi mënyrat se si besimet tona personale formojnë edukimin dhe zhvillimin tonë profesional.

Sipas këtyre studimeve, njerëzit me një mendësi fikse besojnë se aftësitë e tyre janë të gdhendura, ndërsa ata me mendësi të rritjes priren t’i shohin aftësitë e tyre si të lakueshme.

Njerëzit me mentalitet të rritjes janë më elastikë ndaj pengesave dhe kanë më shumë gjasa të ngulmojnë drejt qëllimeve të tyre – duke rezultuar në rezultate të përgjithshme më të mira.

Duke pasur parasysh këtë hulumtim, shumë shkolla dhe organizata tani kanë filluar të marrin pjesë në iniciativa që inkurajojnë mentalitetin e rritjes midis studentëve dhe stafit.

Perspektiva të balancuara

Në një nivel individual, ekzistenca e paragjykimit të natyrshmërisë mund të ndikojë në mënyrën se si ne e prezantojmë veten te të tjerët, në mënyrë që arritjet tona të mos anashkalohen në mënyrë të padrejtë.

Në konventën vjetore të këtij viti të Shoqatës për Personalitetin dhe Psikologjinë Sociale, kolegia e Tsay, Clarissa Cortland prezantoi rezultatet e një sondazhi që shqyrtonte qëndrimet e 6 mijë të diplomuarve universitarë që punojnë si drejtues biznesi.

Kur u pyetën të përshkruanin udhëtimin e tyre në karrierë, rreth 80 për qind e të anketuarve u përqendruan në përpjekjet dhe disiplinën e tyre mbi aftësinë e tyre të lindur.

Kjo shifër ishte edhe më e madhe kur ata duhej të imagjinonin t’ua përshkruanin atë udhëtim njerëzve të tjerë.

Një arsye mund të jetë se shumica e njerëzve dëshirojnë të shmangin shfaqjen arrogante dhe besojnë se fokusimi në punën e palodhur mbi talentin natyror mund t’i bëjë ata të duken më të bazuar. Arroganca është një atribut jo tërheqës dhe gjatë një interviste pune, për shembull, mund të sinjalizojë se do të jeni të papëlqyeshëm me pjesën tjetër të ekipit tuaj dhe do të keni vështirësi të ndiqni urdhrat.

Në këto linja, hulumtimi nga Christina Brown, një profesoreshë e asociuar në Universitetin Arcadia në Pensilvani, SHBA, ka treguar se disa faktorë kontekstualë mund të zbusin paragjykimet.

Teksa njerëzit mund të preferojnë gjenitë natyrore për punët që kërkojnë një interpretues të vetëm për të shkëlqyer, Brown zbuloi se njerëzit priren të preferojnë ata që përpiqen për detyra që kërkojnë bashkëpunim.

Shumica e karrierave moderne do të kërkojnë një nivel të caktuar të punës në grup – dhe nëse theksojmë vetëm aftësinë tonë të lindur, mund të ndeshemi si një divë që do të luftojë për të bashkëpunuar.

Zgjidhja më e zgjuar mund të jetë të japim një pamje më të nuancuar të suksesit tonë pa u fokusuar ekskluzivisht në një element apo tjetrin.

Nëse raporti i frymëzimit dhe djersës është 99 me 1, siç sugjeroi Edison, ose një ndarje 50:50, ju mund të pranoni se si të dyja karakteristikat çuan në suksesin tuaj.

Vetëm kështu do të fitoni respektin që meritoni.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore