Libra

Pse grave iu ndalua dominimi në industrinë e birrës?


Normat e rrepta gjinore i nxorën ato jashtë një tradite shekullore.

Deri në vitet 1500, pirja e birrës dhe duhanit ishte kryesisht punë e grave – domethënë, derisa një fushatë shpifjeje akuzoi gratë që prodhonin birra si shtriga. Pjesa më e madhe e ikonografisë që ne e shoqërojmë me shtrigat sot, nga kapela me majë deri tek fshesa, mund të ketë dalë nga lidhja e tyre me prodhueset femra.

Një detyrë rutinë shtëpiake

Njerëzit kanë pirë birrë për gati 7 mijë vjet, dhe prodhuesit fillestarë ishin gra. Nga vikingët tek egjiptianët, gratë gatuanin birrë si për ceremonitë fetare ashtu edhe për të bërë një pije praktike, të pasur me kalori për shtëpinë.

Në fakt, murgesha Hildegard von Bingen, e cila jetonte në Gjermaninë e sotme, shkroi në mënyrë të famshme për kërcimin në shekullin e 12-të dhe shtoi përbërësin në recetën e saj të birrës.

Nga Epoka e Gurit deri në vitet 1700, dhe, më vonë, birra ishte një bazë shtëpiake për shumicën e familjeve në Angli dhe pjesë të tjera të Evropës. Pija ishte një mënyrë e lirë për të konsumuar dhe ruajtur drithërat. Për klasën punëtore, birra siguronte një burim të rëndësishëm ushqyesish, plot karbohidrate dhe proteina. Për shkak se pija ishte një pjesë kaq e zakonshme e dietës së një personi mesatar, fermentimi ishte, për shumë gra, një nga detyrat e tyre normale shtëpiake.

Disa gra me iniciativë e çuan këtë aftësi shtëpiake në treg dhe filluan të shesin birrë. Vejushat ose gratë e pamartuara përdorën aftësinë e tyre të fermentimit për të fituar para shtesë, ndërsa gratë e martuara u bënë partnerë me burrat e tyre për të drejtuar biznesin e tyre të birrës.

Dëbimi i grave nga industria

Pra, nëse udhëtoni prapa në kohë në Mesjetë ose Rilindje dhe shkoni në një treg në Angli, me siguri do të shihni një pamje çuditërisht të njohur: gra të veshura me kapele të larta dhe me majë. Në shumë raste, ata do të qëndronin para kazanëve të mëdhenj.

Por këto gra nuk ishin shtriga: ato ishin prodhuese të birrës.

Ato mbanin kapele të larta, me majë në mënyrë që klientët e tyre t’i shihnin në tregun e mbushur me njerëz. Ata e transportuan pijen e tyre në kazan. Dhe ata që shitën birrën e tyre jashtë dyqaneve – kishin mace jo si familjarë demonësh, por për të mbajtur minjtë larg drithit. Disa argumentojnë se ikonografia që ne e shoqërojmë me shtrigat, nga kapela me majë e deri te kazana, ka origjinën nga gratë që punojnë si prodhuese të birrës.

Ashtu si gratë po vendosnin bazën e tyre në tregjet e birrës në Angli, Irlandë dhe pjesën tjetër të Evropës, filloi Reformimi. Lëvizja fondamentaliste fetare, e cila filloi në fillim të shekullit të 16-të, predikoi norma më të rrepta gjinore dhe dënoi magjinë.

Prodhuesit meshkuj panë një mundësi. Për të zvogëluar konkurrencën e tyre në tregtinë e birrës, këta burra akuzuan prodhueset femra se ishin shtriga dhe se përdornin kazanët e tyre për të gatuar ilaçe magjike në vend të pijes.

Thashethemet u përhapen

Me kalimin e kohës, u bë më e rrezikshme për gratë që të praktikonin pirjen dhe shitjen e birrës, sepse ato mund të identifikoheshin gabimisht si shtriga. Në atë kohë, të akuzoheshe për magji nuk ishte thjesht një gabim social: mund të rezultonte në ndjekje penale ose dënim me vdekje. Gratë e akuzuara për magji shpesh u izoluan në komunitetet e tyre, u burgosën apo edhe u vranë.

Disa burra nuk e besonin me të vërtetë se gratë e birrës ishin shtriga. Sidoqoftë, shumë besuan se gratë nuk duhet ta kalojnë kohën duke bërë birrë. Procesi kërkoi kohë dhe përkushtim: orë për të përgatitur, pastrimin e dyshemeve dhe ngritjen e tufave të rënda të thekrës dhe drithit. Nëse gratë nuk do të mund të punonin, ato do të kishin më shumë kohë në shtëpi për të rritur fëmijët e tyre.

Në vitet 1500 disa qytete, të tilla si Chester, Angli, në fakt e bënë të paligjshme për shumicën e grave të shesin birrë.

Burrat ende drejtojnë shfaqjen

Ikonografia e shtrigave me kapelet dhe kazanët e tyre të mprehtë ka qëndruar, ashtu siç ka dominuar burrat në industrinë e birrës: 10 kompanitë kryesore të birrës në botë drejtohen nga burrat dhe kanë kryesisht anëtarë të bordit të gjinisë mashkullore.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore