Biznes

Pse buxheti i reklamave në Super Bowl duhet të shkojë për shërbimin ndaj klientit?


Klientët e fituar përmes marketingut direkt janë klientë më të mirë se klientët e fituar përmes reklamave tradicionale.

Të paktën kështu rezulton nga hulumtimet e fundit.

Sipas tyre, klientët e referuar shpenzojnë më shumë para, u tregojnë miqtë e tyre dhe qëndrojnë më gjatë. Ndaj janë shumë të vlefshëm.

Kurse klientët e fituar përmes reklamave tradicionale shkaktojnë dëme për markën. Për këta klientë shpenzohen më shumë para dhe nuk janë aq të vlefshëm.

Miliona njerëz në mbarë botën do të sintonizohen në Super Bowl të dielën. Përveç lojës vetë, reklamat tërheqin vëmendjen më të madhe.

Por kjo vëmendje vjen me një çmim të lartë. Në vitin 2023, një reklamë prej 30 sekondash e Super Bowl kushton një mesatare rekord prej shtatë milionë dollarësh.

Ndërkohë, me një shumë të tillë mund të investohet pafund në rregullimin e përvojave të këqija të klientëve.

Në një farë mënyre, reklamimi është një formë e hipnozës së pajustifikuar. Supozon se njerëzit nuk janë të zgjuar apo dallues.

Në vend që të përpiqen të mashtrojnë klientët përmes reklamave, po sikur kompanitë të shpenzonin para për të ulur realisht stresin për klientët?

Përvoja e klientit është një investim në realitetin e asaj që duhet të rregullohet kundrejt fantazisë që marka ka për veten.

Kompanitë shpenzojnë rreth 12 për qind të të ardhurave të tyre vjetore për reklama. Dhe përvojën e klientit mund të përmirësohet edhe me një pjesë të atij buxheti.

Ndërkaq, ky investim mund të çojë në përfitime masive, veçanërisht duke pasur parasysh se kompanitë që kryesojnë në përvojën e klientit tejkalojnë vonesat me gati 80 për qind.

Po ashtu 73 për qind e klientëve janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për të bërë biznes me një kompani që ofron shërbime të shkëlqyera ndaj klientit.

Përvoja e klientit është reklama më e mirë që mund të blihet me para.

Arritja e një klienti të ri është deri në 25 herë më e shtrenjtë se të ushqesh një klient ekzistues. Dhe shkalla e suksesit të shitjes për klientët ekzistues është 60 deri në 70 për qind, krahasuar me 5 deri në 20 për qind kur u shiten klientëve të rinj.

Por nuk janë vetëm shitjet, janë edhe referimet. Klientët që kanë një përvojë të mirë kanë 38 për qind më shumë gjasa të rekomandojnë një kompani.

Nga ana tjetër, klientët që vijnë përmes referimeve shpenzojnë më shumë para dhe janë më besnikë. Po ashtu kanë katër herë më shumë gjasa të referojnë klientë shtesë, duke krijuar një efekt valëzim nga shërbimi i shkëlqyer ndaj klientit.

Në vend që bizneset të hedhin pafund para në reklamat tradicionale, ato duhet të lëvizin për të përmirësuar shërbimin e tyre ndaj klientit.

Super Bowl është vetëm një ditë, por përvoja e klientit është një përpjekje afatgjatë dhe duhet t’i kushtohet buxheti që meriton.

Marrë nga “Forbes”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore