Lajme

PSD do të padisë Qeverinë e Kosovës për 11 milionë eurot e ndara për energjinë elektrike në Veri


PSD në protestë kundër ndarjes së 11 milion eurove nga Qeveria e Kosovës, për pagesë të faturave të energjisë elektrike në katër komunat në Veri.

Dardan Molliqaj, kryetar i Partisë Socialdemokrate (PSD), ka thënë se do të padisin Qeverinë e Kosovës për vendimin që kjo e fundit ka marrë për ndarjen e 11 milion eurove për të paguar faturat e papaguara të komunave me shumicë serbe në veri të Kosovës, në rast se ky vendim nuk tërhiqet.

Reagimi i Molliqajt vjen pas vendimit të Gjykatës Themelore në Prishtinë, e cila e anuloi vendimin e Zyrës së Rregullatorit për Energji që t’i paguhet rryma katër komunave veriore në periudhën 2012-2017.

“Të njëjtin avaz e ka vazhduar edhe Qeveria e “ndryshimit të madh”.

“Në maj të këtij viti Qeveria ndau 11 milionë euro për të paguar faturat e papaguara të katër komunave në veri. Me 7 maj, bashkë me aktivistë të PSD-së ishim arrestuar duke protestuar kundër vazhdimit të ‘gjakderdhjes financiare’”, ka shkruar Molliqaj.

“Vendimi i gjtkatës të hënën, e bën praktikisht të paligjshëm edhe vendimin që u mor në maj. Ky vendim duhet të zhbëhet sa më parë. Përndryshe, një padi për këtë çështje do ta kemi shumë shpejt”, ka thënë më tej kryetari i PSD-së.

Përgjatë së hënës, Gjykata Themelore në Prishtinë e ka marrë nën shqyrtim ankesën e Avokatit të Popullit, duke e cilësuar si të kundërligjshme pagesën e rrymës në veri.

Gjykata ka obliguar kthimin e 40 milionë eurove si kompensim ndaj qytetarëve të Kosovës, shifër totale kjo e faturuar si shtesë në shpenzimet mujore të energjisë elektrike.

“Anulohet si i kundërligjshëm vendimi i ZRRE-së dhe detyrohet që të ndërmarr veprime që e obligojnë Shërbimin e Shpërndarjes së Energjisë Elektrike në Kosovë (KEDS) që të bëjë kthimin e shumës së faturuar, respektivisht kompensimin e dëmit konsumatorëve të cilët janë faturuar për shpenzimin e energjisë elektrike në katër komunat veriore të Kosovës dhe atë për periudhën kohore nga 06.02.2012 e deri më 20.10.2017, në vlerën prej 40.855.480 milionë euro”.

Të gjitha këto në afat prej 15 ditësh nga dita e pranimit të këtij aktgjykimi”, u tha në vendimin e Gjykatës.

Në maj të këtij viti, në Kuvendin e Kosovës është miratuar vendimi për ndarjen e 11 milionë eurove si mjet financiar për mbulimin e humbjeve të energjisë elektrike në katër komunat (Mitrovicë e Veriut, Zubin Potok, Zveçan dhe Leposaviq), të banuara më shumicë serbe në veri të Kosovës.

Ky vendim ka kaluar me 61 vota për të deputetëve të Kuvendit të Kosovës.

Sipas KOSTT-it, që nga viti 2017 e deri në fund të vitit të kaluar, 40 milionë euro vlerësohet vlera e energjisë se shpenzuar në zonën veriore të Kosovës.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore