Vende

Pse Kosova e ka prioritet turizmin e qëndrueshëm?


Parku Kombëtar i Maleve të Sharrit, afër Prizrenit. (Foto nga Shutterstock)

E përditshmja turke “Daily Sabah” ka shkruar një artikull për Kosovën, duke thënë se vendi po bën përparim të konsiderueshëm në turizmin e qëndrueshëm.

Duke u fokusuar për vite me radhë në strategjitë për të rritur transformimin global drejt qëndrueshmërisë, Kosova i kushton vëmendje të madhe turizmit të përgjegjshëm.

Për turizmin e qëndrueshëm, nuk keni nevojë të shikoni më larg se parqet kombëtare si: Alpet, Parkun Kombëtar të Kosovës dhe Parkun Kombëtar të Sharrit, raporton “DS”.

Turistët nga e gjithë bota kanë shijuar jo vetëm bukuritë natyrore, por edhe vlerat lokale të trashëgimisë kulturore dhe mjedisore. Ka shumë vende me autenticitet social-kulturor, për t’u vizituar në të gjitha stinët e vitit.

Alpet

Megjithatë, përveç interesave të brendshme dhe përfitimeve kombëtare, vendi ndjehet gjithashtu i emocionuar për të qenë pjesë e komunitetit ndërkombëtar dhe për të kapur “zeitgeistin e gjelbër” (në filozofinë gjermane të shekullit të 18 dhe 19, një Zeitgeist është një agjent ose forcë e padukshme që dominon karakteristikat e një epoke të caktuar në historinë botërore), shkruan “DS”.

Me planifikimin e strategjive të reja të gjelbra dhe zbatimin e tyre në sektorët dhe industritë e mëvonshme, Kosova po kërkon të mbrojë mjedisin e saj dhe në përputhje me mjedisin e botës.

Politikat e qeverisë për turizëm inkurajojnë organizatat joqeveritare (OJQ) lokale dhe globale që të punojnë për botën; ai mbështet çdo iniciativë apo fushatë për të mbështetur botën dhe turizmi është në krye të listës.

Qeveria e Kosovës u bën thirrje fqinjëve të saj rajonalë, partnerëve dhe shteteve të tjera botërore që të bashkojnë duart për qëndrueshmërinë e së ardhmes.

Aktualisht, bota po përballet me një rrezik të madh për shkak të ndryshimeve të rënda mjedisore që ndikojnë në klimën.

Organizatat ndërkombëtare, grupet e mendimit dhe qendrat kërkimore kanë ngritur shqetësimin prej vitesh, duke ofruar të dhëna dhe prova që vërtetojnë se nëse një axhendë gjithëpërfshirëse eko-miqësore nuk vihet në krye të listës së detyrave të komunitetit global, e ardhmja do të jetë e zymtë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore