Shqipëria

Promovimi i barazisë, përfshirjes sociale dhe mosdiskriminimit në Shqipëri


“Ne shpesh priremi të refuzojmë gjëra për të cilat nuk kemi dëgjuar, gjëra që nuk i dimë ose gjëra që nuk duam t’i dimë. Kjo është arsyeja pse nevojitet më shumë ndërgjegjësim. Sa më shumë flasim për të drejtat e njeriut, aq më shumë do t’i kuptojë dhe pranojë”.

Kështu thotë Rozeta Gradeci, përfaqësuesja e COSPE (Bashkëpunimi për Zhvillimin e Vendeve në Zhvillim) në Shqipëri, e cila ka rreth 25 vjet që punon për të drejtat e njeriut.

Përmes projekteve të ndryshme, ajo ka arritur të kuptojë se si mentaliteti përcakton një shoqëri dhe formëson fatet e disa komuniteteve, duke treguar se si ata jetojnë, ndjehen dhe përjetojnë veten e tyre. E drejta për të qenë ai që je, pa gjykuar, ka qenë e vështirë krahas përpjekjeve që janë bërë.

“Fushatat informuese janë të rëndësishme për të rritur ndërgjegjësimin dhe promovimin e fuqizimit si dhe përpjekjet e përbashkëta me institucionet qeveritare, sepse të drejtat e njeriut nuk kanë të bëjnë vetëm me individët, por edhe me mirëqenien sociale.  Si qytetarë, të gjithë kemi të drejtë të jetojmë së bashku në një shoqëri të larmishme që lejon të gjithë të marrin pjesë pa frikë nga diskriminimi, ngacmimi, paragjykimi apo përjashtimi”, shton ajo.

Gradeci aktualisht është duke punuar në projektin “Krenar që kemi të Drejta: Promovimi i barazisë, përfshirjes sociale dhe mosdiskriminimit të GRAVE dhe personave LGBTIQ+ në Shqipëri”, i cili synon të fuqizojë organizatat e shoqërisë civile për të drejtat e grave dhe çështjet LGBTIQ+ në zonat e Tiranës. , Shkodër dhe Lezhë të luajnë rolin e tyre në mbrojtjen dhe ofrimin e shërbimeve për barazinë gjinore dhe kundër dhunës me bazë gjinore.

Projekti i financuar nga BE, që përfshin COSPE, Qendrën e Grave “Hapat e Lehta” dhe OMSA (Open Mind Spectrum Albania), është një program tre-vjeçar që synon arritjen e politikave më efektive të ndjeshme gjinore në Shqipëri.

“Ne duam të krijojmë një agjendë që përfshin ndërhyrje për të përmirësuar të drejtat e grave dhe komunitetin LGBTIQ+. Organizatat që punojnë me të drejtat e njeriut, gratë dhe anëtarët e komunitetit LGBTIQ+ do të ftohen për të identifikuar problemet në zonat e tyre dhe për të sugjeruar zgjidhje. Këto sugjerime më pas do të të përdoren për të zhvilluar agjenda, të cilat do të prezantohen në tryeza ndërinstitucionale për të kërkuar plane veprimi”, shpjegon Denada Shpuza, Drejtuese e Qendrës së Gruas “Hapat e Drita” në Shkodër.

Një pjesë e programit fokusohet gjithashtu në përmirësimin e shërbimeve të ofruara për viktimat e dhunës me bazë gjinore, duke përfshirë mbështetjen psikosociale, punësimin, arsimimin dhe mundësi të tjera që do t’i fuqizojnë ato.

Në përpjekje për të siguruar një jetë pa të gjitha format e dhunës dhe diskriminimit për gratë dhe individët LGBTIQ+, projekti synon të eliminojë barrierat e dukshme dhe të padukshme dhe të hapë rrugën për akses të plotë në të drejtat civile dhe politike.

Për Arbër Kodrën, drejtor ekzekutiv i OMSA (Open Mind Spectrum Albania), nevojitet një qasje gjithëpërfshirëse që kombinon avokimin, edukimin dhe mbështetjen e drejtpërdrejtë për të thyer qëndrimet e dëmshme patriarkale dhe për të luftuar diskriminimin.

“Nuk ka të bëjë vetëm me ligje të reja; ka të bëjë me bërjen e ndryshimeve reale, pozitive dhe ndërtimin e një komuniteti ku të gjithë, pavarësisht nga gjinia apo orientimi seksual, ndihen të respektuar dhe të sigurt. Për gratë dhe individët LGBTIQ+, ky projekt do të thotë të ndjehen më të sigurta në komunitetet e tyre, të përjetojnë shëndet më i mirë mendor dhe të kesh më shumë mundësi për të marrë pjesë në aktivitete sociale dhe ekonomike. Duke krijuar një mjedis mbështetës që amplifikon zërat e atyre që shpesh nuk dëgjohen, ka të bëjë me transformimin e jetës dhe ndërtimin e një shoqërie ku të gjithë mund të lulëzojnë”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore